Babácsi Benjámin: A színpad a lélek játszótere

2021. május 15. 11:15

A balettművész minden nagy klasszikust szívesen eltáncolna.

2021. május 15. 11:15
null

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Budapesti Operettszínház, ugyanis a Diótörő után egy rendkívüli nagybalett-összeállításban csodálhatjuk meg a teát­rum balett-táncosait az Operett ­online-on – számol be a Magyar Nemzet. A Korhatár nélkül című táncest első részében körbetáncolják a balett világát A hattyúk tavától A mosoly országáig a legszebb pas de deux-kkel és kartáncokkal, míg a második felvonás a barokk kor báli balett éjszakáinak hangulatát hivatott előhívni Felix Mendelssohn klasszicista stílusban írt szimfóniájára.

Ez az első nagyszínpadi kortárs balettkoreográfia a Budapesti Operettszínházban, mely kortárs létére klasszikus és neoklasszikus elemeket is ötvöz” – mondta Babácsi Benjamin, akit Hacsaturján Kardtáncában, a Kínai szvitben és Felix Mendelssohn-Bartholdy Olasz szimfóniájában is láthat a közönség.

Nehéz volt megszokni a fegyelmet

A portál elmeséli, hogy Babácsi bár nyolcéves korában egyáltalán nem akart balettművész lenni, idővel mégis úgy alakult, hogy erre tette fel az életét. Édesanyjának köszönheti, hogy ez lett a hivatása, ugyanis ő íratta be a Magyar Táncművészeti Főiskolára, ami ma már egyetem. „Gyerekként nehéz volt megszokni a mindennapi balett-termi órákat, próbákat, a fegyelmet, de szép lassan az életem szerves részévé vált a balett. A sikerélmé­nyeim határozták meg a pályám, mindig azok vittek előre” – mondta a lapnak a művész.

A balettművész kitér arra is, hogy remek, ám szigorú mesterei voltak a főiskolán. A szakma alapjait Fodor Gyulától és Gál Jenőtől tanulta meg, Szakály György pedig rendre, fegyelemre is tanította. „De nagyon sokat köszönhetek Keveházi Gábornak is” – idézte fel főiskolás éveit Babácsi Benjamin, aki a Magyar Nemzetnek azt is elárulta, hogy mesterei mindig ellátták jótanácsokkal, egyengették útját.

Külföldi élmények

Babácsi Benjamin az itthoni tanulmányok mellett külföldi nyári kurzusokon is részt vett. Életének meghatározó élménye volt a Pittsburghben eltöltött egy hónapos kurzus, ott érezte először, hogy szárnyal. Szerencsésnek tartja magát, mert miután elvégezte a főiskolát, tánckari művészként kezdte a pályáját a Magyar Állami Operaházban, de szólókat és főszerepeket is táncolt öt éven át, 2018-ig. Néhány évvel később került a Budapesti Operettszínházhoz, ahol tavaly karácsonykor a Karácsonyi csillagok – a Diótörő legszebb táncaival című műsorban láthatta a közönség.

A balett-teremben ki tudom zárni a külvilágot, ráadásul a tánc nagyon sokszor segített már átlendülni magánéleti gondokon. A színpad a lélek játszótere, a tánc mindig katartikus élményt ad nekem. Mindehhez pedig a közönség is hozzájárul, hiszen az ő tapsuk nemcsak az aznapi előadásért szól, hanem az azt megelőző kemény munkáért is” – jegyezte meg Babácsi.

 

Kép: Magyar Nemzeti Balett/Babácsi Benjámin közösségi oldala

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fehér Agyar
2021. május 17. 13:18
Remélem a magánéleti gondjai, amiket a cikkben említett a kitűnő balettművész nem a nemi irányultságával kapcsolatosak. Borzasztó lenne még egy olyan tragikus sors, mint Róna Viktoré
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!