Ingatlanok kótyavetyéjére készülnek a Bajnai Gordont fölnevelő városban

2021. december 13. 17:00

Nem csitul Nyirati Klára bajai polgármester lakossági konzultációjának botránya. A településvezető, akinek kampányát Bajnai Gordon, a Városháza-gate szereplője is segítette, nehezen indokolható ingatlaneladásokat is tervez.  

2021. december 13. 17:00
null
Joó István
Joó István

A baloldali városvezetés Baján folyamatosan gondoskodik botrányokról. Legújabban a lakossággal kezdeményezett konzultáció ügye foglalkoztatja a helyi közéletet. Eleve ellentmondásos, hogy amíg az országos baloldal mindig támadja a kormány nemzeti konzultációit, addig a Bács-Kiskun megyei város momentumos polgármestere utóbb simán rendezett ilyet. Ráadásul nem névtelenül kérte vissza a kérdőíveket, mint a kormány, hanem név, cím feltüntetését várta el a konzultációíveket kitöltő lakosoktól. Ez adatgyűjtésre, listázásra ad lehetőséget, megtudhatják belőle, milyen a politikai beállítottsága az ívet visszaküldőknek.

Madárnak nézett bajai polgárok

A bajai konzultációs ügy egyik kicsúcsosodása az, hogy Nyirati Klára polgármestert füllentésen is kapták. A minap videóban is, kommentben is azt üzente Baja társadalmának, hogy – idézzük – „a kérdőív kézbesítése azért késett, mert az adatvédelem miatt megjárta a kormányhivatalt és a Belügyminisztériumot is, mert jóvá kellett hagyatni velük a konzultációt”. Csakhogy a Magyar Nemzetnek mind a Belügyminisztérium, mind a Kormányhivatal illetékes járási hivatala cáfolta Nyirati állítását. 

Nyirati Klára a helyi médiumnak, a Baja.hu-nak nyilatkozva azzal igyekezett védekezni, hogy bemutatta a Belügyminisztérium és a járási hivatal neki írt levelét. Ezeket aztán kitette közösségi oldalára is. Ám a két levéldokumentumból az derül ki, hogy ezek a szervek pusztán az önkormányzat csoportos adatkérésére válaszoltak. A BM közölte, nem illetékes a kérés teljesítésében, a járási hivatal viszont kiadta a 18 éven felüli bajai lakosok nevét, címét. Vagyis

Nyirati Klára azt hihette, hogy olvasói megelégednek a dokumentumok látványával,

és nem olvassák el a leveleket, amelyekben nincs szó a kérdőívek tartalmának egyeztetéséről, vagy annak megvitatásáról, hogy névvel-címmel kérik vissza a kitöltött konzultációs íveket.

Ezt fölismerve sok lakos felháborodott, egy bajai kommentelő például ezt írta: „Ezek a levelek a címlista kikéréséről szólnak, nem a konzultáció jogszerűségéről. A mai napig nem válaszolt Polgármester asszony arra a kérdésemre, hogy név nélkül leadhatom-e a kérdésekre adandó válaszaimat…”

Mindezek miatt helyi fideszes képviselők arra szólították fel a momentumos polgármestert, tisztázza magát. Hiába.

Cél lehet az önkormányzati ingatlanok eladása

Mindazonáltal a konzultáció tartalmával kapcsolatban is érdemes vizsgálódni. A kérdőív kérdései-válaszai között például ez is szerepelt: „Nagyon sok a városi tulajdonban lévő, kihasználatlan, rossz állapotú belvárosi ingatlan. Mi legyen a sorsuk? A: Adjuk el őket nyílt pályáztatás útján. B: őrizzük meg őket, arra várva, hátha lesz forrás a felújításukra.”

Persze fölmerül, mire jogosítja fel a döntnököket az, hogy milyen válaszok kerültek többségbe vagyongazdálkodás kapcsán. A szintén a Mandiner birtokába került konzultáció-kiértékelésben az áll, hogy a kiküldött íveknek mindössze 6 százalékát küldték vissza. Ez érthető is: ki meri visszaküldeni – névvel, címmel – az íveket akkor, ha nem konvergál a véleménye a városvezetésével? Nyilván kevesen szeretik, ha „politikai profilozásnak” veti alá őket.

