Kapitány csak egy van! – Szanyi Tibor a Mandinernek

2022. április 28. 07:00

A Fidesz pénzzel nyerte meg a választást, de nagyon nehéz dolga lesz. Az ellenzék saját választói arcába hazudott, Márki-Zay nem nyerte meg az előválasztást, a Mi Hazánk bejutása pedig szégyen az ISZOMM alelnöke szerint. Választásértékelő interjúnk.

2022. április 28. 07:00
null
Pálfy Dániel Ábel

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) alelnöke.

***

Mi történt április 3-án? Mármint amellett, hogy az ellenzék bukásának köszönhetően visszakapta a becenevét. Számított erre az eredményre? 

Visszakaptam? Kivételesen egyetértek Gyurcsánnyal: a kapitányt nem választják.

Kapitány csak egy van a magyar politikában, és az én vagyok.

De a lényegre térve, nem lepődtem meg. Több tanúm van arra, hogy hónapok óta mondom, a papírforma az, hogy a Fidesz kétharmaddal fog nyerni. Ennek ellenére el tudtam képzelni, hogy valamilyen csoda folytán, az összefogás épphogy nyer, ahogy a közmondás tartja: vak tyúk is talál szemet. De a realitás mégis a Fidesz győzelme volt. Lehet itt jönni azzal, hogy közben jött egy háború, de az erre adott reakciók legfeljebb növelték a különbséget a kormány és az ellenzék népszerűsége közt. Ennél jóval többről van szó.

Kapitány csak egy van a magyar politikában, és az én vagyok! (Kép: Mátrai Dávid, Mandiner)
Kapitány csak egy van a magyar politikában, és az én vagyok! (Kép: Mátrai Dávid, Mandiner)

Mit rontott el az ellenzék?

A saját választóik arcába hazudtak. Ilyen egyszerűen nincs, hogy azt mondják, ők baloldaliak, miközben azért a nácikkal összefognak. Mindig is rossznak tartottam ezt a teljesen elvtelen és hazug összefogást. Még az általuk rendezett előválasztás is egy hazugság. Ez nem előválasztás volt, hanem irányított szelekció. Egyenesebb lett volna, ha megállapodnak egymással, de akkor nem tudták volna ráfogni az egészet a népre. Titkos megállapodások, pártalkuk, visszalépések, aminek az lett a következménye, hogy nem a legalkalmasabb indulókból lett jelölt. Vegyük például a miniszterelnök-jelöltet:

Márki-Zay Péter nem nyerte meg az előválasztást!

Az első helyezett, Karácsony kiszállt a versenyből. Egész addig négyen ütötték Dobrevet. Az volt a tét, hogy Dobrev, vagy nem Dobrev, és az ellene szavazók többen voltak. Azaz, ha ön vagy én álltunk volna szemben Gyurcsány feleségével, mi is megvertük volna. Ez nem Márki-Zay érdeme volt.  Épp ezért nem is lehet őt hibáztatni a vereségért. Ő mindössze egy termék, egyenes következménye a velejéig hazug „összefogásosdinak”.

Márpedig többen – köztük Gyurcsány és Jakab – azonnal őt hibáztatták a vereségért.

Márki-Zay konkrétan hülyeségeket beszélt az egész kampány alatt, a többiek pedig többé-kevésbé átlátszó módon falaztak neki. A kudarcért mindannyian felelősek. Persze, a főszereplőt a legkönnyebb céltáblává tenni. De – amíg egyáltalán kampányoltak, mert a vége felé már nemigen tették – Gyurcsány és Jakab is beszélt baromságokat. Az egész úgy volt elrontva, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Az eredményt tekintve végül a DK jött ki legjobban az ellenzéki pártok közül. Véletlen?

Dehogy. Ennek három oka van:

pénz, pénz, pénz.

Mégis csak a leggazdagabb ellenzéki pártról beszélünk. A jobban nyerhető körzeteket a DK kapta meg. Az okokat még napestig sorolhatnánk, de végül ugyanide jutunk. A Fidesz nagy részben azért nyerte meg a választást, mert mérhetetlen pénzből kampányol évek óta. Tízszer annyit költöttek, mint az ellenzék. Ezért nyert az ellenzéken belül a DK, és ezért ért el a mi pártunk olyan eredményt, amilyet, mert egy büdös vasat nem fordítottunk a kampányra. Az egészre összesen (!) költöttünk talán ötmillió forintot.

Az egész úgy volt elrontva, ahogy a nagykönyvben mag van írva! (Kép: Mátrai Dávid, Mandiner)
Az egész úgy volt elrontva, ahogy a nagykönyvben mag van írva! (Kép: Mátrai Dávid, Mandiner)

Ilyen egyszerű? Pénzzel zsinórban négy választást meg lehet nyerni kétharmados többséggel?

Nagyon sok milliárd forinttal lehet, igen. Azért a propaganda ereje irtózatos. Nyilván nem önmagában a pénz alapozta meg a Fidesz győzelmét, de ez olyan, mintha egy kézműves üdítőital-gyártó versenyezne a Coca-Colával. Nem csináljunk már úgy, mintha a reklámnak ne lenne óriási ereje!

