Demokrata szenátorok élesztenék újra a magyar kitiltási ügyet

2018. január 10. 22:19

A vízummegvonásokat, vagyis a kitiltást is járható útnak tartaná a magyarországi orosz befolyás csökkentéséhez tíz demokrata szenátor.

2018. január 10. 22:19

Az orosz befolyásról szóló, kétszáz oldalas jelentést írt az USA szenátusának a külügyi bizottság 10 fős demokrata (kisebbségi) szárnya, melyben többek között újabb magyar kitiltási ügyet sürgetnek – írja az Index a jelentésre hivatkozva.

A Ben Cardin szenátor bevezetőjével induló hosszú anyag elsősorban nyilvánosan is elérhető újságcikkek alapján operál és ezekből von le következtetéseket. A magyarokról szóló részben ennek megfelelően szó esik többek között a Magyar Nemzeti Arcvonal ügyéről, vagy a magyarországi orosz befolyásról.

A dokumentumban mindösszesen három oldalon foglalkoznak hazánk helyzetével, melyben a demokrata szenátorok megállapítják, az oroszok szélsőséges pártokat és szervezeteket támogatnak, propagandával és korrupcióval akarnak befolyást szerezni.

Kitérnek arra is, hogy az orosz kormány jó viszonyt ápol Orbán Viktorral, akire csak Putyin „legtámogatóbb miniszterelnökeként” hivatkoznak. Példának felhozzák a keleti nyitást, vagy az oroszellenes szankciók ügyében megfogalmazott magyar kritikákat.

A demokraták szerint Magyarország a berlini fal leomlása óta most vannak a legközelebb Oroszországhoz – úgy tartják, eközben Orbán nem tesz semmit, hogy megállítsa a rosszindulatú orosz befolyást. Sőt, állításuk szerint üdvözli az orosz propagandát, mert az egybevág a magyar kormány retorikájával.

Szó esik a magyar médiaviszonyokról is: a jelentés úgy tartja, a kormányközeli médiában gyakran idézik a Sputnik, vagy RT orosz állami híroldalakat.

Végül azzal összegeznek, hogy bár Orbán Moszkva oldalára állt, de a közvélemény nem osztja az oroszbarát álláspontot, inkább nyugati értékeket őriz. Megjegyzik azt is, hogy kormányzati partner nélkül nehéz lesz szembeszállni az orosz befolyással, de van olyan eszköz, amivel már élt az USA és bevált: a vízumok megtagadását, vagyis a kitiltásokat is járható útnak látná a 10 fős demokrata bizottság.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2018. január 11. 07:35
Nincs különösebb jelentősége a szenátorok tervezetének. Egy valódi magyart nem különösebben hat meg ha nem mehet Amerikába, mert nem vágyik oda. Egy valódi magyar Eurázsiában érzi otthon magát. Szebb Jövőt!
balbako_
2018. január 11. 06:56
Amikor harcban álltunk a Szovjetunióval az USA nem tett semmit értünk. (1956). Most akkor nekik KUSS!
Megtalálta
2018. január 11. 06:07
Van rá esély, hogy átmegy a külügyi bizottságon, ha ez a demokrata kisebbség indítványa? Az Index most komoly fegyvert adott a Fidesz kezébe azzal, hogy idejekorán leleplezte a szándékot, és azt is, hogy miféle lehetséges módszerrel akarnak megpróbálni nyomást gyakorolni (a jó öreg vízummegvonásos - korrupcióval - vádolásossal).
Mich
2018. január 11. 02:06
Na most, a libsibolsinácik hazugságait fúja a CIA és a Demokraták, vagy a CIA és a Demokraták hazugságait fújják a libsibolsinácik...? Vagy már ők maguk sem tudják, hogy ki kezdte...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!