Vörösiszapper: elkezdődött a másodfokú eljárás a Győri Ítélőtáblán

2019. december 05. 12:23

A másodrendű vádlott védője az ítélet abszolut hatályon kívül helyezését kérte.

2019. december 05. 12:23

Elkezdődött a vörösiszapper másodfokú tárgyalása csütörtökön a Győri Ítélőtáblán, amelyen a másodrendű vádlott védője a Győri Törvényszék megismételt elsőfokú ítéletének abszolút hatályon kívül helyezését vagy módosítását kérte. Pál Helga, a másodrendű vádlott D. József ügyvédje mintegy kétórás perbeszédében elmondta, hogy az abszolút hatályon kívül helyezési döntésre két indoka van.

Az egyik, hogy a megismételt elsőfokú eljárást levezető bírói tanács elnöke nem rendelkezett az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének kinevezésével, pedig a régi büntetőeljárásról szóló törvény szerint a vörösiszapper a közveszélyokozás vádja miatt e törvény hatálya alá tartozik.

Bár az új büntetőeljárásról szóló jogszabály már nem írja elő az OBH elnökének kinevezését, az ügyvéd meglátása szerint a perre nem az új, hanem a régi törvény vonatkozik; az alapján pedig nem volt törvényes a bírói tanács felállása, ami a törvény szerint automatikusan abszolút hatályon kívül helyezést von maga után.

Az ügyvéd azzal is érvel, hogy – szintén a büntetőeljárásól szóló törvény szerint – a közveszélyokozás miatt a Veszprémi Törvényszéknek kellett volna a megismételt tárgyalást lefolytatnia. Az, hogy a Győri Törvényszék tárgyalta, nem volt törvényes, és ez szintén abszolút hatályon kívül helyezési jogot von maga után – hangoztatta Pál Helga.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2019. december 05. 20:34
A magyar bíróságok nagyon hatékonyan működnek...Talán a vörös iszap katasztrófa centenáriumára lesz ítélet, de nem biztos, hogy jogerős lesz...
Royce2.0
2019. december 05. 18:33
Értem én, meg tudom, hogy nem könnyű, de akkor is lépni kéne már!
Royce2.0
2019. december 05. 14:35
Végtelenül elszomorító, hogy a bíróságokon nem lett rend csinálva az elmúlt 9 év alatt :((( Ez akkor is felróható az Orbán-kormánynak, ha tudjuk, hogy világszerte judeokráciát csinálnak ugyanannak a polipnak a csápjai. Tessék már odabaszni végre!
olajfa1
2019. december 05. 14:16
eZT AZ "VÖRÖSISZAP ELJÁRÁSI HIBA MIATTI KIÖNTÉST" úgy értettem, hogy van olyan hogy az "eljárási hiba" az végzetes... és ha azt az "eljárási módot" betartották volna... AKKOR NEM LETT VOLNA SZÜKSÉG SEM TÁRGYALÁSRA, SEM ÚJ TÁRGYALÁSRA, SEM AZ ÁLLÍTÓLAGOS "hibás tárgyalási hibára"... Ok-okozat!... Amúgymeg több ember meghalt!!!!!!!!!!!! és eltelt 9 év... és még mindig "pereskednek" holmi "ülésrenddel" meg "szólásrendbeli eljárási hibákra" hivatkozva? TALÁN A VÖRÖSISZAP KIÖMLÉSÉNEK AZ ELJÉRÉS HIBÁJÁT KELLET VONA MEGAKADÁLYOZNIA A VÁDLOTTNAK!!!... (VAGY A VÉDŐJÉNEK) 9 ÉVVEL EZELÖTT!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!