Betonozna az ellenzéki önkormányzat a 18. kerületben – a lakók tiltakoznak

2020. október 07. 13:49

A „zöld” vezetés leaszfaltozná a futósávot, miközben hazugozzák a helyiek érveit.

2020. október 07. 13:49
null

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata egy útburkolat-építési projektet akar megvalósítani az ott lakók akarata ellenére. A helyiek sem aszfaltot, sem díszburkolatot nem szeretnének látni az erdőszéli sétányon, a magát zöldnek nevező önkormányzat viszont ragaszkodik az 564 millió forintosra tervezett beruházáshoz, ezért az utóbbi hetekben olyan támadást indított, amibe a lakók lehazugozása is belefért – írta meg a 24.hu. Korábban a Mandiner külön riportot szentelt a témának.

Futók, sétálók, gyerekek használják

A Flór Ferenc utca a hátsókertek mögött húzódó szélesebb ösvény, földút, ahol a lakóingatlanokkal és kertekkel átellenben másfél kilométeren át erdő, a Halmierdő húzódik. Mivel szilárd burkolata sosem volt, eddig az átmenő forgalom is elkerülte. Autó csak akkor bukkan fel itt, ha az egyik ház kertjéből kell elszállítani valamit. Az utat főként futók, sétálók, gyerekek használják, és évtizedek óta a környék lakói gondozzák – írta a 24.hu.

Nem tájékoztatták a lakókat

Az utca lakói akkor kerültek szembe a Szaniszló Sándor DK-s polgármester által vezetett önkormányzattal, amikor a képviselő-testület február végén megszavazta az útépítési projekt indítását jelentő pályázatot. Pontosabban utána, mert az előkészületekről semmilyen információt nem kaptak, a döntésről a testületi ülést követően tájékoztatták őket. Március elején a momentumos önkormányzati képviselő, Nagy Károly lakossági fórumán derült ki, hogy mik az önkormányzat szándékai. A XVIII. kerület a szilárdburkolat-építés finanszírozására 322 millió forint állami támogatást pályázott meg, amihez saját költségvetésből 242 milliót kívánt hozzátenni.

Aszfalt a futósáv helyére

A lakossági fórum után, látva felháborodást, az önkormányzat belement egy mini népszavazás megrendezésébe. A 444.hu júliusi cikkében számolt be arról, hogy Nagy Károly megígérte, az önkormányzat csak akkor valósítja meg a beruházást, „ha erről valamiféle konszenzus alakul ki”, ha az érintettek több mint a fele részt vesz a szavazáson, és a nemek lesznek többségben, elállnak az építéstől. Az utca 93 ingatlantulajdonosa közül 82 nemet mondott a tervre, az eredmény azonban nem állította le a vezetést. A önkormányzat a szavazás ideje alatt megterveztetett egy olyan, nyolcméteres szélességű utat, amelynek a megépítése legalább kétszáz fa és bokor kivágásával járt volna. A dokumentumhoz csatolt tulajdonosi hozzájárulás szerint a polgármester áldását adta arra is, hogy teljes szélességében aszfaltburkolat kerüljön az erdős futósáv helyére.

Kitört a háború, lehazugozták a helyiek érveit

A terv azonban nem emelkedhetett jogerőre, mert az utolsó pillanatban megtámadták a lakók. Szaniszlóék a nyár közepén előálltak egy kompromisszumosnak nevezett javaslattal, egy 4,2 méter széles, de autók által is járható, térkőborítású bicikliúttal. Amikor egyértelmű lett, hogy ezt sem sikerül lenyomni, kitört a háború. A kerület több százezer forintot költött egy olyan szórólapra, amely hazugságnak titulálta a helyiek által hangoztatott érveket – írta a 24.hu.

2015-ben egyébként a helyiek egyszer már sikerrel megakadályozták a Flór Ferenc utca leburkolását. Azt valóban a fideszes vezetésű önkormányzat kezdeményezte, de az ellenállást látva elállt a megvalósítástól.

Fotó: Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes és Szaniszló Sándor (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), XVIII. kerületi polgármester a XVIII. kerületi Ipacsfa utcában épülő Logisztikai és Szolgáltató Központról tartott sajtótájékoztatón. MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
villogókékfog
2020. október 08. 15:06
Nem azt mondta trutymó kata hogy több millió négyzetméter utat kell felújítani? Azt nem tudtam, hogy mind erdőben van...
gyaloggos
2020. október 08. 12:12
BEbetonozná magát az ÖSSZEVISSZA-FOGÁS ott is! ccccc!
Herrence_Till
2020. október 07. 17:55
Biztosan ott is akad egy éhes Krinyó.
monuskaroly
2020. október 07. 15:58
Ezek tényleg betartják az ígéreteiket, Budapest szabad és zöld lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!