MOK: A kormány biztosítsa az egészségügyi dolgozóknak a védőfelszerelést!

2020. március 11. 12:38

Ha „nincs személyzet, nincs semmi” – fogalmazott a MOK elnöke szerdán.

2020. március 11. 12:38

Kincses Gyula a szerdai sajtótájékoztatón közölte: nem lehet az amúgy is eladósodott intézményekre terhelni a járvány többletköltségeit, a kormányzatnak biztosítania kell, át kell vállalnia az ellátás finanszírozását. Hozzátette, a koronavírus-járvány miatt a kamara nem fogja „élesíteni” az önkéntes túlmunka felmondását, amelyet a bértárgyalások sikertelenségének esetére kilátásba helyezett.

A kamarai elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy eddig is a szakdolgozók hiánya és az orvoshiány volt az egészségügy legfőbb gondja, ami egy járvány idején fokozott problémát jelent. Ha „nincs személyzet, nincs semmi” – fogalmazott, hozzátéve, ezért a MOK arra kéri a kormányt, hogy fogadja el az általuk javasolt, a dolgozók pályán tartását szolgáló bértáblát. Kincses Gyula hozzáfűzte, a MOK a járványveszély idején semmilyen olyan akciót nem indít, amely veszélyeztetné a betegellátást.

Lénárd Rita, a kamara alelnöke közölte, hogy a „járványveszély frontvonalában” dolgozó háziorvosok a legveszélyeztetettebbek, ezért haladéktalanul el kellene látni őket megfelelő védőfelszereléssel. A hozzájuk eljuttatott sebészi maszkok ugyanis erre nem alkalmasak – tette hozzá. Az alelnök szerint nem megfelelő a lakossági tájékoztatás sem. Úgy véli, a tömegközlekedési eszközökön plakátokon kellene tájékoztatni arról, miként csökkenthető a fertőzés kockázata, ritkítani kellene az orvos-beteg találkozásokat – például e-recepttel –, valamint fel kellene hívni a lakosság figyelmét arra, hogy feleslegesen senki ne menjen sehová.

Svéd Tamás, a MOK titkára szintén azt mondta, hogy a járvány kontrollálásának a szakemberhiány lehet a legfőbb akadálya. Arról is szólt: tisztában vannak azzal, hogy a megfelelő védőfelszerelés világszerte hiánycikk lett, ám lépéseket kellene tenni azért, hogy a „frontvonalba” koncentrálják az eszközöket. Álmos Péter, a szervezet másik alelnöke emlékeztetett arra, hogy ma egy sürgősségi osztályon dolgozó kezdő orvos nettó 900 forintot keres óránként, egy szakorvos pedig 1700 forintot. Az alacsony bér veszélyezteti a biztonságos betegellátást, hiszen az orvosoknak másodállást, többletmunkát kell vállalniuk a megélhetés érdekében – mondta.

A MOK nettó 2400 forintos órabért kér a kezdő orvosoknak és 4100 forintosat a szakorvosoknak. Szerintük így kivezethető volna a hálapénz és vissza lehetne csábítani a külföldön dolgozó kollégákat – tette hozzá. Kincses Gyula kérdésre válaszolva közölte: a MOK etikai eljárást indít az ellen az acsai háziorvos ellen, aki homeopátiás védekezést ajánl a koronavírus-fertőzés ellen.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. március 11. 14:12
Kincses sziget ! Falus lovát nyergeljétek Horváth Ágika lovarnővel!
János bácsi
2020. március 11. 13:47
Nagyon egyszerűen meg lehetne oldani. A focisták fizetését az egészségügyi intézmények dolgozóinak kell adni. A focistákat pedig szélnek kell ereszteni.
Szerintem
2020. március 11. 13:39
"Az alelnök szerint nem megfelelő a lakossági tájékoztatás sem. Úgy véli, a tömegközlekedési eszközökön plakátokon kellene tájékoztatni arról, miként csökkenthető a fertőzés kockázata" -------- A kormány folyamatosan tájékoztat. Az orvosi kamara miért nem?
istvanpeter
2020. március 11. 13:28
Azért az orvosoktól nagyon feltűnő ez a bárgyú primitívség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!