A 2006-os tüntetéseket bemutató vándorkiállítás indult útjára

2021. szeptember 18. 20:09

Ifj. Lomnici Zoltán szerint emlékezni jöttek a jogsértettekre, akiket akkor nem védett meg sem az ENSZ, sem az Európai Unió.

2021. szeptember 18. 20:09
null

A Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök által elmondott Őszödi beszéd elhangzása után 2006-ban kirobbant tüntetések eseményeit,

a rendőrterrort bemutató országjáró vándorkiállítás indult útjára Vérbe fojtott köztársaság címmel

a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezésében a Nemzeti Jogvédő szolgálat (NJSZ) kezdeményezésére szombaton Budapesten.

Cél az emlékeztetés

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője hangsúlyozta: azért jött létre a kiállítás, hogy emlékeztessék az embereket a 2006-ban történtekre, a békés tüntetések leverésére,

azokra a napokra amelyek a magyar történelem legsötétebb napjai közé tartoznak.

Elmondása szerint emlékezni jöttek a jogsértettekre, akiket akkor nem védett meg sem az ENSZ, sem az Európai Unió, sem a sajtó akkori fősodra. Úgy vélekedett, hogy

a baloldal a mai napig igazodik az Őszödi beszéd téziseihez, amelynek pilléreit beépítik a kampányukba és a kommunikációjukba.

A szóvivő történelmi párhuzamot vont a 2006-ban történtek és az 1919-ben puccsszerűen létrejött Tanácsköztársaság között. Ez pedig azt mutatja, hogy

a baloldali agresszió nem tud megújulni, és újra ugyanazokat az eszközöket alkalmazza.

Az akkori miniszterelnök a magyar közélet legérzékenyebb pontjait stimulálja, gyötri folyamatos jelenlétével. Erre kívánják emlékeztetni a magyar embereket – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

„Hazudtunk reggel, éjjel meg este”

A vándorkiállítás, amelyet egy kamion rakterében rendeztek be országjáró körútja során több mint 20 településen lesz látható október 23-ig. A kamionon a kiállítás címe mellett az őszödi beszédből vett idézet szerepel: „Hazudtunk reggel, éjjel meg este”, illetve a „Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen!” felirat.

A tárlat kiállítási tárgyai között gumilövedék, illetve könnygázgránát kilövésére alkalmas karabély, akkori rohamrendőr egyenruha látható, továbbá öt televíziós képernyőn vetítik a 2006-os tüntetések felvételeit, a résztvevőkkel készített interjúkat. Eközben a hangszórókból az Őszödi beszéd szól.

(MTI)

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I.E.D.
2021. szeptember 19. 10:44
Az 1972 - ben született Dobrev felelős az 50 - es évek terrorjáért...aha...
Pierre
2021. szeptember 19. 10:33
"2006. szeptember 18-án pillanatok alatt szabadult rá egy olyan erőszakhullám az országra, amihez hasonlót ilyen méretekben azóta sem láttunk. Erről az időszakról számtalan mítosz, sajátos politikai szemüvegen át vizsgált érv és ellenérv, valamint manipuláció ragad szinte az első pillanattól kezdve. Ez a cikk most kizárólag az akkori zavargásokat közvetlen közelről kísérő cikkíró visszaemlékezésein keresztül próbálja feltárni az ellentmondásokat és felidézni az utcai atmoszférát 2006 őszén. 2006. 09. 17. - Amikor még az állami média húzta le a leplet a miniszterelnökről" https://hvg.hu/itthon/20210918_A_sajnalatos_oszi_esemenyek
anegy_
2021. szeptember 19. 09:22
20 település" Utána pedig a 2022 választásokig megállás nélkül határon belül-s kívül, sőt az "Óperenciás tengeren" is túl láthatóvá kell tenni. Hajrá Fidesz, hajrá Magyarország! Nem hagyhatjuk, hogy elvesszen hazánk ebben a libsi-bolsi mételyben!
McFocker
2021. szeptember 19. 08:12
11 év után emútnyócévezni nem egy beismerő vallomás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!