Orbán Balázs: A médiáról nemzetstratégiai kérdésként kell gondolkodni

2023. január 25. 09:31

A miniszterelnök politikai igazgatója leszögezte: Magyarország nem woke-nak való vidék.

2023. január 25. 09:31
null
Varga Mátyás

Dr. Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója nyitotta meg az MCC második nemzetközi médiakonferenciasorozatát, amely a publikálás jövőjét kutatta, taglalta. Szalai a szerdai nyitónapon elmondta, hogy arra törekszik az MCC ezzel a konferenciával, hogy megértse és kielemezze a média világának átalakulását, a trendeket, valamint azt, hogy az újságírók hogyan alakították át a véleményformálást.

Orbán Balázs: A nyelvünk egy kő, amely ellenáll az időnek

Szalai után Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója szólalt fel a köszöntő során. Elmondta, hogy nekünk magyaroknak nem mindig a legegyszerűbb egy angol nyelvű konferenciát megszerveznünk, mert nekünk a nyelvünk a mindenünk. Mint mondta, egy sziget vagyunk a Kárpát-medencében, a nyelvünket századokon keresztül beszélte itt mindenki, gazdag és szegény egyaránt. Mint mondta

a nyelvünk egy kő, amely ellenállt az időnek.

Magyarul kettő gondolatot osztott meg a média helyzetével kapcsolatban. a) A média mégiscsak szuverenitási kérdés, az, hogy ki uralja az adott ország médiáját, az eldönti, hogy ki uralja az adott ország gondolkodását s eldönti, hogy ki uralja az adott országot. Szerinte olyan természetes, hogy a média stratégiai kérdés, mint az, hogy elmúlunk e földi létből. Leszögezte,

a médiáról nemzetstratégiai kérdésként kell gondolkodni.

Megemlítette, hogy 2010-ben a média kevesebb mint 24 százaléka volt hazai tulajdonban, ami szerinte „borzalmas kiszolgáltatottságot” jelentett. Most már 50 százalék felett vagyunk e téren. 

b) Hogyan jön össze a média és az ideológia? Elmondta Orbán, hogy ismerős nekünk a szocialista időkből, az, hogy a média elkezd bizonyos ideológiák szolgálólánya lenni. „No country for woke man” – szögezte le Magyarország kapcsán a miniszterelnök politikai igazgatója. Megemlítette a dollárbaloldal-botrányt, amelyet a hazai közélet, a rendszerváltoztatás utáni legnagyobb botrányának nevezett. 

Kifejtette, hogy Magyarország felkerült fel a nyugati világ térképére az elmúlt 12 évben – Karinthy Frigyest idézve („Se az interjút nem szeretem, se a nyilvános szereplést, a reklámtól valósággal irtózom, feltűnés nélkül, titokban szeretnék világhírű lenni”). Elmondta, hogy a nyugati világban azok vannak többségben, akik nem nemzetekben gondolkoznak, akiknek a vallás valami kidobandó történet lett, akiknek a család fogalma kiüresedett, s ezekkel szemben van ez a kis Magyarország, aki feltűnéskedés nélkül világhírű lett, mert a magyar emberek folyamatosan arra szavaznak, akik nem a nyugathoz hasonlóan gondolkoznak.

Az újabb ezer évünk nem biztosítható a médiapiaci kérdések áttekintése nélkül

– szögezte le.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Konferencia a publikálás jövőjéről című kétnapos tanácskozásán három kontinens tizenhárom országából érkező negyven előadó osztja meg gondolatait kilenc panelbeszélgetés keretében a médiapiac helyzetéről.

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2023. január 25. 15:10
NERmédia=agymosás
Mankel
2023. január 25. 10:58
Pontosan, hogy a szocializmusban is nemzetstratégiai kérdésként kezelték a médiát. Azért nehéz letagadni a gyökereket no.
benedek77
2023. január 25. 10:52
Bazsika nyelve mondjuk pont szaros, annyira benne van a Cigány seggében:) Ezeket a szoponcokat vajon hogy válogatják? Van egy szereposztó dívány a pártszékházban? Szájeré a fiúkák, Szentkirályié meg a lányok?:)
Belakiss
2023. január 25. 10:38
Már eddig is így gondolkodtatok, Balázs. Propagandacsatornákká züllesztettétek az egész "köztévét".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!