Nem minden reklám sikeres. Minek volt még szerepe?

Ez így van. A Fidesz nagyon jól is kampányolt. Az ellenzék meg szarul csinálta. Sőt nem is igazán kampányoltak. Az nem kampány, hogy nincs üzeneted! Akkor költhetsz, amennyit akarsz, semmi értelme. De bármit mondunk, elsöprő volt a Fidesz pénzügyi előnye. Az egyiknek volt tízezer plakátja, a másiknak kettő. Nincsen egy szinten a két oldal.

A Fidesz plakátjai a magyar táj részét képezik.

Az emberek meg bemennek a szavazófülkébe, meglátják, az ezerszer látott pártlogót, és behúzzák az x-et. Persze pénz nélkül is lehet jó kampányt csinálni, és pénzzel is lehet nagyon rosszul kampányolni. Az ellenzéki összefogás, ezt nagyon elrontotta. A végén óriási hibát követtek el a háborús helyzetre adott reakciójukkal. Márki-Zay mondatát, miszerint ha a NATO azt mondja, katonai segítséget is adna Ukrajnának, lehet csűrni-csavarni – a Fidesz meg is tette – de kontextustól függetlenül ez azt jeleni, hogy ha a katonai szövetség ezt parancsolja, akkor menni kell. Ez egész egyszerűen ezt jelenti. Élő ember nincs, aki ne azt mondaná erre, hogy engem, vagy az én fiamat márpedig ne vezényeljék Washingtonból. Egy politikai vezető, aki még nincs is hatalmon, kijelenti, hogy ha majd kívülről szólnak neki, akkor úgy fog ugrálni, ahogy kérik – ez olyan szintű politikai alkalmatlanság, hogy azt nem is tudom kifejezni. Emellett lényeges szempont, hogy míg a Fidesz egy professzionális szervezet, komoly utánpótlásképzéssel, az ellenzék amatőrök gyülekezete.

A Fideszben képzik az embereket, az ellenzékben pedig elég, ha valaki hazudik magának egy diplomát, és szitkozódik a parlamentben.

Van köztük néhány tehetségesebb, autodidakta politikus, de a nagy része sültkrumpli. Profik játszanak amatőrökkel.

Az nem kampány, hogy nincs üzeneted! (Kép: Mátrai Dávid, Mandiner)
Az nem kampány, hogy nincs üzeneted! (Kép: Mátrai Dávid, Mandiner)

A választási eredmény fényében hogy fog átalakulni a magyar politikai tér a következő években?

A Fideszen óriási teher van, mert miközben kormányozniuk kell, pártként is kell létezniük. Ez pedig két különböző dolog. A kormányzás pedig önmagában is nagyon nehéz lesz. A háború miatt az egész világ olyan helyzettel néz szembe, ami szerintem nagyobb problémákat okoz, mint a második világháború okozott. A világ gabona és olajtermelésének húsz százaléka kiesik. Ez hosszabb távon az élelmiszerárak drasztikus emelkedésével fog járni. Egy nyugat-európai állampolgár húzza a száját, de ki tudja fizetni. Egy magyar állampolgár már nagyon nehezen tudja ezt megtenni. Afrikában pedig éhínség lesz. Ez pedig rengeteg konfliktust fog eredményezni. Európában nem lesz közvetlen probléma, mert az EU önellátó, de érezni fogjuk a történtek következményeit. Nagyon nehéz lesz a kormánynak megküzdenie ezekkel a nehézségekkel.

Orbán Viktor, és a Fidesz ebben a helyzetben szerintem kénytelen lesz valamilyen konszolidációba kezdeni.

Szerintem e tekintetben Orbán is megvilágosodott. Ezt éreztem a győzelmi beszédében elhangzott mondataiból is, amikor arról beszélt, hogy minden magyar ember miniszterelnöke kíván lenni, még azoké is, akik nem a Fideszre adták a voksukat. Ezt most meg is teheti, hiszen most már mindenhogyan laposra verte az ellenfeleit, most már jófej is lehet. Ez a pax romana, Orbán békéje, a római béke. Augustus császár is ezt csinálta. Kiirtotta az ellenfeleit, aztán meghirdette a békét. Összességében egy orbáni konszolidációt várok.

Orbáni konszolidációt várok. (Kép: Mátrai Dávid, Mandiner)
Orbáni konszolidációt várok. (Kép: Mátrai Dávid, Mandiner)

Mi lesz az ellenzékkel?

Az ellenzéknek nagyon-nagyon kényelmes a jelenlegi helyzet, amelyben megvannak a pozícióik, a parlamenti helyeik, és a pártjaik állami támogatásai. Ők élvezik ezt. Egy parlamenti képviselő egy-két ciklus alatt úgy meg tud gazdagondi, hogy több se kell. Elég a vagyonnyilatkozatokat megnézni, és akkor arról még nem is beszéltünk, ami ezen kívül van. Befolyás, információ, üzleti lehetőségek, stb. A parlament, beleértve az egész ellenzéket, nagyon sikeres, jómódú vállalkozókból áll.

