Elbúcsúztatták Tamás Ilonkát

2016. augusztus 25. 15:23

Sok százan búcsúztatták Tamás Aladárnét, Ilonkát, a szlovákiai magyarság immár ikonikus személyiségét a rimaszombati temetőben csütörtökön. A 104 éves korában augusztus 22-én meghalt tanítónő élete végéig küzdött azért, hogy a 2011-ben felvett magyar állampolgársága miatt ne veszítse el szlovák állampolgárságát.

2016. augusztus 25. 15:23

A református egyház szertartása szerint megtartott, hamvasztás előtti búcsúztatáson a magyar kormányt Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes képviselte, aki a család kérésére felolvasta Orbán Viktor személyes hangú levelét.

A magyar miniszterelnök egyebek mellett azt írta: a nemzet jövője a múltban és a kultúrában gyökerezik, ezért mindazok, akik a műveltség alapjaira és hagyományai megismerésére tanítják gyermekeinket, a jövő építőköveit rakják le. Tamás Aladárné, sokak számára csak Ilonka néni ilyen kivételes magyar építő volt, ő nemcsak az ábécét tanította, hanem magyarságra, összetartozásra, a szülőföldhöz való hűségre nevelte diákjait.

A szertartáson Kovácsné Tímár Ildikó a rimaszombati református gyülekezet lelkésze ismertette Tamás Aladárné hosszú életének állomásait; végsőkig tettre késznek nevezte az egykori tanítónőt.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2016. augusztus 26. 07:44
Igazi magyar volt, Isten nyugosztalja!
OberEnnsinnen
2016. augusztus 25. 18:18
Nem tudható, mentorai voltak-e és milyen hatással. De, rendkívüli volt, pedig csak tette, amit helyesnek tartott. Isten nyugosztaljon minden Tamás Ilonkát.
pollip
2016. augusztus 25. 17:10
Bízom benne, hogy majd oda lehet menni a sírjához és el lehet mondani, hogy nem hiába küzdött, mert győzött.
cutcopy
2016. augusztus 25. 16:29
Nyugodjék békében, még megvárta hogy az Európai Bizottság napirendre vegye a szlovák törvényt..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!