Az iskolakezdés napján egy nagy munkagödör a főváros úthálózata – Láng Zsolt a Mandinernek

2021. augusztus 31. 17:57

Félek, a következő fél évben minden az országgyűlési választás kampányának lesz alárendelve. A szerdai rendkívüli közgyűlésen is komolytalan előterjesztésekkel kakaskodik egymással Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc, hátha elterelik a figyelmet a fővárosi dugókról – mondta a Mandinernek a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője. Láng Zsolt szerint egy felelős városvezetésnek a forgalmi káosz megszüntetésével, a közterületek rendbetartásával, a köztisztaság romlásának megállításával kellene foglalkozni.

2021. augusztus 31. 17:57
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Június 15-e óta ismét összeülhetnek az önkormányzatok képviselő-testületei, több ellenzéki kerületi vezető már összehívta ezen grémiumokat, Karácsony Gergely viszont csak e hét szerdára jelentette be a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését. Mi állhat a több hónapos késlekedés mögött?

Ahogyan az érezhető, a főváros mindennapjaival nem sokat foglalkozik a főpolgármester, nem marad rá ideje. A minap egy baloldali kampányeseményen azzal dicsekedett, hogy egész nap kampányolt, és másnap is egész nap kampányolni fog a miniszterelnök-jelöltsége érdekében.

Neki nem Budapest a fontos, hanem a saját politikai ambíciói.

Másrészt elkényelmesedett a járványhelyzetben, Karácsony Gergelynek megtetszett, hogy ez idő alatt egyszemélyben dönthetett a közgyűlés nevében. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy nappal a rendkívüli jogrend megszüntetése előtt, az utolsó pillanatot kihasználva döntött a közgyűlés nélkül számos fontos kérdésben, például a használt, klíma nélküli frankfurti villamosok beszerzéséről 7 milliárd forintért.

A Fidesz-KDNP több alkalommal is arra panaszkodott, nem átlátható a városvezető egyszemélyes döntéshozatala (erre a rendkívüli jogrend miatt volt lehetősége a főpolgármesternek – a szerk.). Hogyan működött a gyakorlatban a városvezető döntéshozatala?

Átláthatatlanul. Hiába hirdeti kedves mosollyal a főpolgármester, mennyire a demokratikus és átlátható politikai vezetés híve, a valóságban egy öntörvényű, a koalíciós partnerei szorításában csúszkáló, koncepció nélküli rögtönzések sorozatát láthatjuk Budapest élén. A döntési folyamatok egyáltalán nem követhetőek és átláthatóak, csak találgatni tudunk, melyik kinek vagy minek az érdekében születik.

Nem csak a kormánypártok, baloldali megmondóemberek, közéleti személyiségek is kritizálták a városvezető beruházás-politikáját és a felújítások miatt kialakult dugókat. Mint volt polgármester, mi a véleménye arról, hogy lehet szakmai szempontból menedzselni mindezt? Milyen egyeztetések kellenek például forgalomtechnikai, beruházási döntések meghozatala előtt?

A legfontosabb, hogy legyen valakinek víziója és minimális rátermettsége a rá bízott feladat elvégzésére. Nem érthet mindenhez, de a szakembereket összefogni, az ügyeket előre vinni az ő felelőssége. Ahhoz, hogy egy múlt századi autóforgalomra tervezett belvárosban egyszerre elindítson valaki több, nagy forgalomcsökkentő beruházást, átgondoltságra és komoly forgalomtechnikai tervezésre, modellezésre van szükség. Az érintettek véleményeztetése után, ezen ismeretek birtokában kell felelős döntést hozni. Ehhez képest

2019 ősze óta leginkább szerencsétlenkedést és egymással ellentmondó döntéseket tapasztalhatunk.

Ennek pedig már sajnos nyoma van Budapesten.

Ugyanazok a közbeszerzési szabályok vonatkoznak a mostani, mint a Tarlós István-féle városvezetésre, mégis kialakultak véleményes ügyletek Budapesten. Hogy látja ezt?

Itt van a BKV mutyigyanús busztendere a főpolgármester-helyettes érintettségével, a BKV ugyancsak mutyigyanús hajótendere, a már lezajlott közbeszerzésnél 5 milliárd forinttal drágábban és csökkentett tartalommal elkezdett Lánchíd felújítása, a szintén 1,1 milliárddal drágább és kaotikus forgalmat generáló Blaha Lujza téri átépítés, és mindeközben több mint 200 millió forint büntetés a szabálytalan közbeszerzések miatt. Az átláthatóság jegyében a BKK igazgatótanácsában helyet foglaló kollégám pedig nem kapja meg az általa kért céges dokumentumokat. Alkossanak véleményt a kedves olvasók!

Kép forrása: Facebook
Kép forrása: Facebook

Főpolgármesteri munka mint hivatás. Összeegyeztethető-e ez az előválasztási kampánnyal?

Egyértelmű, hogy nem. Karácsony Gergely Budapest irányítására kapott felhatalmazást a választópolgároktól 2019 őszén, neki főpolgármesterként éjt nappallá téve a budapestiekért kellene dolgoznia. Munka lenne bőven! Ezzel szemben ő naponta, büszkén hirdeti a közösségi médiában, hogy nem azt a munkát végzi, amivel megbízták, amiért a fizetését kapja az adófizetőktől. Ennyire veszi komolyan a demokráciát és a szolgálatot, amire felesküdött.

Lehet-e, és ha igen, miben segíteni a városvezetés munkáját? Van-e esély konszenzusos politikára?

Az elmúlt másfél év bebizonyította, Karácsony Gergely egyre kevésbé kíváncsi a fővárosi ellenzék véleményére! Minden a látszatpolitizálásról, a főváros pártpolitikai érdekeknek való alárendeléséről szól. Mi szívesen dolgozunk és működünk együtt Budapest és az ország érdekében, ha van kivel. De a baloldalban, illetve annak főpolgármesterében egyre kevésbé látszik már a hajlandóság és a képesség erre.

Mit vár a szeptember 1-i közgyűléstől? Mire lehet számítani?

Félek, hogy ebben a félévben mindenben a jövő évi parlamenti választások kampányának lesz alárendelve. A holnapi rendkívüli közgyűlésen is komolytalan előterjesztésekkel kakaskodik egymással Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc, hátha elterelik a figyelmet a fővárosi dugókról. De a budapestiek nem hülyék, látni fogják, hogy az iskolakezdés napján egy nagy munkagödör a főváros úthálózata. A dugók megszüntetésével, a közterületek rendbetartásával, a köztisztaság rohamos romlásának megállításával kellene foglalkozni egy felelős városvezetésnek. Ha ezeket sem képes kezelni, miért akar miniszerelnök jelölt lenni?

Nyitókép forrása: Fidesz Budapest Facebook-oldala

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pintyőke
2021. szeptember 01. 10:30
Pfejj, de rusnya kis kóbi.
Gyugyu12
2021. szeptember 01. 09:38
Mi van az M0 északi ágával? De az M0 Dunahíd is óriási siker ugyi?
I_Isti
2021. szeptember 01. 07:17
Munkagödör egy nagy frászt! Pöcegödör az!
fraktoaster
2021. augusztus 31. 21:01
Sajnos pont holnap viszem nagymamámat trauma kontrollra. Be is kalkuláltam az útnak, hogy 2 óra oda és 2 óra vissza. Tapasztalatból mondva pedig békeidőben a 30-45 perc is elég lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!