Tiszteletről, legitimációról, demokráciáról

2018. július 05. 19:16

A társadalom által illendőnek gondolt viselkedés szabályainak a követése akkor nem válik üres rítussá, akkor több puszta modorosságnál, ha normái összhangban vannak egy magasabb elvárásrendszerrel: az erkölcsével.

2018. július 05. 19:16
Tordai Bence
Tordai Bence

„Megtisztelő, hogy egyik kedvenc publicistám most engem tűzött tollhegyre. Tamás Gáspár Miklós szerint tévedek, aminek persze fennáll a lehetősége, de legalább hadd tisztázzam, milyen megfontolások vannak a „tiszteletlenség”, a „sületlenség” és a „bohóckodás” mögött.

Tisztázzuk – mert amúgy nem nehéz tisztázni.

Normális helyzetben illik-e betartani egy nagy hagyományú intézmény etikettel kapcsolatos normáit? Igen, illik. Normális körülmények között illik-e kellő tiszteletet tanúsítani, amikor megszólítjuk egy ország miniszterelnökét? Igen, illik. (Lásd Macron hasonló esetét a gimnazistával: ott az elnöknek volt igaza.) Kijár-e ez a tisztelet alapesetben még politikai ellenfeleinknek is; azoknak, akiknek a tevékenységével mélységesen nem értünk egyet? Igen, egyértelműen kijár.

Ám az etikett, a társadalom által illendőnek gondolt viselkedés szabályainak a követése akkor nem válik üres rítussá, akkor több puszta modorosságnál, ha normái összhangban vannak egy magasabb elvárásrendszerrel: az erkölcsével. Ma, Magyarországon viszont nem ez a helyzet; nem élünk politikai értelemben normális országban.

Normális helyzetben ugyanis nem kellene feltenni a következő kérdéseket:

Illik-e nap mint nap hazudni a magyar választópolgároknak?

Illik-e tudatosan és módszeresen megsemmisíteni a szólás- és véleményszabadságot, a jogállamot és a demokráciát?

Illik-e folyamatosan lopni?

Illik-e szemet hunyni afölött, hogy az ország fele létbizonytalanságban, kilátástalanságban tengődik?

Nem, nem „illik”. Orbán Viktor mégis ezt teszi.”

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2018. július 08. 07:19
Pukli Bence..
syphax
2018. július 07. 10:43
Akiknek "VON HAUS AUS" nem adatott meg, hogy a tiszteletadást megismerjék, az örökké seggbunkó marad, mint ez a balfasz Tordai. "NEM VÓT GYEREKSZOBÁJA"--MONDTÁK EGY IDŐBEN AZ ILYEN TAHÓRA.... És ez nála fényesen igaz.Az ilyenek azok, akik HALKÉSSEL zabálják a SÖTŐTÖKÖT, mert azt sem tudják mi a halkés--bugylibicsaknak vélik, szerencsétlenek. Az ilyenekből a cucilizmusba "tanár" vagy "szakoktató" lett, '45 előtt meg JUTASI ŐRMESTER. Utóbbi ráadásul még olyan aki csúnyán beszélni sem tudott, a maga helyén, csak KIBASZNI az "alatta lévőkkel".
gutyanj
2018. július 06. 17:51
Te egy igazi tahó vagy , úgynevezett képviselő. TGM-nek teljesen igaza van ( bár egyébként nem csípem) hogy ha beültél ebbe a parlamentbe és pofázol, akkor a miniszterelnők neked is az, miniszterelnők. A magyarázatod szánalmas semmi. Vagy ne ülj be az ország házába, jártasd a tahó pofádat kívül, aztán ha esetleg a szappanos dobozon beszélsz ilyeneket, még jól pofán is vág valaki a mentelmi jogod hiányában, te tetű.
Volo
2018. július 06. 17:49
Te egy gusztustalan állat vagy! Bárhol, ha meglátlak, szembeköplek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!