Több pénzt adna az első gyerek után az LMP

2017. július 19. 14:28

Az LMP szerint olyan intézkedésekre van szükség, amelyek segítségével a párok nagyobb arányban kezdenének családalapításba harmincadik életévük előtt.

2017. július 19. 14:28

Az LMP az első gyermekek után járó támogatások növelésével próbálná előrébb hozni a családok gyermekvállalási hajlandóságát, ami reményeik szerint hosszú távon növelhetné a születésszámot. 

Ábrahám Júlia, az ellenzéki párt elnökségi tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján súlyosan igazságtalannak nevezte a kormány családtámogatási rendszerét. Szerinte az aránytalanul kis mértékben segíti az első gyermekek megszületését, ezért a legtöbb család az elszegényedéstől félve egyre későbbre tervezi a gyermekvállalást, és utána kevesebb esélyük marad további gyerekekre.

Az LMP szerint ezért olyan intézkedésekre van szükség, amelyek segítségével a párok nagyobb arányban kezdenének családalapításba harmincadik életévük előtt. Ilyen intézkedés lehet a kilenc éve változatlan mértékű családi pótlék 30 százalékos emelése, valamint az egy gyermek után járó családi adókedvezmény fokozatos megemelése a kétgyermekesek szintjére – fejtette ki Ábrahám Júlia. Hozzátette: az LMP növelné a bölcsődei helyek számát, valamint a jelenleginél jobban támogatná a táv- és részmunkaidős foglalkoztatást.

Az ellenzéki párt elnökségi tagja szólt arról is, hogy az egészségügyi botrányok és az elhibázott központosítás nyílt beismerésének tartják, hogy a kabinet minden kórházat napi jelentéstételre kötelezett. Ebből is látszik, hogy az intézmények vezetőinek forrásuk és lehetőségük sincs a problémák kezelésére – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2017. július 20. 14:39
Szóval a gyerekvállaláshoz való álbaloldali -pseudoliberális hozzáállást a citált svéd tanulmány leleplezi. Ebből kitűnik, hogy az emberiség legfőbb ellensége a gyerek..... - http://www.delmagyar.hu/vilagvevo/egeszen_megdobbento_mivel_lehetne_megallitani_a_klimavaltozast/2526082/
Agnieszka
2017. július 20. 11:17
Pihenés képen végigfutottam az előttem szólókat. Érdekes, h. milyen határozottan és sokan vagyunk a KIZÁRÓLAG adókedvezmény pártján. (Kevesebbet vegyen el az állam a megkeresett pénzből több eltartott esetén.) Figyelemre méltó a 18 év alatti édesanya esetén a fél családi pótlék javaslat. Borzasztó keményen hangzik, de nagyon úgy néz ki, h. kizárólag drasztikus módon lehet az alul képzett emberek kedvét elvenni a tanulás HELYETT gyereket programtól. Mindenesetre, ez elég drasztikusnak tűnik. Sokkal jobb lenne, ha a családi és az iskolai nevelés megoldaná a problémát, de mint látszik, erre nem lehet számítani. Akkor sem látom ezt humánusnak (miért, humánus a szerencsétlen kisgyereket életre hívni megélhetés, szakma nélkül a semmire?) és nagyon hosszú átmenettel lehetne csak ilyesmit lépni, ha egyáltalán.
Agnieszka
2017. július 20. 07:38
A részmunkaidő ma fehér holló, de az alacsony fizetések miatt, a rárakódó ugyanannyi közlekedéssel töltött idővel elég nagy érvágás a családi költségvetésen. Ennek ellenére sokan választanák, de nincs. Évtizedek óta lenne rá kereslet a dolgozók részéről. Családi pótlék helyett ADÓKEDVEZMÉNYT, mint eddig. Az elszabadult lakás és telekárak nagy gond, de erre szerintem NEM az állami bérlakásépítés lenne a gyógyír, hanem inkább kedvezményes telek v. lakásár és még inkább nagyobb jövedelmek. A kedvezményes elosztása nagyon problematikus, a sajátot a legbiztosabb megbecsülni. Noha NAGYON nehezen megvalósítható, mert "szerzett" jogokat sért, de a lakás kiadás szerény mértékű adóztatását azért talán érdemes lenne komolyabban venne. Jelenleg fizet az, aki akar, mert előnyben részesíti a biztonságot.
Akitlosz
2017. július 19. 18:19
"Az LMP szerint olyan intézkedésekre van szükség, amelyek segítségével a párok nagyobb arányban kezdenének családalapításba harmincadik életévük előtt." Na és télen vagy nyáron? Miért ér többet a 29 éves családalapítása a 31 évesénél? Ez nem hátrányos megkülönböztetés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!