Operatív törzs: Nincs többlethalálozás Magyarországon

2020. október 07. 13:35

Kedden újabb két labort jelöltek ki, és folyamatban van egy nagy kapacitású laboratórium bevonása is a vizsgálatokba – mondta el az országos tisztifőorvos.

2020. október 07. 13:35

Nő a halálesetek száma. A járvány kezdetétől október 4-éig 833 ember halt meg a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. A legtöbb haláleset április 13. és 19. között történt, akkor 90-en hunytak el – mondta Müller Cecília.  Az elmúlt hetekben nőtt a napi tíz körüli halálozások száma. A múlt héten az elhunytak száma naponta hat és 16 között volt. A 36. héten tízen, a 39. héten 65-en, a 40. héten 76-an haltak meg – fűzte hozzá. Az elhunytak átlagéletkora a pandémia kezdete óta 76,4, a 40. héten 72,6 év volt. A legfiatalabb elhunyt a 40. hétig 30 éves, a legidősebb 103 volt – mondta Müller Cecília. Közölte, hogy az elhunytak átlagéletkora egyértelműen, bár minimálisan csökken. Arányuk Budapesten a legmagasabb, ahol a legtöbb fertőzöttet is regisztrálták – tette hozzá.   

Halálozási arányok

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy az eddig elhunyt 833 ember közül 52-nek nem volt társbetegsége, csak a koronavírus-fertőzés; hetven év felett a nők, alatta a férfiak halálozási aránya magasabb. Elmondta: kedden elhunyt egy 21 éves nő, akinek pozitív lett a koronavírustesztje, a szakemberek azonban nem gondolják, hogy a fertőzésbe halt bele. A nő egy gyors, tragikus lefolyású betegségben veszítette életét – tette hozzá. Magyarországon minden olyan halálesetet feltüntetnek a koronavírus statisztikájában, amikor laboratórium által igazoltan fertőzött ember veszítette életét – mutatott rá Müller Cecília. A nyers halálozási arányszám – amely azt mutatja, hogy az összes pozitív eset közül hányan haltak meg – 2,6 százalék.   

Nincs többlethalálozás

Az elmúlt napon 816-tal nőtt az azonosított fertőzöttek száma, és 24-en haltak meg. Az országban 23 088 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, 656-an kórházban, közülük 41-en lélegeztetőgépen vannak. Az elvégzett koronavírustesztek száma 781 023 – mondta. A kedden elhunyt betegek közül a legidősebb 89 éves volt; kétharmaduk szív- és érrendszeri betegségben, egyharmaduk anyagcsere-betegségben szenvedett. Ez az arány hasonló a betegségek magyarországi előfordulásának arányához – jegyezte meg. A 24 európai ország halálozási adatait közlő EuroMOMO (European Mortality Monitoring Project) adatait ismertetve elmondta: Magyarországon csak a 30. héten, egy júliusi hőhullám idején volt minimális többlethalálozás, ami minden nyáron tapasztalható.

A 24 országban a 21. és a 25. hét között nőtt a halálesetek száma, Magyarországon akkor nem volt emelkedés. „Magyarország egyelőre nem mértünk többlethalálozást a pandémia miatt” – jelentette ki. Kérdésre válaszolva elmondta: a járványügyi adatok indokolják, hogy további laboratóriumok is bekapcsolódjanak a tesztelésbe. Voltak olyan kórházi laborok, amelyek csak a saját betegeik vizsgálatát végezték, ők kibővítik a vizsgálati körüket – mondta Müller Cecília.

Rendvédelmi intézkedések   

Kedden 23 órától megváltoztak a Magyarországról Romániába belépés szabályai, 14 napos karantént írtak elő az országba érkezőknek – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert ismertette: a rendelkezés nem vonatkozik az ingázókra, a nemzetközi teherforgalomra, valamint a gazdasági célú beutazásra, továbbá azokra, akik csak 72 órát tartózkodnak Romániában és van egy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztjük.

