Jövő év végén már vakcinákat gyártanak Debrecenben

2021. szeptember 05. 14:37

Jövő év végén megkezdődik a vakcinagyártás a debreceni nemzeti oltóanyaggyárban – erősítette meg az innovációs és technológiai miniszter vasárnap a helyszínen, amikor elhelyezték a leendő üzem alapkövét a Debreceni Egyetem innovációs parkjában.

2021. szeptember 05. 14:37
null

Palkovics László azt mondta, évente több mint húszmillió, különböző technológiával készülő vakcinát gyártanak majd az üzemben. A fejlesztés hazai oltóanyagból teszi tartósan lehetővé a biztonságos ellátást, hatékony és gazdaságos védekezést biztosít majd az esetleges későbbi világjárványok, lokális járványok ellen, miközben munkahelyeket is teremt - részletezte a beruházás előnyeit a miniszter.

(MTI)

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neociprióta
2021. szeptember 06. 18:41
és mi a helyzet a sputnikkal???
manitowoc
2021. szeptember 05. 22:27
"Jövő év végén megkezdődik a vakcinagyártás a debreceni nemzeti oltóanyaggyárban – erősítette meg az innovációs és technológiai miniszter vasárnap a helyszínen, amikor elhelyezték a leendő üzem alapkövét a Debreceni Egyetem innovációs parkjában." Nem új hír. Orbán Viktor már MÁRCIUSBAN beszélt magyar vakcinagyár épüléséről és magyar vakcina készüléséről: https://m.facebook.com/kormanyzat/videos/lesz-magyar-vakcina-és-magyar-vakcinagyártás-is/928591364555972/ Az viszont igencsak különös, hogy miközben már ezekről már KORÁBBAN döntöttek, miért kérdezik meg erről az embereket. Nemzeti Konzultáció 14. kérdés: "A járvány idején látható volt, hogy a nemzetközi piacon nagy küzdelem alakult ki a vakcinákért. Vannak, akik szerint a járványok korában meg kell szüntetni ezt a kiszolgáltatottságot, ezért szükség van magyar vakcinagyárra. Mások szerint erre nincs szükség. ÖN MIT GONDOL?" - Szükség van magyar vakcinagyárra. - Nincs szükség magyar vakcinagyárra, elég a külföld által kínált vakcinákra támaszkodni." Kamu kérdések. Teljesen mindegy, hogy az Orbánékkal konzultáló mit gondol erről, hiszen Orbánék már döntöttek.
Ori
2021. szeptember 05. 21:21
Kis kiegészítő info Debrecenből: A NEO projekt nem a covid miatt lett nagy sietve összedobva. A DE-en 2017 óta dolgoznak rajta, mivel valószínűsíthető volt valamiféle világjárvány kitörése, bár ők akkor influenzára gondoltak elsősorban. A covid a kormányzati akaratot és finanszírozást hozta meg a projekt számára. Komoly szellemi tőkét és tudásbázist látok emögött. Természetesen tervezik egyéb elöltvírusos vakcinák gyártását is, illetve merészebb tervek vannak vektor és mrns technológiát illetően is, valamint egy kisüzem is épül majd, ahol gyógyszert gyártanának. Annak ellenére, hogy van helyben külföldi tulajdonú gyógyszergyár - azaz az önellátást célozzák meg bármilyen helyzetben.
bunko_jobbos
2021. szeptember 05. 20:28
1. Én nem olvastam a hírben, hogy csak COVID-oltást gyártanak majd ott. Mert az előző hozzászólásokból ez sejlik fel. Lehet, hogy egyelőre igen, de szerintem később másfajtákat is. Vagy már az elejétől. 2. Stratégiai kérdés, hogy minél több dologban függetlenek legyünk. Ha már pl. a földgázból, olajból nem lehetünk azok. Azaz vitathatatlan a függésünk, de nem mindegy, hogy hány darab területen. A mostani vírusválság megmutatta, hogy mit jelent ez. Pl. mikor a nácik lefoglalták a kikötőikben az olaszoknak szánt cuccot. Enyhe figyelmeztetés a hülyéknek. 3. Antibiotikumot is kéne gyártani. Szerintem. Olcsót. (generikusat, ami szabadalommentes már) Egy orvos ismerősöm kérdezte, hogy most melyik a legkirályabb antibiotikum? A Maripen. :-))))))))))) A 70-es években bedobtak egyet a gyerek szájába, ha elment az orvosi rendelő előtt. Rezisztens is lett mindegyik rá. Csakhogy a bacik nem emlékeznek, mindig csak a legutóbbi pár antibiot. érdekli őket. Így hát a rezisztens fajok kialakulása elég nagy gyógyszergyári dumának tűnik, ugyanis 20 év után lejár a szabadalom, így nekik az az érdekük, hogy mindig új faszságot adjanak el. Pedig csak cirkuláltatni kell a régieket. De ebben nem vagyok szagértő, ha valaki jobban tudja, akkor kérem írja meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!