A Budavári Palota újabb részletét építik vissza

2022. február 14. 08:04

Egy elfeledett rámpa is megépül, az újjáépítést archív fotók is segítik.

2022. február 14. 08:04
null

A Budavári Palota nemcsak egy kívül-belül gyönyörű építészeti alkotás volt a XX. század közepéig, hanem káprázatos rendezvények helyszíne is, ahová hintókon, majd később elegáns autókkal érkeztek a vendégek, írja a PestBuda. Hozzátette: a főbejárat 1905 után a Szent György tér felől nyílt, egy újonnan épített szárnyépületben, melynek a túloldalához egy rámpa is csatlakozott. Ez

a szintkülönbséget áthidaló építmény is része lesz a palota jövőbeli rekonstrukciós munkáinak.

A palota a középkortól a XIX. század végéig csak a Várhegy déli végét foglalta el. A török előtti időkben északról lehetett megközelíteni, a hódoltság utáni barokk átépítések idején viszont a főkaput délre helyezték. Ezt praktikus okok indokolták, ugyanis a dunai hajóhíd – amely fontos közlekedési csomópont volt – a mai Erzsébet híd táján keresztezte a folyót, a palota bejáratát pedig ehhez közel alakították ki.

Dr. Rabb Péter építész, építészettörténész, az épület tudományos dokumentációjának összeállítója elmondta, hogy

szerencsére az épületről – melyet Hauszmann Alajos tervezett – rengeteg eredeti terv maradt fenn,

amelyeket a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumában, valamint a Magyar Építészeti Múzeumban őriznek. Ezek alapján tudhatók a rámpa méretei, és az is, hogy járda, valamint lépcsőzetes kőkorlát is futott a két oldalán, utóbbira néhány méterenként lámpákat tartó kőpilléreket állítottak. A belső korlát egészen a Palota tér (mai Hunyadi udvar) túlsó végéig tartott, védve a közlekedőket a mélyebben fekvő udvarra eséstől. Egyébként, mivel a kocsik távozását segítette, a rámpát már eleve ívesen kanyarodónak építették, hogy a járművek minél hamarabb a Szent György tér felé vehessék az irányt. Az újjáépítést archív fotók is segítik, így az egykori fogdóépület helyreállítása nemcsak a homlokzatát tekintve valósulhat meg, hanem a rámpával kiegészülve a környezete is visszakaphatja eredeti formáját.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2022. február 14. 11:30
Great, amazing, wonderful, extraordinary, magnificent work of the government and the Hungarian nation!
pipa89
2022. február 14. 11:01
Számtalan középületünk szépült meg, vagy épült újjá a semmiből az elmúlt 12 évben. Elképzelem, hogy mi minden valósulhatott volna meg az 1980-2010 között, az országból kilopott 242 milliárd dollárból és a szívem vérzik a gondolattól! Hangsúlyozom, hogy a HÁLÓZAT módszere változatlan volt 1990 és 2010 között is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A MAGYARSÁG TRAGÉDIÁJA EZ. Kérem, hogy a szavazásig mindenki, aki felelősséggel szeretne szavazni, olvassa el dr. Borvendég Zsuzsanna könyveit: Az Impexek Kora, A Hálózat pénze. Nem engedhetjük, hogy ismét tágasra nyissuk a rablók előtt az ország kapuját! Nem szabad, nem lehet. BŰN lenne a következő generációkkal szemben. Ők nem tudják, nem értik, hogy miről döntenek valójában!
Gabsimen
2022. február 14. 10:48
Szép, sőt gyönyörű ez az épület, de mi lesz ennek a funkciója?
Járványfigyelő
2022. február 14. 10:00
Még egy stadion. Ja nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!