A pártok erőviszonyait tekintve milyen átrendeződésekre számít? A Jobbik több százezer szavazót veszített, az MSZP évek óta vegetál. A DK-ról azt mondják, ők a választás nyertesei az ellenzékben. Mi lesz velük?

Az MSZP esetén nagyon hosszú agóniára számítok. Most még kevesebben vannak a parlamentben, mint eddig, de még ott vannak. Szerintem ott lesznek legközelebb is, csak mindig egyre kevesebben. Aztán egyszer majd eltűnnek. A Jobbik addig volt érdekes a szélsőjobboldali szavazók számára, amíg kiszolgálta az elképzeléseiket. Mi szükségük lenne egy karakter nélküli középpárti Jobbikra ezeknek az embereknek, amikor ott van nekik a Fidesz, vagy a Mi Hazánk? Egyébként

a Jobbik már rég megsemmisült volna, ha 2019-ben nem nyúlnak a hónuk alá ezek az úgynevezett a liberális pártok.

Az egész összefogás nyertese a DK. Ez persze régóta egyértelmű volt, hisz mindig a legerősebb tudja kihozni a legtöbbet egy tárgyalási helyzetből. Az előválasztás önmagában nekik kedvezett, hiszen békében le tudta nyúlni az összes neki kedvező helyet, amelyeket egy választási szituációban biztosan nem tudott volna mind lenyúlni. Az erősebb kutya... 

Mit szól a Mi Hazánk Mozgalom parlamentbe kerüléséhez?

Szégyen! Szégyen. Nem tudok mást mondani. Bár én a Jobbikról is ugyanezt gondolom. Ez a kettő egykutya. Nácik, kész.

Ön szerint meg tudják szilárdítani a helyüket az Országgyűlésben?

Szerintem igen. Csurka Pista bácsi idején is megmondtam, hogy demokratikus körülmények között mindig van öt-tíz százalék szélsőséges, náci, fasiszta érzelmű szavazó. Persze én ezt is sokallom.

Szégyen! (Kép: Mátrai Dávid, Mandiner)
Szégyen! (Kép: Mátrai Dávid, Mandiner)

Mit szól a pártjuk eredményéhez? Erre számított?

Ez a politikai realitás. Két éve alapítottuk meg az Igen Szolidaritást, ehhez képest nagyon büszke vagyok, hogy volt negyvenkilenc egyéni jelöltünk. Óriási ellenszélben kellett dolgoznunk. A közvélemény-kutató intézetek és a liberális média gyakorlatilag karanténba zárt minket. Az ellenzékhez köthető közvélemény-kutatók közt volt olyan, amelynek a vezetője szemtől szembe,

kerek perec megmondta, hogy bármekkora is lesz a támogatottságunk, akár egy, akár öt százalék, akkor sem fognak megjeleníteni minket a kutatási eredményeikben.

A liberális média dettó. Egyértelművé tették, hogy az ellenzéki összefogás érdekeit sértjük, és ezért nem fognak nekünk teret adni. Arról nem beszélve, hogy a mi jelöltjeink napi nyolc órában dolgoznak – az ózdi jelöltünk például buszt vezet. Nekik munka után kellene kampányolniuk, szemben az összefogás jelöltjeivel, akik ezt hivatásosként teszik. Ráadásul a jelöltjeink jó része azért lépett vissza, mert óriási nyomástvolt rajtuk a családjaik, a munkahelyük, a közvetlen környezet részéről, mondván, hogy az ellenzéki összefogástól veszik el a szavazatot. Ekkora ellenszélben nagyon nehéz, szinte lehetetlen érvényesülni.

Mi lesz az ISZOMM-mal? 2026-ban újra megpróbálják?

Természetesen. A mi politikai időszámításunk most kezdődik.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CirmoS
2022. április 28. 17:32
Tévedsz Szanyi! Méghozzá nem kicsit! Ugyanis az emberek NEM azért teszik az "X" -et valahová, mert sokat látták az adott pártlógót! Fölöslegesen áltatod magad ekkora baromsággal! Ezek szerint te sem érted a választási eredményt! Nem bizony! Hiába, - reménytelenek vagytok!
szileni
2022. április 28. 15:48
Igazándiból Schiffer a kapitány, Szanyi csak kinevezte magát :-)
kulalak
2022. április 28. 15:20
Nyugdíjba mehetne már. Meg sem kellett volna kérdezni
Osztap Bender
2022. április 28. 12:50
Láttuk már mi ezt a "kapitányt" a dobogón állva (talán ittasan vagy finomabban mondva illuminált állapotban), badarságokat beszélni a hallgatóságnak. Mindez az egyik budapesti nagycsarnokban történt, még az előző cucilista kormány idején. Rejtő úgy fogalmazott volna, hogy a közönség fogadásokat kötött, leesik a dobogóról vagy fennmarad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!