Himnusz és néplélek

2023. január 23. 09:02

Minden más nemzet himnusza ezen a földön valamiféle induló. (...) A miénk egy imádság.

2023. január 23. 09:02
null
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt

„Minden más nemzet himnusza ezen a földön valamiféle induló. Francia, német, orosz, de a kisebb nemzeteké is. Afféle »gyertek, kapaszkodjunk össze, aztán irány az egyenes, menetelünk a végső győzelemig!«.

A miénk egy imádság. Hogy ne mondjam, egy tartózkodó kérelem. Hogy akkor esetleg, ha nem túl nagy baj, élhetnénk-e mi is itt a földön, persze csak ha nem zavarunk senkit. Hallod, Uram? Hát nem szenvedtünk még eleget?

Nincs még egy ilyen himnusz, sehol a nagyvilágon.

Nincs a magyaréhoz fogható néplélek sem, az is bizonyos.

S hogy el ne felejtsük: a mi himnuszunk (Hymnusunk) másik fontos mondandója ez lenne:

»Vár állott, most kőhalom

Kedv s öröm röpkedtek,

Halálhörgés, siralom

Zajlik már helyettek.

S ah, szabadság nem virúl

A holtnak véréből,

Kínzó rabság könnye hull

Árvánk hő szeméből!«”

Nyitókép: MTI / Rosta Tibor

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2023. január 24. 06:18
Halálhörgés, siralom Ez kell a magyarnak.
Akitlosz
2023. január 23. 19:05
A magyar ember csak akkor hallgatja a himnuszt, ha muszáj, mert nem erőt ad, hanem kiveszi a maradék erőt is. Az én magyar himnuszom, a Hunyadi induló: https://www.youtube.com/watch?v=519Xtbs_4Ys Ezt jó hallgatni, nem lehangoló, hanem fennkölt, magasztos. Egymásra leltek újra nemzet és király! Most virrad fényes nap. Bő áldás hullott ránk! Így vesszen minden hitvány, s kit balsors oly rég tép, Szebb hajnalt érjen végre már e nép! Új nap kél, ó, magyar!
Akitlosz
2023. január 23. 18:49
Azért, ha nagyon megerőlteti magát ez az ember, akkor csak tud káromkodás és becsmérlés nélkül is írni.
Akitlosz
2023. január 23. 18:47
"Minden más nemzet himnusza ezen a földön valamiféle induló. (...) A miénk egy imádság." Minden más nemzetnek van igaza. A magyar himnusz negatív irányban lóg ki a sorból. Még a Vatikán himnusza is sokkal lelkesítőbb, mint a magyar. https://www.youtube.com/watch?v=519Xtbs_4Ys Más nemzetek fiai és leányai a himnuszukat halva lelkesen ünnepelnek. Na főleg az olaszok. A magyarok vigyázzba állnak és elbőgik magukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!