Európa legnagyobb fügeültetvénye

2017. március 30. 18:38

Harcz Endre autókat mos és emellett Európa legnagyobb egybefüggő fügeültetvényét üzemelteti Dél-Zalában.

2017. március 30. 18:38

A dél-zalai lankákon a mediterrán gyümölcsök egy része, a füge, a datolyaszilva, vagy a kivi, vígan elélnek. Így jött Harcz Endre ötlete, hogy belevág az egzotikus kertészkedésbe. „A dombtetők, fennsíkok és a déli fekvésű domboldalak mind megfelelőek egzotikus kertészkedésre itt a térségben, de például a fagyzugos helyek, például a völgyek, aztán Kiskanizsa lapályos részei, vagy a Principális-partja, ahol a hideg sokáig megül, csak részben alkalmasak arra, hogy a mediterrán különlegességünk termést hozzon." – elemzi Harcz a dél-zalai növénytermesztési kilátásokat a Kanizsa című hetilapnak.

Az autók mosásával is foglalkozó nagykanizsai gazda jelenleg a Fügeliget Kft. ügyvezetője és Dél-Zalában datolyaszilvát és fügét termeszt nagyüzemben. „A füge pont az a növény, ami öntözést sem nagyon igényel, ugyanis jól tűri a szárazságot. Ha viszont öntözzük, akkor számítsunk arra, hogy rettentően »nekiindul« és elbokrosodik. A kivi ennek az ellentettje: a sok napsütés mellett öntözni kell éjjel-nappal, rengeteg vizet igényel a megfelelő fejlődéshez. A datolyaszilva szintén szereti a napsütést, amúgy átlagosnak nevezném az öntözővíz-kívánalmát.” – állítja Harcz Endre, akinek a mediterrán növények termesztése nagyon bejött az utóbbi években.

A fügeültetvényt félezer csemetével kezdtük 2010-ben, mára közel háromszorosára nőtt a fügés területe, mérete eléri a hat hektárt. Ennél több növényt már nem tervezünk, és tudomásom szerint ezzel is rekorderek vagyunk.” A Fügeliget Kft. ugyanis jelenleg minden bizonnyal Európa legnagyobb, egybefüggő fügeültetvényével rendelkezik. Harcz állítása szerint sem a spanyolok, sem az olaszok nem foglalkoznak nagyüzemi fügetermesztéssel, ugyanis ezt a cserjét kevésbé kezelik haszonnövényként, mint a kivit, a narancsot, az olívát vagy a szőlőt.

Az üzletet úgy fejlesztenék, hogy fügelekvár-üzemet rendeznének be, miközben kompótot és aszalványt is készítenének. Jelentkező vevő bőven van, ahogy a gazda mondja: „Van úgy, hogy Budapestről, sőt, az ország másik végéről eljönnek ide, Dél-Zalába azért, hogy 20–30 kilót vásárolhassanak belőle. Vagy épp a szomszéd faluból”.

 Kép: Dr. Papp Attila // Kanizsa

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ÁlcanélküliÜrügymutyiszter
2017. március 31. 14:31
Oszt beérik e vagy éretlenül eszik ?
ottapont
2017. március 31. 09:29
'Az üzletet úgy fejlesztenék, hogy fügelekvár-üzemet rendeznének be, miközben kompótot és aszalványt is készítenének.' Remélem összejön neki, megérdemli.
ORLON
2017. március 30. 23:15
Tavaly nem fagyott vissza és háromszor termett, de most nagyon rosszul néz ki .(Észak -Alföld)
imperative
2017. március 30. 22:27
Greyhound2 a feleségéhez: darling,elment már a villanyszerelő ? Még nem, de már nagyon liheg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!