Püspökké szentelték Balog Zoltánt

2021. május 24. 19:25

Kövér László az állam nevében köszöntötte az új püspököt.

2021. május 24. 19:25
null

Püspökké szentelték Balog Zoltánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület tavaly novemberben megválasztott püspökét hétfőn, a Pest megyei Nagykőrösön. Balog Zoltán az istentiszteleten a közösséghez szólva kiemelte: nem a püspöknek van egyházkerülete, hanem a Dunamelléki Református Egyházkerületnek van püspöke.

Nem ti vagytok az enyémek, hanem én vagyok a tiétek”

– fogalmazott.

Kövér László az állam nevében köszöntve az új püspököt arról beszélt, Balog Zoltán egy borsodi bányászfalu református parókiájának világából indult, hogy aztán a felelősségvállalás egyre magasabb őrhelyeire álljon. A kis református közösségtől egészen az egyetemes magyarság sorsának alakításáig jutott, hogy most ismét visszatérjen egyházához – mondta.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntőjében arra figyelmeztetett, hogy az új kihívások és lehetőségek között egyre nagyobb szükség van a keresztények összetartására, egységére.

(MTI)

Nyitókép: Mátrai Dávid

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarcsi1
2021. május 25. 11:48
Elismert, kiváló ember, a magyar református egyház büszkesége.
Leo3
2021. május 25. 11:28
Balogh Zoltán kitűnő lelkész, és nagyon jó egyházvezetői kvalitásai vannak. Helyes, hogy ő kapta meg a legtöbb szavazatot, és így ő lett a kerület püspöke. Néhány a témában járatlanabb kommentelőt hadd javítsak ki. Ad1) A reformátusoknál is van püspökszentelés. Elég csak belepillantani egy Ágendás könyvbe(Misekönyvbe) ahol konkrétan az egész liturgia le van írva. Ad2) A magyar református egyház vezetőinek kijár a püspöki megszólítás.(Aki akar nézzen utána történelmileg hogy miért). Ad3) Az evangélikusoknak mindenütt püspökeik vannak a világon. A balti államokban ráadásként érsekeik is vannak, és külsőségek tekintetében semmiben sem különböznek a katolikusoktól. Ugyanis ott a reformáció más mederben folyt. Aki Balog Zoltánt becsmérli, annak ki merem jelenteni, hogy nem ismeri egyáltalán és csak a tipikus ballibsi komcsi mantrákat szajkózza. Én ismerem, és tudom, hogy jó lelkész és jó ember és minden kvalitása megvan, hogy püspök legyen.
geyza1947
2021. május 25. 09:41
Na és akkor mondja valaki, hogy a papok nem karrieristák és nem kevélyek ?
pemete jakab
2021. május 24. 23:45
A keresztény egyházakban minden valamirevaló álszentből püspök, érsek lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!