Az Európai Unió antikorrupciós politikájától az afrikai migrációkezelésig

2020. június 10. 09:14

Megjelent a Külügyi Műhely idei első száma.

2020. június 10. 09:14

A Külügyi Műhely c. online tudományos folyóirat első száma 2019-ben jelent meg, amelyről akkor mi is beszámoltunk. A legfrissebb, 2020/1 szám már sokkal nagyobb terjedelemben és szélesebb szerzői körrel látott napvilágot: összesen 15 tanulmány és egy recenzió született magyarországi és határon túli oktatók, szakértők és doktoranduszok tollából. A folyóirat szervezőelve, hogy széles tudományági merítéssel közöl le külügyi és külgazdasági tematikájú írásokat, valamint nyitott magyar nemzetpolitikával és Magyarország külkapcsolatait ismertető írások leközlésére is.

Ennek kapcsán a teljesség igénye nélkül az alábbi írások születtek meg az idei év első számában. Salvador Neto Luis az afrikai migrációkezelés problematikáját járta körül, körüljárva a migráció mozgatórugóit, Afrika és Európa együttműködését. Klotz Péter az Európai Unió antikorrupciós politikájának fejlődését ismertette. Labancz Andrea az adatvédelmi jog és a személyes adatok kapcsán mutatta be az uniós szabályozást, nem megkerülve a GDPR témakörét. Wágner Tamás Zoltán (Külügyi Műhely Szerkesztőbizottság tagja) pedig a szintén aktuális témájú, digitális adók problémakörét járta körül, külön kezelve a cseh szabályozást.

Garai Renáta a családon belüli erőszak büntetőjogi védelmét ismertette, a magyarországi, az osztrák valamint a szlovák szabályozási háttérrel együtt. Horváth Attila műszaki elemzésen keresztül mutatta be a nemzetközi együttműködés jelentőségét az űrkutatás kapcsán, amely szakterület 2018-ban a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz került. Tóth Zoltán Balázs (Külügyi Műhely főszerkesztő) az észak-afrikai és közel-keleti országok pénzmosás és terrorizmusfinanszírozással összefüggő kockázatokat ismertette a Pénzügyi Akciócsoport jelentéseit felhasználva. 

A teljes lapszám ingyenesen letölthető az alábbi hivatkozáson: http://kulugyimuhelyalapitvany.hu/kulugyi-muhely-2020-1/

A Külügyi Műhely évente 2 alkalommal, májusban és novemberben jelenik meg – a kéziratok leadási határideje április 10. és október 10. A folyóirat Szerkesztőbizottsága bátorít minden olyan hallgatót és szakértőt, aki a folyóirat felépítéséhez illeszkedő témában kutat, hogy publikálja a Külügyi Műhely hasábjain az eredményeit, és erre kifejezetten bátorítja a Magyarországgal szomszédos országokban élő hallgatókat és oktatókat is. 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2020. június 10. 16:57
Európai Unió tolvajok melegágya rasszista antiszemita , parazita élősködő gyilkos betolakodókat törvénnyel védik a dolgos törvényeket tisztelő fehér európaival szemben előnyökhöz megkülönböztetéssel pénzel tömik .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!