Második világháborús lőszereket és gránátokat vetett ki a föld Nagybajomnál

2022. december 27. 10:12

A helyszínre érkező tűzszerészek biztonságos helyre szállították ezeket későbbi megsemmisítésre.

2022. december 27. 10:12
null

A Magyar Honvédség tűzszerész ezrede kedden a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a Somogy megyei Nagybajom külterületéről érkezett rendőrségi bejelentés szerint mezőgazdasági földmunkák során találtak egy robbanótestnek látszó tárgyat.

Az ezred tűzszerészei a helyszínen fémkereső műszerrel vizsgálták át az érintett területet, melynek során

több mint harminc darab, különböző típusú lőszer és gránát került elő

– írták.

A katonák végül 29 darab német 7,5 cm-es páncéltörő lőszert, egy ezekkel megegyező űrméretű és típusú gránátot, illetve egy szintén 7,5 cm-es repesz gránátot szállítottak el a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre – derült ki a bejegyzésből.

A vonatkozó posztot alább tekinthetik meg:

Nyitókép: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred Facebook-oldala

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. december 30. 17:27
A sorozatvető, nem sorba vető.
amca
2022. december 28. 07:21
Hiiihihihi. Ott dolgoztam anno 1974. Több 100at szedtünk ki. Visszadobtuk a munkaárokba. Alagcsövezés. Most meg klííííííma van.
Osztap Bender
2022. december 27. 15:26
Nagybajom környéke teljesen el volt aknásítva a háborúban. A háború után a mentesítés igen sok aknász (tűzszerész) életében került. Anyán testvérének a férje ott volt katona, több mint egy évig szedték az erdőkben, mezőkben az aknákat. Ő szerencsésen túlélte az aknaszedést. Mikor náluk nyaraltam gyerekként, megmutatta egy füzetben az ott előforduló aknák belső felépítését, a hatástalanítási módszereit. Mikor legutóbb Nagybajomban jártunk, többektől hallottuk, hogy még mai is vannak lezárt, mentesítetlen területek a környéken.
Ergit
2022. december 27. 12:55
Bármennyit találjanak is, de egyik se robbanjon fel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!