Izraeli nagyberuházást jelentettek be a Honvédségben

2020. december 13. 10:50

A magyar hadsereg megvásárolja Izraeltől a kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen védelmet nyújtó Vaskupola rendszer radarrendszerét.

2020. december 13. 10:50
null

A Magyar Honvédség megvásárolja Izraeltől a kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen védelmet nyújtó Vaskupola rendszer radarrendszerét – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. Az izraeli állami vállalat leányvállalata, az ELTA Systems Ltd. vállalta el a magyar hadsereg számára az új légvédelmi rendszer  gyártását és leszállítását. Körülbelül két évvel ezelőtt nyolc radarrendszert értékesítettek Csehországnak 125 millió dollárért (mintegy 35 milliárd forint), de a jelenlegi ügylet várhatóan ennél nagyobb lesz a ynet szerint.

Korom Ferenc magyar vezérkari főnök pénteken írta alá az izraeli fegyverüzletről szóló megállapodást. A magyar hadsereg 2022-ben veszi át az első új radareszközöket, amelyek a szovjet korszak óta Magyarország birtokában lévő régimódi légvédelmi radarok helyébe lépnek. A hivatalosan ELM-2084 nevű radarrendszert az előző évtized elején fejlesztették ki az ELTA vállalatnál az izraeli honvédelmi minisztérium kutatási-fejlesztési igazgatóságának támogatásával, elsősorban a gázai övezetből a szomszédos területekre érkező rakétatámadások elleni védelemre.

A rendszer képes alacsonyan repülő repülőgépek, helikopterek, pilóta nélküli légi járművek, rakéták és tüzérségi lövedékek észlelésére és bemérésére. A rendszert hozzáillesztették a „Vaskupola” légvédelmi projekthez, és összehangolták a tüzérség eszközeivel. Az ELTA eddig több mint 100 radarrendszert adott el több mint 2 milliárd dollár (közel 600 milliárd forint) értékben, többek között Kanada, India és Finnország, valamint külföldi értesülések szerint Szingapúr is megvásárolta.

(MTI)

Fotó: Egy Mi-24-es harci helikopter repül el egy KUB légvédelmi rakétarendszer közelében a Lion Effort 2009 svéd-magyar közös harcászati gyakorlaton, 2009-ben. (Ujvári Sándor)

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2020. december 14. 09:40
Aki a drónoktól fél, miért megsemmisítésen gondolkodik, miért nem azon, hogyan találja meg a drón a célpontot?
illiberator
2020. december 13. 15:15
Tüzérségi lövedéket h a fenébe lehet leszedni?
iIonah
2020. december 13. 14:56
Izraeli barátainkra mindig számíthatunk a bajban.
Béna Géza
2020. december 13. 14:41
Na! végre!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!