Nagy Imre kivégzésére és újratemetésére emlékeznek ma

2018. június 16. 09:08

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékezik ma az ország kivégzésük 60. és újratemetésük 29. évfordulóján.

2018. június 16. 09:08

Nagy Imre néhai miniszterelnökre és mártírtársaira emlékezik ma az ország kivégzésük 60. és újratemetésük 29. évfordulóján.

A központi állami rendezvényen a fővárosi Vértanúk terén tartanak koszorúzást Nagy Imre szobránál.

Az MSZP és a Párbeszéd képviselői szintén a Nagy Imre szobornál helyezik el az emlékezés virágait.

Vidéken is tartanak megemlékezést. 

Nagy Imrét, az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökét és mártírtársait – Maléter Pál honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót – a forradalom leverése után koncepciós perben halálra ítélték. 1958. június 16-án hajnalban kivégezték őket, később titokban eltemették őket a rákoskeresztúri Új köztemetőben. 

Újratemetésükre – az 1958. április 24-én kivégzett Szilágyi Józseffel, Nagy Imre titkárságvezetőjével és a börtönben 1957. december 21-én elhunyt Losonczy Gézával, a Nagy Imre-kormány államminiszterével együtt – 1989. június 16-án került sor. 

A Legfelsőbb Bíróság Elnökségi Tanácsa 1989. július 6-án – azon a napon, amikor Kádár János, az MSZMP főtitkára meghalt – a legfőbb ügyész törvényességi óvása nyomán Nagy Imre és társai ítéletét hatályon kívül helyezte, az elítélteket posztumusz bűncselekmény hiányában felmentette. 

A koncepciós perek áldozatainak rehabilitációja és az újratemetés a rendszerváltó időszak szimbolikus eseménye volt.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kicsiaborsde
2018. június 18. 15:23
Nagy Imre egy mocskos, köpönyegforgató komcsi volt. Talán Göncz patkányhoz lehetne leginkább hasonlítani. Remélem, hogy még megérem, hogy elviszik a szobrát a Vértanúk terérôl a Parlament mellôl. Arról a Vértanúk terérôl, amit a Tanácsköztrsaság alatti Vôrös Terror áldozatairól neveztek el. Felhábórító, hogy 2018-ban egy ilyen szarházi alak szobra díszíti ezt a teret.
syphax
2018. június 18. 10:34
Arra még emlékszem, hogy 12 éves fiúként piszokul érdekelt a PONTOSAN EBBEN AZ IDŐBEN Svédországban rendezett futball Világbajnokság, de persze szegény-drága Édesapámat is. Az akkori magyar válogatott helyzete úgy alakult, hogy a 4-es csoportból való továbbjutáshoz megismételt meccset kellett játszanunk Wales ellen, akikkel már egyszer 1:1-et csináltunk. A családunk éppen szalonnát sütött este "az udvaron" és Apám a nagy "varázsszemes Orion Rádiónkat kirakta a nyitott konyhaablakba, hogy halljuk a Szepesi közvetitését Svédországból. Jól is alakult a "dolog" mert Gilicz góljávak 1:0-ra vezettünk, de azután elromlott minden, mert John Charles 2 góljával 2:1-re kikaptunk és kiestünk a további küzdelmekből. Nagy Imre fölakasztását másnap irta meg a Népszabó, öszintén szólva a futballcsapat kiesése nagyobb "was ist das" volt nekünk, mint szegény Nagy Imre kinyirása--amin nem sokat meditáltunk--mert az élet ment tovább. A válogatottban egyébként az '54-es Aranycsapatból akkoriban '58-ban még játszott Grosics, Bozsik, Hidegkuti és talán még Budai II is. Meg persze Sándor Csikar, Bundzsák és talán Fenyvesi dr. Isten bocsássa meg nekünk: többet törődtünk a futballal ,mint szegény Nagy Imré-vel....
syphax
2018. június 17. 11:24
Hogy Nagy Imre "disznó" volt-e vagy sem, azt én nem tudom. Kommunista volt, ez biztos, de nem olyanfajta komcsi mint Gerő vagy Rákosi, de mégcsak olyan sem, mint Kádár. Mindenesetre mi, akkori magyar emberek--én 12 éves kamaszgyerek-- Kádár-ral EGYIVÁSÚ kommunistának tartottuk Nagy Imrét és végképp nem értettük azt akkor, hogy hogyan lehet az, hogy Kádár kivégezteti Nagy Imrét? Mindenesetre UTÓLAG ÉRTESÜLTÜNK a Népszabó-ból még akárcsak arról is, hogy Nagy Imrét letartóztatva hozták haza a romániai Snagov-ból, ahol mint akkor etették a jónépet "baráti vendégségben van Gherhorge-Gheorgiu Dej rámán pártfőtitkár elvtársnál"--az ő vendéglátó-szeretetét élvezve"....A Szabad Európa Rádió persze mondott ezt is azt is--nem nagyon értettük, s nem tudtuk: higgyük-e vagy sem amit ott mondanak. Mindenesetre mire mi hivatalosan az UJSÁGBA' MIRE OLVASTUK a hirt: Nagy Imre, meg Maléter Pál már föl volt akasztva vagy 2 hete, és talán még Dr.Donáth Ferenc-re emlékszem, hogy ő életfogytiglant kapott.
Bokros Birka
2018. június 17. 11:19
Kedves elvtársak most épp Nagy Imre lenyúlására tesznek próbát. Bár mindenki emlékszik még rá MKP-MDP-MSZMP-MSZP jogutód szervezetekre. Azért tegyük hozzá valaki nevében csak felakasztották Nagy Imrét vagy esetleg menekülésközben dugta hurokba a fejét és kötötte magát ki a bitófára? Hiller elvtárs hülye ne légy, abból van felétek elég! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!