Már nem dolgozik az MKI-ben A pozsonyi csatát kritizáló két régész

2021. január 07. 08:51

A Telex információi szerint Haramza Márknak és Kiss P. Attilának retorzióként szűnik meg a munkaviszonya.

2021. január 07. 08:51

Már nem dolgozik a Magyarságkutató Intézetben az a két régész, akik ha visszafogottan is, de nyilvánosan kritizálták az intézet pozsonyi csatáról szóló animációs filmjét – írta meg a Telex. Közölték: eltűnt a Magyarságkutató Intézet (MKI) honlapjáról az a két kutató, akik kritizálták az intézet A pozsonyi csata című filmjét. Kiss P. Attila és Haramza Márk idáig a Kásler Miklós által alapított MKI Régészeti Kutatóközpontjában dolgozott. December 24-én portálunkon, a Mandineren megjelent egy vendégcikkük, melyben az MKI  A pozsonyi csata című filmje kapcsán írtak a történelmi rekonstrukció határairól.

A Telex szerint bár a cikk hangvétele visszafogott volt, nem rejtették véka alá, hogy érdemi fenntartásaik vannak a filmmel kapcsolatban. „Egy nyíltan a 10. század elejének kultúráját és sorsdöntő harcát bemutató alkotás esetében joggal várható el a pontos, tudományos alapokon nyugvó ábrázolásmód” – írták, elismerve, hogy „a pozitív megnyilvánulások mellett több jogos és kevésbé jogos kritikát is olvashatunk”.

A Telex úgy fogalmaz: a szerzők elsősorban a történelmi hitelességet kérték számon az intézetük filmjén, leginkább a korabeli fegyverek és tárgykultúra pontos ábrázolását hiányolták. Ez nem csoda, hiszen A pozsonyi csata című animációs film a történészek és a korszakhoz konyító műkedvelők mellett leginkább a hagyományőrzőket borította ki, akik őrjöngve nézték, hogy miközben a honfoglaláskori tárgyak összességében ma már elég jól rekonstruáltak, ebben a filmben helyenként évezredekkel csúsztak el az alkotók – írják.

Hozzátették: az MKI-ből eltávolított két kutató maga is a népvándorlás korával foglalkozik történészként, illetve régészként. Egyikük, Haramza Márk, amellett, hogy történészdoktor és muzeológus, hagyományőrző fegyverkovácsként is dolgozik, szakterülete a középkori had- és fegyvertörténet.

(Telex)

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2021. január 07. 19:55
Látom, forditva vetted be a hashajtódat s azóta ömlik belőled a hülyeség! Széntablettád nincs kézügyben?
bölcsbagoly
2021. január 07. 15:40
Te honnan veszed, hogy ez volt a főállásuk? S mivel leírtam az előbb a lehetséges változatokat, miért nem értelmezed azt?
LAW AND ORDER
2021. január 07. 14:59
Okos és tudatos akció volt. Két ostoba és kártékony lipsibolsi bomlasztóval kevesebb. Ezt nagyon jól intézte az MKI, és szerénytelenül mondhatom, előre láttam a Tervet (hozzászólásaimban jeleztem és követeltem).
levig79
2021. január 07. 12:49
Gondolom az itt trógerkedő trollok még életükben nem dolgoztak alkalmazottként. Van egy etikai kódex nevű valami a cégeknél, amiben ugye benne van, hogy mit illik és mit nem. A munkaadódat nyilvánosan froclizni nem annyira fasza dolog. Függönyök mögött vívd meg a csatát, ha nem nyertél és nem tetszik, lehet menni máshova. Én sem értek egyet a film ábrázolásmódjával, de ettől még be fogom védeni, mert örüljünk hogy ennyi is van. Akik kurva anyáznak, mért nem csinálnak jobbat? Ez a legegyszerűbb, megvárni a másikat, aztán anyázni. Ez nagyon megy, 10 millió történelmi szakértőnk van. Ezért fog a liberális oldal nyerni végül, mert ők még a szart is bevédik, bármekkora, mi meg egymást nyírjuk mert nem olyan 100%-ra olyan, mint mi gondoljuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!