Karsai György a Klubrádióban vádolja maffiatempóval az SZFE új vezetését

2020. október 07. 09:36

Karsai a Klubrádióban reagált Szarka Gábor SZFE-kancellár nyílt levelére.

2020. október 07. 09:36
null

Hétköznapi zsarolás, a mézesmadzag meglengetése jellemzi a Színház- és Filmművészeti Egyetemre kényszerített új vezetés viselkedését, amely ajánlatként megfogalmazott ultimátummal fordult az intézmény sztrájkoló tanáraihoz és tiltakozó hallgatóihoz. Erről beszélt Karsai György,az SZFE Doktori Iskolájának vezetője, az egyetem sztrájkbizottságának tagja, aki Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár vasárnapi nyílt levelére reagált – írta a Klubrádió.

A nyílt levélben szereplő ajánlat

Az intézmény fölé helyezett alapítványi kuratórium által kinevezett tisztségviselők a tanároknak kétlépcsős, 10+15 százalékos bérfejlesztést kínáltak fel, valamint, az intézmény jövőjéről szóló, átfogó egyeztetést és az egyetemi épületek blokádját szervezők büntetlenségét. Mindezeket arra az esetre, ha azonnal befejeződik a dolgozók sztrájkja és október 7-ig véget ér az egyetemi épületek blokádja is. Utóbbit a hallgatók tartják fenn szeptember eleje óta – ekkortól alakította át a kormányzat alapítványi magánegyetemmé az addig állami fenntartású SZFE-t.

Karsai szerint tévedés az egész

A nyílt levél küldői egyeztetést ígértek az egyetemi autonómiáról, de Karsai szerint óriási tévedésben vannak, mert a tiltakozók részéről a tárgyalások alapfeltétele épp az, hogy az egyetemi autonómia álljon vissza. Nem az erőszakkal átnyomott működési rendszerről kell elkezdeni vitatkozni, hanem visszamenni a korábbi állapothoz. Az alapítvány Karsai szerint valószínű, hogy egy alkotmányellenes törvény alapján létezik, amelynek kuratóriuma borzasztó körülmények között, az egyetem akaratával teljesen ellentétesen jött létre, és most egy ilyen testület által kidolgozott szervezeti és működési szabályzatot tesznek az asztalra, mint az egyetemi autonómia újratárgyalásának alapját. Ez elfogadhatatlan – mondta.

Az oktatás folyik

Karsai hangsúlyozta, hogy badarság a tiltakozó hallgatókat azzal fenyegetni, hogy érvénytelenítik az őszi tanulmányi félévüket, hiszen ahhoz semmi köze sem a kuratóriumnak, sem a nyílt levél aláíróinak. Az egyetlen ember, akinek jelen pillanatban esetleg joga lenne az Oktatási Hivatalhoz fordulni, az Zalán János, oktatási rektorhelyettes, de ő, Karsai tudomása szerint nem fogja ezt megtenni az egyetem ellen. Egyébként az oktatás folyik, azt a tanárok megszervezték, és nagyon odafigyelnek rá, hogy a mostani körülmények között is folytatódjék – hangsúlyozta.

Karsai szerint maffiatempó a szabad elvonulás ígérete

Az pedig kifejezetten maffiatempó, hogy a nyílt levél írói szabad elvonulást ígérnek mindazoknak, akik felhagynak a mozgalmukkal. Ez egészen hihetetlen, mármint az, hogy valaki komolyan gondolhatja, hogy egy ilyen pont tárgyalási alapnak tekinthető – mondta Karsai, aki biztos benne, hogy mindezt ötven-száz év múlva a történelemkönyvek a hatalmi arrogancia egyik legfényesebb példájaként elemezik majd. Arról, hogy meddig tarthat a sztrájk, azt mondta Karsai: nem tudják, a mostani helyzetnek különböző megoldási lehetőségei vannak. Egy biztos, mindez nagyon fárasztó, és kezd elegük lenni, mert a foglalkozásuk nem forradalmár, csak belekényszerítették őket ebbe a helyzetbe, és nem tehetnek mást, minthogy szabadságharcot folytatnak a hatalom ellen - írta meg a Klubrádió.

Kép forrása: Az SZFE Facebook-oldala

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. október 08. 15:22
Karsai menjen a Víz alá! S akkor finom voltam... Miféle egyetemi tanárok ezek? Kérdezi az MTA kultúrafilozófiával foglalkozó köztestületi tagja. Szégyen, amit egyetemi rangú intézményben művelnek... Upor-Kapor Úr, mivel járult hozzá a magyar színművészethez? Röhej, amit művelnek... El lehet menni... - Mondta volt Gyurcsány, a ballib klasszikusa...
Julismama2
2020. október 08. 10:38
Remélem a mai esemény után a jobboldali sajtó egyetlen szót sem ír ezekről a kis tetvekről. Egyék amit főztek...........
furunkulus13
2020. október 07. 23:12
Jó kis család! A magyargyűlölő történelemhamisitó, meg tesója az anarchista fotelforradalmár!!
BőröndÖdön
2020. október 07. 20:12
Meg is lesz szüntetve a Klubrádió...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!