Berliner Ensemble: Az SZFE birtokbavételével a kuratórium átlépte a piros határvonalat

2020. szeptember 16. 13:49

Az igazgató-rendező reméli, hogy célt ér a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak mozgalma – írta meg a HVG.hu.

2020. szeptember 16. 13:49
null

Szeptember elején jött a hír, hogy a Berliner Ensemble az SZFE diákjai és tanárai támogatásának jeléül lemondta a tervezett MEdea vendégjátékot a budapesti MITEM fesztiválon. Vidnyánszky Attila akkor a Nemzeti Színház oldalán is közzétett nyílt levélben reagált Oliver Reese intendánsnak. Mint írta, a MITEM csapata és ő is nagyon sajnálják, hogy a Berliner Ensemble lemondta a részvételt. „Mindig azt reméltem, hogy bár eltérő a világnézetünk, mégis megértjük egymást, hogy toleránsan és nyitottan tudunk eszmecserét folytatni azokról az értékekről, amelyeket fontosnak tartunk” – írta Vidnyánszky.

Oliver Reese most a HVG hetilapnak adott interjút, amelyben többek között a visszalépés okáról is beszélt. „Zsámbéki Gábor lemondásának, a demokratikus és integratív tárgyalások, egyeztetések hiányának a hírére egyértelmű volt számomra, hogy kinek az oldalán állok. Azért hoztam meg ezt a döntést, mert az SZFE birtokbavételével a kuratórium átlépte a piros határvonalat” – mondta a rendező-igazgató.

Felidézte, hogy bár Vidnyánszkyval számos kérdésben más volt a véleményük, de sokáig tartotta magát ahhoz az elvhez, hogy szakmai, művészi szempontból fontosak a színházi fesztiválok, a vendégszereplések, a nemzetközi csereprogramok. Sem a Berliner Ensemble értékrendjével, sem az enyémmel nem összeegyeztethető az a fajta egyszemélyes intézményrendszer, amit Vidnyánszky képvisel – mondta Oliver Reese. Vidnyánszky azon elképzeléséről, hogy a művészeti oktatásnak, a színháznak a jövőben a nemzetre és a kereszténységre kell összpontosítania, Reese azt gondolja, ez teljesen ellentétes mindazzal, amit Németország, az ottani színházak többsége képvisel. „Az európai összetartás, a párbeszéd, egység előmozdításán dolgozunk” – tette hozzá.

(HVG)

Fotó: A német Oliver Reese rendező, a Berliner Ensemble színház igazgatója beszél a VI. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban 2019. február 5-én. MTI/Máthé Zoltán

 

 

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LAW AND ORDER
2020. szeptember 19. 22:00
Jaj, jaj, eggyel kevesebb szemüveges buzi fog modern színdarabokat rendezni a mucsai magyaroknak (bár minek az nekünk, úgyse értenénk). Most mi lesz...?
tevevanegypupu
2020. szeptember 17. 07:38
Birtokba egyelőre kétszáz feltüzelt, fanatikus kis belpesthez tartozni akaró hülye vette az SZFE-t..meg a fizetésüket féltő éselszámolni semmiképpen nem akaró tanáraik..akik egyébként jelenleg ügyesen a háttérből ágálnak..előretolva a kis "tanítványokat"..
syphax
2020. szeptember 17. 07:31
AZ SZFE-ET NEM(!!!) "VETTE BIRTOKBA" SENKI, DE SENKI!!!! SOHA NEM LESZ ANNYIRA ÖNÁLLÓ--NEM IS VOLT-- ÉS A SAJÁT MAGA URA MINT A VIDNYÁNSZKY ATTILA VEZETTE KURATÓRIUM "ALATT". DE EZT A KORLÁTOLTAK ÉS OSTOBÁK VAGY NEM TUDJÁK, DE INKÁBB: NEM AKARJÁK TUDNI!!!! EGY SZAMARAT HAMARABB MEG LEHET TANITANI INTEGRÁLNI, MINT A FÖNTIEKET MEGÉRTETNI AZ SZFE-T ELFOGLALÓ IDIÓTA DEMAGÓGOKKAL.
123321
2020. szeptember 16. 23:06
"Az európai összetartás, a párbeszéd, egység előmozdításán dolgozunk" menjetek az anyátokba
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!