Baranyi: Állami beruházás a református kollégium újjáépítése

2020. február 25. 10:10

A ferencvárosi polgármester több dolgot sérelmez a beruházással kapcsolatban.

2020. február 25. 10:10

Megtisztelőnek érzi Baranyai Krisztina, hogy a sajtó róla nevezte el a Ráday utcai református kollégium kapcsán benyújtott törvénymódosítást, de szerinte Lex Mészárosnak vagy Garancsinak kellene szerinte elnevezni a Kocsis Máté által bejelentett változást – jelentett ki a ferencvárosi baloldali polgármester.

Szerinte a tavalyi tragikus, egy ember halálát okozó tűzvész nyomában politikai lejáratás indult a személye ellen azért, mert – a szavai szerint – „NER-oligarchák” által indított építkezésekre súlyos közterület-használati díjat vetett ki az által vezetett önkormányzat. Pedig a rekonstrukció 30 milliós közterület-használati díja már sokkal kevesebb, mint ami eredetileg volt, ugyanis a testület „engedményt szavazott meg”. Elmondta, az építkezések idejére általában kivetnek hasonló díjat, ezt rendeletben szabályozzák, ha eltérne ettől, az testületi döntés hatásköre. 

A kollégiummal kapcsolatban három dolgot állított a baloldali polgármester: elsőként cáfolta Kocsis Mátét, ugyanis szerinte nem adományokból épül újjá az épület, hanem több milliárd forintnyi közpénzt adott az állam a református egyháznak – „más szervezetekkel ugye nem ilyen bőkezű”, tette hozzá – majd úgy fogalmazott, hogy a tűzeset előtt is nagyon rossz állapotban volt az épület. Harmadrészt azt jegyezte meg, hogy az újjáépítés két évére Belső-Ferencváros egyetlen, közelmúltban felújított játszótere lesz elérhetetlen a környékbeliek számára, emiatt súlyosan sérülnek a belső-ferencvárosi lakosok jogai.

„Állami pénzből újítják fel, korlátozzák az ott lakók jogait, és még pénzt se kérjünk érte? Ez nem így működik!” – érzékeltette azt a polgármester, hogy mi áll a közterület-használati díj kivetése mögött. Attól is tart, hogy az egyházi építkezés két fa kivágását eredményezné, ezt megakadályozandó egy helyi népszavazáson tilalmat szavaztatott meg.

(Mandiner)

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2020. február 26. 16:26
Hogy tudtak egy ilyen alakot polgármesternek választani? Igaz, hogy a hülyeségnek nincs határa, hiszen az enyveskezű, rasszista, keresztény gyűlölő Niedermüllert is megválasztották.
Krupp Skya
2020. február 26. 08:55
Baranyik hallgatnak.
Krupp Skya
2020. február 26. 08:50
Baranyi megindokolta miért kér pénzt a reformátusoktól. Sokba kerül a szépség szalon.
atila68
2020. február 26. 08:15
Ez most reformátusozott egy öblöset? Keresztényeznek, reformátusoznak. Ennek valami hagyománya lehet ellenzéki polgármesteri körökben. Sieg Heil!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!