Pálinkával segített az árvízi védekezőknek Pintér Sándor
A belügyminiszter vasárnap a Győr-Moson-Sopron vármegyei Gönyűn járt, ahol megszemlélte az árvízvédelmi munkálatokat.
Tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma.
Az Európai Bizottság kedden kihirdetett rendeletével a „Madarasi birspálinka” védett elnevezés lett az EU-ban. Ezzel tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma – közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel. A Madarasi birspálinka előállítása Bács-Kiskun megye területén lévő kereskedelmi pálinkafőzdékben, kizárólag erről a területről származó birsből történhet. A Madarasi birspálinka alapanyagát adó birs számára kiváló környezetet biztosít a napfényben gazdag éghajlat és a laza, könnyen felmelegedő homoktalaj. A Madarasi birspálinka készítése során
így a gyümölcsben az aromaanyagok tovább koncentrálódnak, ezzel is biztosítva a pálinka egyedi ízvilágát.
A Madarasi birspálinka illatában telt, kompótos jegyeket hordoz, amelyet a birs citrusossága erősít fel. Ízében szintén édes, kompótos jellegű, ennek köszönhetően lágy és selymes karakterű. A 2013 óta a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyet használó Madarasi birspálinka kimagasló minőségét számos hazai és nemzetközi pálinkaversenyen elnyert díj is bizonyítja. A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a www.gi.gov.hu honlapon.
(MTI)
Fotó: MTI/Krizsán Csaba