A karantén feloldását 10 nap után lehet kérni. Kedden 69 rendőri intézkedést kezdeményeztek közérdekű üzem megzavarása, valamint az üzletekben és közintézményekben a védelmi intézkedések megszegése miatt. 28 esetben intézkedtek azért, mert az emberek nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot a tömegközlekedési eszközökön, ebből 25 esetben figyelmeztetést, 3 esetben helyszíni bírságot alkalmaztak – mondta az alezredes. Szeptember 21. óta 904 esetben intézkedtek a rendőrök védelmi intézkedés megszegése miatt – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andilla
2020. október 08. 11:02
Esse értem. Akkor most hivatalos tény, hogy nem mindenki a kovidba halt bele, akit beleszámoltak a statisztikába? A szegény 21 éves lányt miért tették be a kovidban elhunytak közé, ha "a szakemberek nem gondolják, hogy a fertőzésbe halt bele"? Aszt is monta Cecilke asszony, hogy MINDENKI, akinek BÁRMIKOR volt pozitív tesztje, és valamiben meghal, a koronavírusban elhunytak közé sorolják. Tehát, ha valaki áprilisban volt pozitív (ami szintén Cilike szerint nem bisztos, hogy fertőz, szept. 24-i sajtótájékoztató), és most, októberben meghal áttétes rákban, akkor is szépen növeli a "koronavírusban elhunytak" számát. Mér???????????? És ha ennyire hamisak ezek a statisztikák, akkor minek kell ezekkel a számokkal naponta riogatni a népet?
jánosbácsi
2020. október 07. 23:26
Amióta Dr Orbán megígérte, hogy mindenkit meggyógyít, azóta megszűnt a halálozás Magyarországon . Orbán Viktor jobban teljesít.
kunfia
2020. október 07. 17:21
Nem akarok riogatni,de a java most jön. És itt 60-70-80-90 évesek írnak leginkább Orbánista színekben. Nem is folytatom...
Onurisz
2020. október 07. 15:44
Nincs többlethalálozás. Ez azt jelenti, hogy a szokásos napi 300 és 400 közötti halálozási statisztika idén sem nőtt. Azaz az új vírus ellenére nem halnak meg többen, mint az elmúlt években. A vírusos halálozási statisztikába, amely idén (az év 281. napján) még összesen nem érte el a szokásos három napi halálozás mértékét, minden halott bekerül, aki elkapta a vírust. Ez azonban még azt sem jelenti, hogy ők a vírustól haltak meg. Vagy csak annyian, amely statisztikailag nem számottevő, mert pl. más években többen haltak meg az idén elmaradt nyári hőhullámok idején vagy a szokásos nátha és influenza szövődményeitől. Ehhez hozzátehetjük, hogy ez a vírus eddig járványt sem okozott, mert járványról százezres nagyságrendű megbetegedés esetén szoktak beszélni. 22 ezer ismert fertőzött még nem számít járványnak. Ezután fel kell tenni majd egyszer azt a kérdést, hogy miért állítottuk le az életet tavasszal, amikor egy kisebb falu lakosságának megfelelő fertőzött volt az országban és mire fel van még most is napi járványhiszti operatív törzzsel, a nyilvánosságban név szerint jajgató betegekkel? Nem a maszkviseléssel van probléma, hanem az egyéb eltúlzott reakciókkal: lázmérés, orvos-beteg találkozások megtiltása, a közösségi események korlátozása. 80% úgy hordja ki a vírust, hogy észre sem veszi, a fertőzöttek 2,6%-a hal meg, de ők sem feltétlenül a vírustól. Mitől is veszélyesebb ez a vírus, mint a szokásosak? Attól ugye, hogy van egy kis százalék, amely nagyon szenved tőle, azaz túllépi az egy hetet a betegség lefolyása, kórházi ápolásra szorul és/vagy utána is hosszabb ideig gyenge marad. Ezek aránya sem lehet több 2-3%-nál, hiszen név szerint ismerjük őket. (A bennem lakó kisördög, most azt kérdezgeti, hogy a szokásos influenza-fertőzések esetén biztos, hogy nincs ilyen jelenség?) Az egész nyugati világ hisztizik. Az összes kutató az oltóanyagon dolgozik, mert hatalmas üzletet szimatolnak a levegőben. Azzal viszont mintha nem foglalkoznának, hogy vajon mitől betegszik meg ennyire ez a néhány százaléknyi fertőzött. Lehet, hogy ha ennek megtalálnák a magyarázatát, teljesen ártalmatlanná tehetnénk ezt a vírust tömegoltogatás nélkül is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!