Orbán Viktor: A baloldal nem érti, hogy az ország nem azonos Budapesttel

2022. október 23. 10:58

„1956 nem csak Budapestről szól” – üzente Orbán azoknak, akik kritikával illették, hogy Zalaegerszegen mond beszédet. Összefoglalónk a kormányfő beszédéről.

2022. október 23. 10:58
null

Mint arról előzetesen beszámoltunk, idén október 23-án Zalaegerszegen mondott beszédet Orbán Viktor. A kormányfő a Mindszenty József életére épülő és azt bemutató Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpont új épületének ünnepélyes átadásán szólalt fel.

A magyar kormányfő beszédét azzal kezdte: Zalaegerszeg, a zalaiak sokat szenvedtek a kommunisták alatt, de kitartottak, ameddig lehetett, és ők voltak azok, akik utolsóként tették le a fegyvert. Emlékeztetett: a zalaiak azon kevesek közé tartoznak, akik még a rendszerváltás előtt ellenzéki képviselőt juttattak a parlamentbe. 

– mondta Orbán Viktor.

Amit nem ért a baloldal

A kormányfő emlékeztetett: a baloldal szerint „nem helyénvaló” Zalaegerszegen ünnepelni. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondott:

A miniszterelnök aláhúzta: „1956 az egész nemzet forradalma volt. Nincs miért csodálkozni a zalaiak bölcsességén, ez a vidék nem egy bölcset adott a hazának, itt van mindjárt Deák Ferenc. Ő mutatta meg, hogyan lehet a nemzet ügyét előrevinni hosszú évtizedek alatt” – mondta a kormányfő, hozzátéve: „Zalaegerszegen szolgált Mindszenty József, aki szintén a magyar nemzet ügyét is képviselte”.

Mindszenty mutatta az utat 1956-ban

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a nagy magyar katolikus egyházfők nemcsak az evangélium hirdetésben jártak elől, hanem tetteikkel is Mária országát, Magyarországot szolgálták. „Mindig prófétaként vezették a magyar népet, gyakran a politikai vezetők helyett döntöttek.

– mondta a kormányfő. „A bíboros 1956-ban is mutatta az utat nekünk, mindig kiállt a magyar szabadságért” – tette hozzá.

Orábn Viktor elmondta azt is, hogy az elmúlt években sokat tett a kormány, hogy Zala megye ne az ország peremén legyen. „Méltóak akarunk lenni Mindszenty közösségépítő tevékenyéségéhez. Ma nem meghalni kell a hazáért, hanem élhetünk érte” – tette hozzá. A kormányfő elmondta, bízik benne, hogy a Mindszentynum megtelik élettel.

A forradalom hősei nagyon különbözőek voltak, de a szabad Magyarország szerelmesei voltak. Hittek abban, hogy sikert érhetnek el, és 1956-ban valódi esély volt a függetlenségre” – húzta alá.

A Nyugat, amely elárulta Magyarországot

Orbán Viktor szerint minden adott volt az erőszakmentes átmenethez a kommunista diktatúrából a demokráciába. Példaként említette, hogy 1955-ben nyerte el függetlenségét Ausztria, „joggal gondolhattuk, hogy a szovjetek is rájöttek arra, hogy az elnyomásra nem lehet hosszú távon birodalmat építeni”.

– fogalmazott. A kormányfő ugyanakkor rámutatott, hogy a Nyugat árulásának következtében a szovjetek visszafordították a tankokat, és eltiporták a forradalmat.

„A magyarok vérét nem becsülte meg a szabad világ sem”

A miniszterelnök arra is kitért, hogy „a kommunisták nem becsülték a magyarok vérét”.

– szögezte le, hozzátéve: „nincs hová futnunk, mert Magyarországot sehol máshol nem találhatjuk meg”. Orbán Viktor emlékeztetett: „mi kemények és elszántak maradtunk, és túléltünk, és 1990-ben győztünk. Visszaszereztük a szabad és független Magyarországot”. 

Brüsszel, baloldal, elődök

A miniszterelnök hangsúlyozta: a győzelemhez egyszerre van szükség „az oroszlán bátorságára, a kígyó ravaszságára és a galamb szelídségére”, hozzátéve: különösen így lesz ez jövőre a háború, az energiaválság és a migráció nyomásában. „Szerencse, hogy nem a baloldal van a hatalmon. A nemzeti kormány képes megvédeni az ország érdekeit.