Nem csoda, hogy a 28589 kiküldött ívet csak 1740-en töltötték ki érvényesen.

Az idézett kérdésre a szóban forgó ingatlanok elidegenítését 1216-an kívánták.

Mindezzel alapvetően függ össze, hogy amint megtudtuk: egy közeli időpontra szóló testületi előterjesztés szerint a polgármester a konzultációra hivatkozva két nevezetes, nagy értékű ingatlant máris vissza akar tenni az eladásra kijelölt belvárosi önkormányzati ingatlanok egyébként is hosszú listájára. A Helyőrségi Klub és egy Táncsics Mihály utcai műemléképület eredetileg is ott szerepelt, de mivel különösen rossz volt a közfogadtatása ezek eladási szándékának, a júliusi ülésen a képviselőtestület döntése alapján ezeket lehúzták a listáról. Most úgy tűnik, csak időlegesen.

Egy csónakban Bajnai és Nyirati

Nyilván csupán érdekes kapcsolódás, hogy az ingatlanértékesítések világában jártas

Bajnai Gordon Baján nevelkedett, középiskoláját is a városban járta ki.

Ráadásul Nyirati Klára és Bajnai Gordon közeli barátok, amiről több közös fénykép és Facebook-poszt tanúskodik. Bajnai ilyen bajai együtt mutatkozásokkal és nyilatkozatokkal segítette 2019-ben Nyirati Klára helyhatósági kampányát is. Például együtt jelentkeztek be egy dunai kishajóból, egymást dicsérve.

Mint tudjuk, Bajnai bizonyosan részt vett a budapesti Városháza eladásával kapcsolazos egyeztetésen, mint valamiféle közvetítő, kijáró, tájékozódást segítő befolyásos személy, akinek ráadásul a kiszivárgott hangfelvételek főszereplője, Gansperger Gyula – Bajnai megfogalmazása szerint – „harcostársa”.

A Mandinernek egy neve elhallgatását kérő baloldali helyi képviselő elmondta, a képviselők csak tájékoztatást kaptak az ingatlan-eladási szándékról is szóló konzultációról. Hozzátette: ő személy szerint nem érzékel olyan forráshiányt, amely miatt minden áron meg kellene lépni az ingatlaneladásokat. Hivatkozott többek között arra az 570 milliós, járványterhekkel összefüggő kormányzati kompenzációra, amit Baja kapott a közelmúltban, illetve egy nagy arányú részvény-értékesítésre. Ilyesfajta többletbevételek miatt szerinte nincs elegendő indok az önkormányzati ingatlanok nagyfokú gyérítésére.

Nyitókép: Kiss László (Momentum) bajai előválasztási győztes, Nyirati Klára polgármester és Bajnai Gordon üzletember-politikus. Forrás: Nyirati Klára hivatalos Facebook-oldala

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bajai
2021. december 14. 09:39
Marhaság. Nincs semmi baj a kérdőívvel. A válaszaimat meg természetesen névvel is vállalom. Egyedül ez az ingatlanos kérdés volt tényleg kicsit ciki, mert túl általános. Sok szart el kellene adni, van amit meg nem.
Aerion
2021. december 14. 09:04
nyirátiklára, Baja, magyar város kommunista helytartója e l a d . Pontosabban, eladna. És hazudik. Mi tudjuk, hogy a hazugság a kommunista létezés alapja, de neki, a kommunista eladónak meg tudnia kell, hogy nem bocsátjuk meg. További szép napot kívánok.
nyugalom
2021. december 13. 23:05
A libas ingatlanközvetitő lett? Hany %-ert?
délvidéki
2021. december 13. 21:08
Igen,Fercsák adott pluszban is pénzt (10 000 Ft karácsonyi ünnepek előtt) és igen,azért mentek ellene,mert épített 2 szökőkutat! A képen balra egy lánglelkű momentumos ogy. jelölt,aki 33 éves és 150 hektár földje van,rajta 100 millós mezgaz gépekkel!Ezt az Orbán kormányok 12 éve alatt szedte össze,de kurvára panaszkodik,h. véget kell vetni ennek a rendszernek !!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!