Felfüggesztik a szakszervezetek a pedagógussztrájkot az új kormány megalakulásáig

2022. április 01. 14:32

Az érdekvédők kormányváltásra számítanak.

2022. április 01. 14:32
null

Az Index pénteki cikkében azt írja

„mint ismert, április 3-án országgyűlési választásokat tartanak hazánkban. A vasárnapi választások után az új Országgyűlés alakuló ülése és az új kormány megalakulásáig tartó időszakban ügyvezető kormány fog működni, így a pedagógus-szakszervezetek szerint a sztrájktárgyalások nem tudnak érdemben folytatódni, ami az egyik alapfeltétele a jogszerű munkabeszüntetésnek.

Az ügyvezető kormánynak nincs joga rendeletalkotásra, nincs joga megállapodásra, így tulajdonképpen egy darabig nem lesz másik fél, akivel érdemben tárgyalni tudnánk. A sztrájktörvény ugyanakkor előírja, hogy a tárgyalásokat a sztrájk ideje alatt is folytatni kell. Ennek hiányában a munkabeszüntetés jogszerűtlen lenne, a kollégákat pedig semmiképp nem sodornánk veszélybe” – indokolta a sztrájkbizottság döntését Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi tagja. 

A PSZ szerint jogszerű volt a márciusi munkabeszüntetés

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke arról beszélt, hogy a munkabeszüntetés a sztrájktörvény és a kormányrendelet gúzsba kötése ellenére is mindvégig jogszerűen és sikeresen zajlott, tájékoztatása szerint március 16-án, 17-én és 18-án több mint 40 ezren vettek részt a sztrájkban, de a legalább egy napig tiltakozó kollégák száma is meghaladta a 29 ezret, ami több, mint a januári, figyelmeztető sztrájkkor regisztrált adat. Ahogy arról korábban beszámoltunk, akkor 27 ezren tagadták meg a munkát.

– mondta a szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy ezek a számok úgy valósultak meg, hogy a kollégák egy része nem tudott a sztrájkban részt venni, több intézményben ugyanis rendkívüli szünetet rendeltek annak érdekében, hogy a munkabeszüntetés láthatatlan maradjon. A közölt adatok továbbá a polgári engedetlenkedők számát sem tartalmazzák.

Kormányalakulásig kivizsgálják a panaszokat

A szakszervezetek képviselői hangsúlyozták azt is, hogy a sztrájk ideje alatt több tanárt is akadályoztak, fenyegettek, de egy dunántúli óvodában a dolgozók már néhány óra tiltakozás után kaptak egy értesítést a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, miszerint a társadalombiztosításukat felfüggesztették. Az ehhez hasonló panaszokat az érdekvédők jogászokkal együttműködve kivizsgálják, ez lesz az egyik fő tevékenységük az új kormány megalakulásáig.

Nyitóképen Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselője beszédet mond egy demonstráción. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2022. április 02. 10:45
a sok behülyített pedagogus majd sírhat! ha nem nyer a ballibsi csapat! mert ugye jngyen ebéd nincs! mondták ballibsi oldalon!
Dezsőke
2022. április 02. 10:40
ORBÁN EURÓPAI LÉPTÉKŰ POLITIKUS Van saját véleménye, tartása és jövőképe a hazájáról. Bármilyen irányból is vesznek célba minket, képes a bátor szembenállásra, érdekeink képviseletére. Van jövőképe Európáról , egy olyan Európáról amely képes kijelölni a saját útját, ahelyett, hogy Amerikával vagy az Unió egyes szélsőséges nézeteivel béklyózná magát haladásában. Nem kíván részt, felelősséget vállalni a terjedő "fertőben", a süllyedésben, a nemzetek, értékek lebontásában, a globális érdekek gátlástalan, feltétel nélküli kiszolgálásában. Az ember értékének, tiszteletének, szabadságának, nemzet,- és Európa-tudatának megőrzése mellett a felemelkedést, fejlődést, a béke megőrzését, a biztonságos életet tűzte ki céljául. Ezért támogatom Orbán Viktor ismételt miniszterelnökké választását.
Krupp Skya
2022. április 02. 05:24
A sztrájkoló tanárok az ÁVH-t támogatják. Mivel demokrácia van joguk van hozzá, igy Rajk László, És Nagy Imre felkötéséhez is joguk volt, ezeknek az elvtársaknak. Ezeknek a tanároknak köszönhetjük a nagy hézagos tudású Karácsony féle politikusokat. Baloldali tanárok szavazzatok Márki Zajra, ha nyertek mentek Ukrajnát felszabaditani. A Tanitani akarnék mozgalom Harcolni akarnék mozgalommá alakul Törley Katalin elvtársnő vezetésével.
zakar zoltán béla
2022. április 01. 21:27
selejt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!