Elítélte a bíróság Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédje-ügyben

2022. március 22. 15:02

A DK szombathelyi jelöltjét – tárgyalás megtartása nélkül – egymillió forintos pénzbírságra ítélte a Veszprémi Járásbíróság személyes adattal visszaélés vétsége miatt.

2022. március 22. 15:02
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A harmadik bíróságként kijelölt Veszprém Járásbíróság rövidre zárta az Ördög-ügyvédje ügyben indult eljárást. A Fővárosi Főügyészség lapunkkal közölte, a bíróság osztotta a Fővárosi Főügyészség álláspontját, miszerint az ügy egyszerű megítélésű, valamint a büntetővégzés meghozatalának egyéb törvényi feltételei is fennállnak, ezért az ügyet tárgyalás mellőzésével bírálta el. 

A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, a váddal egyezően megállapította, hogy az „ügyvéd vádlott és a bűnsegédlettel vádolt, többszörösen büntetett előéletű társa megvalósította a 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségét”. 

Ezért Czeglédy Csabára a bíróság egymillió forint, társára pedig ötszázezer forint pénzbüntetést szabott ki.

A bíróság rendelkezett arról is, hogy amennyiben a vádlottak a kiszabott pénzbüntetés megfizetését elmulasztják, a büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni. A büntetővégzés ellen fellebbezésnek nincs helye, azonban az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik.

A Fővárosi Főügyészség tavaly októberben emelt vádat a DK-s ügyvéd, Czeglédy Csaba és társa ellen, kilenc rendbeli, különleges személyes adattal visszaélés miatt.

Az ügyészség szerint ugyanis Czeglédyék voltak azok,

akik a 2019-es önkormányzati választások előtt nem sokkal nyilvánosságra hozták a Borkai Zsolt volt fideszes győri polgármesterről készült szexuális tartalmú felvételeket. 

A vádirat alapján a különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép-, illetve videó felvételek nyilvánosságra hozatalával a vádlottak jelentős érdeksérelmet okoztak az érintetteknek. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel, az ügyvéddel szemben pénzbüntetést, többszörös visszaeső társával szemben pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabjanak ki.

Az ügyészség eredetileg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon emelt vádat Czeglédyék ellen, ám a PKKB közölte, hogy a nem fog büntetővégzéssel döntést hozni, mivel álláspontjuk szerint az ügy nem elbírálható így. Később pedig illetékesség hiányában Szombathelyre küldte az ügyet, amely viszont elfogultság miatt adta tovább azt Veszprémbe. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. március 23. 08:54
"tárgyalás megtartása nélkül" ez a lényeg! És vajon miért?
Bömbi
2022. március 23. 08:15
Az Arisztotelészi logika alapján: Ha Gyurcsány ügyvédje Czeglédy És Czeglédy az ördög ügyvédje, Akkor Gyurcsány = ???
confitür
2022. március 23. 07:00
Ez az ejnye bejnye méretű büntetés nevetséges. Czeglédynek legalább 10 évre börtönbe kellene vonulnia és az elsikkasztott munkabért kamatostul vissza kellene fizetnie.
-Zsolt-
2022. március 23. 00:01
Na szép! Eljutottunk ide, hogy a bíróság tárgyalás és bizonyítás nélkül milliós büntetéseket osztogat, ha valakire ráfogják, hogy ő osztott meg korrupt politikusok orgiájáról felvételeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!