Amit lehetett, elrontottak: így bukhatja el saját strandját a VIII. kerület

2022. augusztus 22. 09:00

Továbbra is kaotikus a helyzet Józsefváros önkormányzati üdülőterülete körül. Pikó Andrásék 2019-es hatalomátvétele után a VIII. kerületi vezetés kezéből csak úgy kicsúszott az egyik balatoni partszakasz, legalábbis az önkormányzat a jelenlegi állás szerint úgy adta bérbe adta strandját egy vitorlásklubnak, hogy az a szerződésbontást és a bírósági határozatot követően sem akar távozni.

2022. augusztus 22. 09:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Igencsak megváltoztak az idők a VIII. kerület saját üdülőjében: rejtélyes vitorlások érkeztek, melyeket a parton tároltak, az ügy pedig egyre gyanúsabb lett mindenkinek. A Káptalanfüreden található önkormányzati partszakaszt korábban arra használták, hogy józsefvárosi gyerekeknek biztosítsanak üdülési lehetőséget, ám funkciója megváltozott. A Klubrádió műsorvezetőjéből lett balliberális polgármester, Pikó András ugyanis arra jutott, inkább bérbe kéne adni a területet.

Színre lép egy rejtélyes egyesület

A káptalanfüredi partszakaszt Pikóék kiszervezték a Vitorlázó Gyermekekért Egyesületnek (VGYE), mely a parton pihentette járműveit, ezen felül a hajók tulajdonosainak még kulcsa is volt (legalábbis a Magyar Nemzet információi szerint) az üdülőhöz. Csak találgatni lehet, milyen jogcím alatt kaptak engedélyt ehhez.

Ahogyan arról portálunk korábban már beszámolt, a káptalanfüredi gyermekstrand régóta felújítás alatt van, amire a kormány 1,5 milliárd forintot biztosított, ehhez az összeghez azonban Pikóék nem nagyon nyúlnak. Az önkormányzati partszakaszon a VGYE és az azzal kibogozhatatlanul összefonódó RS Sailing Hungary létesített bázist tavaly három hónapra összesen 540 ezer forint plusz áfáért. A kerület vezetése nem nagyon tudott magyarázatot adni arra, miért kellett bérbe adni a partszakaszt, melynek kiemelt funkciója volt korábban.

A józsefvárosi önkormányzat végül idén januárjában szerződést bontott az egyesülettel, miután a hivatal belső vizsgálata több, súlyos szabálytalanságot is feltárt, ám a jelentést nem hozták nyilvánosságra. A kerület kormánypárti frakciója ezt úgy kommentálta, van mitől félniük, a jelentésből ugyanis mindenki láthatná, milyen

szabálytalanságok sorával játszotta át évekre a baloldal a gyerekek strandját egy haveri cégnek.

Hasonlóképp fogalmazott Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a VIII. kerület volt polgármestere közösségi oldalán. „Hosszú évekre, Józsefváros számára nagyon kedvezőtlen feltételekkel, elvéve a területet a rászoruló gyermekek elől döntöttek Pikóék”

– fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Hiába próbálták kipaterolni az egyesületet, a vitorlások maradnak

A vitorlásklubot láthatóan szíven ütötte, hogy a józsefvárosi önkormányzat tulajdonában lévő Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (JKN Zrt.) végül kirakta őket az év elején. A Mandiner úgy értesült, a strandon továbbra is ott vannak a szervezet vitorlásai, holott január végéig el kellett volna hagyniuk a területet. 

Mindezek után ismét megkerestük a VIII. kerületi önkormányzatot az ügyben. Azt írták, az érintett egyesület jogszerűtlenül használja a strand korábban általa szerződés szerint bérelt részterületét. Az önkormányzat szerint annak ellenére sem hagyják el a területet, hogy a bíróság erre kötelezte őket. Mint ismert, az első, közbenső végzésben a bíróság megítélte a vitorlásklub számára, hogy ott tartózkodjanak, ám ezt a második végzés a kerület fellebbezésének hatására már felülbírálta. Vagyis a VGYE-nek távoznia kéne. 

Csakhogy az önkormányzat nem kíván kilakoltatási pert indítani és hatósági segítséggel kiüríttetni a területet

– jelezte a Mandinernek Békési Zsuzsa, a VIII. kerület sajtófőnöke, aki szerint a vitorlás egyesület jelenleg fizet tartózkodási díjat, és újból beadta az igényét az ideiglenes tartózkodásra a bírósághoz.

Bár a gyereküdülő felújítás alatt áll, kijelentették, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő strand egy másik helyen van, az pedig május vége óta nyitva van, és a józsefvárosi lakcímkártyával rendelkezők ingyenesen használhatják. Tehát bár van egy saját üdülőjük, tájékoztatásuk szerint az önkormányzat mégis Balatonszemesen rendezett júliusban egy ingyenes nyári tábort a kerületi gyerekeknek. 

A káptalanfüredi tábort hat éve kezdték el felújítani, hat pavilonépületet építettek fel, ahol a gyerekeket el tudják szállásolni, azonban az önkormányzat elszámolási vitába került az együttműködő Veszprém Handball Teammel, emiatt jelentősen csúszik a projekt befejezése. 

Nyitókép: Facebook

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ödenburger
2022. augusztus 22. 14:00
Fletó megmondta, ők nem lopnak. Zárt körben azt is megmondta, hogy hazudnak éjjel-nappal. Úgyhogy nincs mit csodálkozni, csak megint bebizonyosodott, hogy folytatólagos elvtársi lenyúlás esete forog fenn.
Julius68
2022. augusztus 22. 13:11
Pikó tevékenysége, az Orbán következő kétharmadát segíti elő, a ballibsik meg ezt, képtelenek felfogni.
csapláros
2022. augusztus 22. 11:15
Mi az, hogy nem lehet valakit (szervezetet és nem magánszemélyt) kipakolni valahonnan, és hogy az tartózkodási díjat (sic!) fizet??? Mi az, hogy nem emeli meg az önkormányzat úgy a tartózkodási díjat, hogy az egyesület belefeketedjen, és ha nem fizeti, akkor a be nem folyt "tartózkodási díjat" ne tudná végrehajtani? Ennek alapján máris megindíthatná az önkormányzat a csődeljárást az egyesület ellen, azok tagjainak, mint háttérfelelősöknek az elszámoltatása, a vagyonuk, a vitorlások lefoglalása mellett! De miért is lennének Pikóék a saját panamájuk ellenségei, ami ki tudja mennyi fekete jövedelmet csurgat a zsebükbe !? Kényelmesebb, ha másokat néznek hülyének...:)))
Kristály
2022. augusztus 22. 11:12
Lehet már el is adta a rohadék. Ezekre rá bizni valamit attól el lehet köszönni .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!