Gulyás Gergely: Eddig nem látott mértékű pedagógusbér-emelés jön

2022. október 13. 12:34

Pedagógusbér-emelés, energia, uniós tárgyalások – a Kormányinfó legfontosabb bejelentései egy helyen!

2022. október 13. 12:34
null

Mint arról előzetesen beszámoltunk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő október 13-án, csütörtökön 13 órakor sajtótájékoztatót tart Kormányinfó – Mit miért tesz a kormány? címmel. 

Gulyás Gergely elmondta: a kormány szerdán áttekintette a Brüsszellel folytatott tárgyalások helyzetét. A Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy a lehetőség van az uniós tárgyalások eredményes lezárására. Tizenhét kérdésben egyeztek meg az Európai Bizottsággal, és ezek végrehajtását vállalták. Elmondása szerint szintén vállalták az egyajánlattevős közbeszerzések csökkentését. Hozzátette: cselekvési tervet fogadnak el a közbeszerzési verseny fokozására. „Támogatási rendszer jön létre a mikor kkv-k közbeszerzésen való részvételéhez. Megerősödik az OLAF-al való együttműködés” – tette hozzá. 

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszönte meg a kormányfők döntését, amivel hozzájárultak a határidők hosszabbításához. A kormány maximálisan elkötelezett a vállalások teljesítése érdekében,

Pedagógusbérek

Gulyás Gergely közölte: a tárgyalások része a pedagógusbérek jelentős emelése. Ha létrejön a megállapodás, 2025-re eléri a diplomás átlagbér 80 százalékát a pedagógusbér

2023-ban 21, 2024-ben 25, míg 2025-ben 30 százalékkal kell emelni a pedagógusbéreket

– ismertette a miniszter. Ha létrejön a megállapodás, akkor 2025-re a pedagógus átlagbér bruttó 777 673 forintra növekedhet. 

A tiltakozásokról és a tankerületi figyelmeztetésekről Gulyás elmondta: ha valaki jogserűen vesz részt sztrájkban vagy tüntetésben, akkor semmilyen szankció nem érheti. De minden munkavállalónak, így a pedagógusoknak is be kell tartaniuk a törvényeket.

A polgári engedetlenség viszont nem jogi kategória

és definíció szerint soha nem anyagi haszonszerzést céloz.

Energia

A miniszter ismertette: szerdán energetikai kérdésekről is tárgyalt a kormány, és hangsúlyozta: Magyarország energiaellátása biztosított. „A legfőbb kérdés most, hogy van-e elérhető energia, és mennyibe kerül” – ismertette a miniszter.Magyarországon rendelkezésre áll elegendő energia, és az ország gázellátása fél évig biztosított. 

Fél évre akkor is elegendő lenne a gáz Magyarországon, ha egyetlen molekula se érkezne

Gulyás szólt arról is, az energiarendszerben sok változtatás kell, és ha sikerül a bizottsággal megállapodni, akkor az RFF hitel részét zöld áttállásra, és az energiahálózat-rendszer megújítására költik.

A miniszter bejelentette: a fokozott igények miatt felfüggesztik a betáplálási kötelezettséget a napelemes villamostermelés esetén. A jelenlegi hálózat nem bír el több napelemes betáplálást. A követező egy hónapban a tárgyalások lezárulnak az unióval, és akkor egy megújuló energiát jobban fogadni tudó rendszer épülhet fel.  

Elkerülhetetlen a vizsgálat

A szankciókról a miniszter elmondta: a helyzet egész Európának rossz, de főleg Kelet-Európának. Az uniós szankciók eddig csak hasznot hoznak az oroszoknak HIggadt értékelésére van szükség a szankciónak.

Gulyás Gergely bejelentette:

pénteken kezdik el a nemzeti konzultációs kérdőívek kipostázását,

így a pontos kérdéseket is akkor ismerhetik meg az állampolgárok. 

A baloldali kampánytámogatásokról elmondta: elkerülhetetlen a titkosszolgálati bizottság vizsgálata, ezt a baloldal is megszavazta. Ez talán a legsúlyosabb pártfinanszírozási ügy a rendszerváltás óta – mondta a miniszter.Az USA-ból érkezett támogatások elsődleges célja nyilván a kormányváltás volt, de Gulyás szerint senkin nem gondolhatja, hogy aki ilyen pénzeket kap, az nincs lekötelezve. 

A baloldal áruba bocsátotta függetlenségét 

– fogalmazott a miniszter. 

A népszámlálásról elmondta: az ötmillió megkeresett háztartás 31,6 százaléka töltötte ki online a kérdőíveket. 

A hétfői, iskolai késelés kapcsán a Mandiner kérdésére elmondta: bővíteni kell az iskolaőri rendszert, de a kormány nem tervez semmilyen biztonsági szigorítást az oktatási intézményekben. Annál nagyobb biztonságot, mit, hogy legyen egy rendőr, aki helyben intézkedhet, az állam nem tud garantálni. Ennek úgy véljük van visszatartó ereje. 

Nagyon irigylem azokat, akik azt gondolják, hogy ez az ország százezer legfontosabb ügyébe tartozik 

– reagált Gulyás arra, hogy a parlamentben megalakult az első frakcióközi, LMBTQ-jogokkal foglalkozó képviselőcsoportja.

Arra, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen korrupciós ügybe keveredett, de ezt elég gyorsan lerázta magáról, a miniszter úgy reagált: van egy általános, elvárató átláthatósági mérce azokkal szemben akik ilyen jogokat gyakorolnak, különösen ha olyan uniós tisztviselők, akik ezt másokon kérik számon. Ez igaz az Európai Bizottság elnökére is és ha ilyen gyanú felmerül, a legjobb lenne, ha ezt világos szavakkal meg tudná cáfolni.

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

Összesen 442 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nuknuk
2022. október 27. 14:04
Amit a pedagógus nem tud tanítani: - idegen nyelv - matematika, fizika, kémia, biológia - számítástechnika ... a többi (ami nem mérhető) az megy nekik. Állítólag.
kovtib
2022. október 27. 08:40
Hagyjuk már az igérgetést. Teljes reform kell. A bérek alacsony volta egy tünet. A nemtörődömség, az elhanyagolás a koncepciótlanság tünete. Oktatási kerekasztalra van szükség, amíg nem késő. A béremelés a 0. lépés. De nem annyi, amit Gulyás lebegtet, hanem érdemi és gyors. Másnak nincs értelme, sőt pénzkidobás.
Pitypangocska
2022. október 16. 10:19
Én általánosságban egy forinttal sem adnék többet nekik. Teljesítményüket kellene mérni (hány tanulót küld versenyre, azok milyen eredményeket érnek el, a felvételik aránya stb.) Aki megüti a szintet, az kapjon magas fizetésemelést! Ismerősöm, aki pedagógus végzettséggel rendelkezik, de egy évnyi tanítás után 10 éve más területen dolgozik, társaságban kijelentette, hogy bár ő utálja (!!!) a gyerekeket, de ha béremelést kapnak a tanárok, akkor visszamegy tanítani...
kovacspeter19831983
2022. október 14. 16:41
.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!