Boltokat nyitna a kormány azokban a falvakban, ahol most nincsenek

2021. február 06. 14:09

Az elképzelés a Magyar falu program által biztosított 45 milliárd forintból valósulna meg.

2021. február 06. 14:09

Valamennyi településen biztosítaná a kormány a napi fogyasztású élelmiszerek, mindennapos alapcikkek helyi beszerzését a Magyar falu programban nemrég meghirdetett, 45 milliárd forintos pályázat támogatásaiból. Az új és a meglévő üzleteket szolgáltató központokká alakítanák át postával, patikával – vázolta a terveket a Magyar Nemzetnek az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke.

Zs. Szőke Zoltán a lapnak elmondta, hogy ma nagyjából háromszáz hazai kistelepülésen nincs semmilyen alapvető bolt, így ahhoz, hogy a lakosok a friss fogyasztási cikkeket, élelmiszereket megvásárolhassák, a falujuktól távolabb kell menniük. Ezzel együtt mintegy 2400 olyan település van, ahol kétezernél kevesebben élnek, innen pályázhatnak a meglévő kisboltok a támogatásra.    „Összesen körülbelül másfél millió embert érinthetnek a 45 milliárdos keretből támogatott fejlesztések. Nagy lehetőség ez a vidéki boltosoknak: már sokan érdeklődtek, de mindenki várja a részletszabályokat, a rendelet egy-két héten belül megjelenhet” – fűzte hozzá a kereskedelmi lánc elnöke.   

Zs. Szőke Zoltán arról is beszélt, hogy az elképzelések szerint a pályázaton elnyerhető támogatásokból egyrészt az ellátatlan településeken új üzletek épülnének és újranyithatnak a korábban bezárt egységek. A kereskedők kérhetnek pénzt a jelenleg is működő boltok korszerűsítésére is, például jelentősebb energiahatékonysági beruházásokra, de a modernebb berendezés, a költségtakarékos működés megteremtése is a támogatandó célok között lehet.   

A szakember kiemelte: az egyik legjelentősebb újítás az lesz, hogy az átalakított boltok a jövőben nem csupán önálló élelmiszer-kereskedelmi egységként kapcsolódnak be a falvak életébe. A beruházásokkal olyan közösségi tereket, szolgáltató központokat alakítanak ki az épületekben, amelyek találkozási pontok lehetnek, és ahol más közszolgáltatások is elérhetők lesznek.

(MTI)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2021. február 06. 22:38
Nagyon helyes! Már csak a felvásárló hálózatot kéne visszaállítani, amit az internáci csürhe vaskézzel vert szét. Rögtön lenne termelési kedv és szerény megélhetés.
Belakiss
2021. február 06. 21:43
Lesz jó kis koszos Coop-bolt.
zara
2021. február 06. 19:34
nem a kormány dolga...
jánosbácsi
2021. február 06. 19:30
Tíz év kellett ahhoz, hogy rájönnek arra, hogy emberek élnek embertelen körülmények között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!