Kormányhatározat született arról, hogy körvasút épül a Balatonnál

2022. június 24. 06:26

Navracsics szívügyének nevezte a kormányzati tervet.

2022. június 24. 06:26
null

Navracsics Tibor uniós ügyekért és területfejlesztésért felelős miniszter szerdán egy interjúban azt mondta: szívügye, hogy a Balaton előbb-utóbb átszállás nélkül körbevonatozható legyen. „Ha ennek megvalósulását elérni nem is tudom a hivatali időm alatt, bízom benne, hogy legalább közelebb jutok hozzá” – idézi a miniszter szavait az Index. A portál szerint

2016-ban már született is egy erre vonatkozó kormányhatározat.

Abban azt írták, hogy a fejlesztésnek 2022-re kellene megvalósulnia, a kivitelezés azonban azóta sem indult meg.

Lázár János is beszélt már a tervről

A terv szerint a fejlesztést még az előző, 2020-ig terjedő hétéves uniós költségvetés, valamint az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) terhére kellett volna megvalósítani. A projekt részeként a Szántód–Kőröshegy–Balatonszentgyörgy szakaszt felújították, a Szabadbattyán–Aszófő szakaszt pedig villamosították volna, továbbá

rekonstruáltak volna több vasútállomást és átalakították volna a forgalomirányítást is. 

Lázár János 2016-ban – akkor még miniszterelnökségért felelős miniszterként – beszélt is arról, hogy a projekt megvalósulhat, de a kivitelezés azóta sem indult meg, és a vonatkozó újságcikkekben is csak rendre a tervekről írtak a projekttel kapcsolatban. Az említett interjú alapján elképzelhető, hogy most, Navracsics Tibor hivatala ideje alatt ténylegesen előhalad majd a kezdeményezés. 

Kép forrása: ESA/NASA

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szandi-mandi
2022. június 24. 16:07
A körbehajózás egyszerűbben megoldható, de azt is inkább leépítették (Kenese-Keszthely járat). Nem rentábilis a közvetlen hasznokat nézve. A vonatnál kis kitérővel ,MÁV szervezéssel holnap már indítható lenne, hiszen átszállásokkal mai is körbevonatozhatunk - igaz, nem mindenütt a vízpart mellett.
amca
2022. június 24. 15:06
Mivel ezt már a korhadó komcsiknak,Rosenfeld ,és Csermanek idejében meg kellett VONA csinálna. Ja ,de a prlik parizere sokkal fontosabb volt.
Pelso j.
2022. június 24. 15:02
Most is körbe lehet vonatozni. -vagy csak valaki nagyot akar harácsolni?
Akitlosz
2022. június 24. 13:39
Úgyhogy ez megint valami közpénzlopó projekt lesz, mert a MÁV, ha akarta volna, akkor bármikor elindíthatott volna ilyen Balatoni körvasút járatot, 1, 10, 50 éve is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!