Balog Zoltán: Sokszor szembe fogunk menni az árral

2021. február 17. 17:08

Sok ügyben szembe fogunk menni az árral, és ehhez bátorság kell – mondta a Magyarországi Református Egyház Zsinatának szerdán megválasztott lelkészi elnöke az MTI-nek.

2021. február 17. 17:08
null

Balog Zoltán szerint világméretű ideológiai küzdelem zajlik, és ebben a küzdelemben a globalista ideológia először csak kigúnyolja, majd semmibe veszi a keresztény hitet, aztán megszégyeníti a hit képviselőit, a végén pedig – ahogy a világban sok helyen – fizikai értelemben is üldözni kezdik őket.    

Kitért arra: a bátorság mellett alázatra van szükség. „Az ember nagy kísértése, hogy önmagát tételezze mindenben, amit csinál, de nekünk megadatott a lehetőség, hogy ne önmagunkat tegyük az első helyre. Az egyházban alapszabály, hogy mindig túl kell mutasson rajtunk, amit teszünk”.    

Balog Zoltán, aki 2012-től hat éven keresztül volt az emberi erőforrások minisztere, azt is elmondta: a kétféle vezetői szolgálat között nem véletlenül telt el három év.

Úgy fogalmazott: „erre a szent a szolgálatra fel kellett készülni. Egyrészt meg kellett tisztulni mindattól, amit elrontott az emberen a közélet, a miniszterség, másrészt meg kellett találni az újfajta szolgálat erőforrásait”.    

A kétféle munka közötti alapvető különbségnek nevezte, hogy az egyházban az ember a legfontosabb, a jogi, az anyagi, a gazdasági és egyéb szempontok másodlagosak. „A lélektől közelítünk az anyaghoz, míg a politikában sajnos ez sokszor elkerülhetetlen módon fordítva van” – mondta.    

Ugyanakkor fontos közös pontnak nevezte, hogy „mind a két helyen ugyanaz a főnök, az életünk ura és teremtője. Az ember a közélet világában is akkor tud igazán szabad lenni, ha ezt sohasem felejti el” – tette hozzá Balog Zoltán.

(MTI)

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mikesi Károly
2021. február 17. 22:26
Aki az úgynevezett "szocialista" korban gyakorolt egyházi választásokat a maiakkal egy kalap alá veszi, az vagy tájékozatlan, vagy pedig rosszindulatú.
jánosbácsi
2021. február 17. 20:57
Isten helyett Orbán Viktort szolgálja
Senki Alfonz
2021. február 17. 20:52
Ez az egész a cucilista időkre, az ejtőernyősök ledobására emlékeztet. Akkor a belépést úgy hívták, hogy a vezető testület "kooptálta", majd azután a sürgős ülésen - váratlan fordulattal - a legelső vezetőnek választották. Kilóg a lóláb combtőig protestáns csuhások!!!!!!
Mikesi Károly
2021. február 17. 19:22
Akik azt gondolják és írják is, hogy az egyházban -most csak az úgynevezett "történelmi egyházakról" beszélek - vezetői pozícióban lenni a karrier csúcsa, azoknak halvány fogalmuk sincs arról, amit állítanak. Mit jelent az árral szembe menni? Most csak két példát említek. 1. A magyar keresztyének/keresztények nem hajlandók házasságnak elismerni az azonos neműek kapcsolatát. Szemben -mondjuk - nagyok sok nyugat-európai, észak-amerikai egyházi gyakorlattal. (Nem mindegyikről beszélek). Ez hátrány lehet az ökumenikus kapcsolatokban. 2. A magyar keresztyén/keresztény egyházak nem "írhatnak le" egyetlen egy fogyatkozó gyülekezetet sem. Esetükben nincs olyan, hogy "csőd". Szemben sok-sok nyugat-európai egyházzal, ahol eladják a templomokat, imaházakat. (Nem mindegyikről beszélek). A vezetésnek gondoskodni kell a fogyatkozó gyülekezetekről is. Ez pedig óriási felelősséggel jár. És most csak két példát "mondtam". Folytathatnám a sort. Azt javaslom a hozzászólóknak, hogy mielőtt megjegyzéseket tesznek itt ("Magyarul": kommentelnek, már elnézést a rossz viccért), tájékozódjanak. Én is úgy vagyok például a hazai egészségüggyel, hogy tájékozódom előbb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!