– mondta a kormányfő. „2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, és így lesz ez most is” – zárta szavait a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszédét visszanézheti itt:

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 367 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2022. október 24. 11:47
Nem csak azt nem érti a baloldal, hogy az ország nem azonos Budapesttel, hanem azt sem, hogy az ország nem azonos a hazaáruló, Európagyilkos, Brüsszel seggnyaló libsi-komcsi-náci csürhével. Ennyi.
vajda
2022. október 24. 03:28
"A szovjetek birodalma is a múlté. Eltűnt, de nem enyészett el nyomtalanul. Helyén ma egy életerős, újratatarozott keleti hatalom emelkedik fel. Izmosodik, terjeszkedik, újraéleszti és pártfogolja egykori híveit, Ukrajnától Közép-Európán át a Balkánig. A világ lassan ráébred, hogy a történelmi kihívást nem a kommunizmus előtti veszélyes eszmék újjáéledése jelenti, mert azok gyökerei alól a történelmi változások már kimosták a talajt. A nyugati világ számára a történelmi kihívást a keleti új rend gyarapodó erői jelentik, melynek leheletét, jelenlétét, kisugárzását már a bőrünkön érezhetjük. Nézzünk hát szét az ünnep magaslatáról a mai magyar életen. Hazugságok ipari méretű termelése, a hatalom eloldása az ellenőrzés pányvájáról, sutba hajított felelősség, intézményesített korrupció, maffiamódszerek. Demokrácia nélküli többpártrendszer, szociális válság, tömeges elszegényedés, munkanélküliség, eladósodás, kiszolgáltatott magyar gazdaság. Dobra vert ország. A független, szabad élet elfojtása, amerre csak nézünk. Adókkal megfojtott kisvállalkozások, sorsukból kilábalni képtelen, máról-holnapra élő kiszolgáltatott kisemberek, tíz körmével hiába kapaszkodó, süllyedő polgárság. Nincstelenné, kiszolgáltatottá tett emberek, akik nem mernek felszólalni és kiállni az igazukért, mert a hatalomtól függ a másnapi megélhetésük. Hiába a NATO és uniós tagság, ez nem a Nyugat, és nem a XXI. század. Ez a keleti élet, és a múlt század, amit húsz év óta próbálunk magunk mögött hagyni, de újra és újra elér, körülfon és visszahúz bennünket." Orbán Viktor, 2007. október 23., Astoria Akár tegnap is elmondhatta volna...
Trombitás Keresztély
2022. október 24. 01:37
!⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝     !⃝
Rocktoberi
2022. október 23. 19:10
"Márai Sándor: MENNYBŐL AZ ANGYAL MENNYBŐL AZ ANGYAL - MENJ SIETVE Az üszkös, fagyos Budapestre. Oda, ahol az orosz tankok Között hallgatnak a harangok. Ahol nem csillog a karácsony. Nincsen aranydió a fákon, Nincs más, csak fagy, didergés, éhség. Mondd el nekik, úgy, hogy megértsék. Szólj hangosan az éjszakából: Angyal, vigyél hírt a csodáról. Csattogtasd szaporán a szárnyad, Repülj, suhogj, mert nagyon várnak. Ne beszélj nekik a világról, Ahol most gyertyafény világol, Meleg házakban terül asztal, A pap ékes szóval vigasztal, Selyempapír zizeg, ajándék, Bölcs szó fontolgat, okos szándék. Csillagszóró villog a fákról: Angyal, te beszélj a csodáról. Mondd el, mert ez világ csodája: Egy szegény nép karácsonyfája A Csendes Éjben égni kezdett És sokan vetnek most keresztet. Földrészek népe nézi, nézi, Egyik érti, másik nem érti. Fejük csóválják, sok ez, soknak. Imádkoznak vagy iszonyodnak, Mert más lóg a fán, nem cukorkák: Népek Krisztusa, Magyarország. És elmegy sok ember előtte: A Katona, ki szíven döfte, A Farizeus, ki eladta, Aki háromszor megtagadta. Vele mártott kezet a tálba, Harminc ezüstpénzért kínálta S amíg gyalázta, verte, szidta: Testét ette és vérét itta - Most áll és bámul a sok ember, De szólni Hozzá senki nem mer. Mert Ő sem szól már, nem is vádol, Néz, mint Krisztus a keresztfáról. Különös ez a karácsonyfa, Ördög hozta, vagy Angyal hozta - Kik köntösére kockát vetnek, Nem tudják, mit is cselekesznek, Csak orrontják, nyínak, gyanítják Ennek az éjszakának a titkát, Mert ez nagyon furcsa karácsony: A magyar nép lóg most a fákon. És a világ beszél csodáról, Papok papolnak bátorságról. Az államférfi parentálja, Megáldja a szentséges pápa. És minden rendű népek, rendek Kérdik, hogy ez mivégre kellett. Mért nem pusztult ki, ahogy kérték? Mért nem várta csendben a végét? Miért, hogy meghasadt az égbolt, Mert egy nép azt mondta: "Elég volt." Nem érti ezt az a sok ember, Mi áradt itt meg, mint a tenger? Miért remegtek világrendek? Egy nép kiáltott. Aztán csend lett. De most sokan kérdik: mi történt? Ki tett itt csontból, húsból törvényt? És kérdik, egyre többen kérdik, Hebegve, mert végképp nem értik - Ők, akik örökségbe kapták -: Ilyen nagy dolog a Szabadság?... Angyal, vidd meg a hírt az égből, Mindig új élet lesz a vérből. Találkoztak ők már néhányszor - a gyermek, a szamár, a pásztor - Az álomban, a jászol mellett, Ha az Élet elevent ellett, A Csodát most is ők vigyázzák, Leheletükkel állnak strázsát, Mert Csillag ég, hasad a hajnal, Mondd meg nekik - mennyből az angyal. (New York,1956.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!