Jelentősen csökkent Magyarország államadóssága

2021. augusztus 17. 09:59

Az első negyedév végi 81 százalékról 77,6 százalékra csökkent az államháztartás bruttó adóssága a GDP arányában.

2021. augusztus 17. 09:59
null

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2021 második negyedévével záruló egy évben a GDP -7,6 százalékát tette ki (-3875 milliárd forintot) – olvasható a Portfólión. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 75,5 százalékát érte el 2021 második negyedévének végén (38 326 milliárd forintot). Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága a GDP 77,6 százaléka volt (39 406 milliárd forint) – közölte az MNB kedd reggel, teszi hozzá a portál. 

A jegybank statisztikája szerint az államháztartás kötelezettségállománya 46 795,5 milliárd forintra emelkedett, ez majdnem 250 milliárdos növekedést jelentett egy negyedév alatt. A GDP-arányos ráta jelentős csökkenésében komoly szerepe lehetett a gazdaság visszapattanásának, a GDP a várt feletti mértékben emelkedett a második negyedévben a KSH friss közlése szerint.

Kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2021. augusztus 17. 15:00
Vészhelyzet a moslekkoaliciosok embereinél!
gabor7th
2021. augusztus 17. 12:54
Abszolútértékre nőt, csak mivel nőt a GDP is ezért arányosan csökkent.
Prominet
2021. augusztus 17. 12:33
Így tovább. Gondolom a haladárok most azon törik a fejüket, hogy mibe kössenek bele. Fogadok, holnap terítékre kerül megint a Velencei-tó... Feri meg majd elmojda, hogy ha ő lett volna a min. elnök Surányival már eurónk lenne meg alapjövedelmünk... Boljler szerint sokkaldesokkal jobb lenne az eredmény ha csak nők lennének a kormány tagjai. A szakállas nő és csapata pedig simán az ellenkezőjét fogja állítani saját hibátlan számításaik alapján. De én csak egy bérből és fizetésből élő vagyok, és örülök az ilyen híreknek. Sőt, el is hiszem mert nem feri írja a forgatókönyvet... sem a főkönyvet...
Rasdi
2021. augusztus 17. 11:06
Őszintén szólva meglepő adatok a többször hallott "vissza nem térítendő állami támogatások" után. Itt nem a nagycsaládosok gépkocsi támogatására vagy egyéb családpolitikához kapcsolódó juttatásokra gondolok elsősorban, hanem a nagyrészt külföldi tulajdonban és irányításban levő vállalkozásoknak juttatott milliárdok jutnak az eszembe. Régi vesszőparipám, hogy ezeket a pénzeket nem ilyen "nemzeti ajándék" formában kellene "gazdaságélénkításre" vagy "munkahelyteremtésre" fordítani. (Leginkább valamilyen a vállalkozás vagy a tulajdonosok számára elővásárlási joggal és adott ideig elidegenítési tilalommal terhelt résztulajdon formájában tudom elképzelni, de bármilyen egyéb formában, hogy ne ilyen "nemzeti ajándék" legyen.) Bármilyen formában is csinálnák, a könyvekben mindjárt nem államadósságnövelő tényezők volnának. No meg persze a járványkezelés különböző formái mind államadósságnövelő tételek. Úgyhogy minden elismerés az adatokért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!