Tízmilliárdokat hoznak haza az adóamnesztiával

2016. január 27. 09:52

Jelentősen nőtt az állami adóamnesztiát kínáló program népszerűsége: a stabilitás számlákon már több mint 91 milliárd forint landolt, és 1330 bűnbánó adócsaló élt a lehetőséggel – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint az adóamnesztia a gyakorlatban alacsonyabb adókulcsot jelent, amivel vissza is lehet élni, így pozitív hatásai mellett adóelkerülésre is csábíthat egyben.

2016. január 27. 09:52

Tavaly, 2015-ben  40 százalékkal nőtt az adóamnesztia következtében a pénzintézeteknél elérhető stabilitás megtakarítási számlákon (smsz) elhelyezett összeg 2014-hez képest – írja a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint 2015-ben 720 magánszemély nyitott smsz számlát, amelyen 53,3 milliárd forintot helyezett el. Egy évvel korábban, 2014 végéig 610 számlát nyitottak, ezeken 37,8 milliárd forintnyi jövedelem landolt. A program indulása óta a bűnbánó adócsalók már 1330 kontót nyitottak, és 91,1 milliárd forintot hoztak haza a nagyrészt offshore-helyszíneknek tartott országokból. A 2015-ös utolsó negyedév egyértelmű rekordnak számít – teszi hozzá a lap.

Mindennek oka az lehet, hogy míg korábban négy évig kellett a számlákon tartani a pénzt, nyár óta ha magánszemély legalább ötmillió forintot helyez el ezen a speciális kontón, akkor húsz, de egy év után már csak tíz százalék adó megfizetése mellett legalizálhatja korábban be nem vallott jövedelmét. 

A Magyar Nemzet hozzáteszi: az adóamnesztia a gyakorlatban alacsonyabb adókulcsot jelent, amivel vissza is lehet élni, így pozitív hatásai mellett adóelkerülésre is csábíthat egyben, főleg azért, mert itthon rendkívül magas az áfa, ami miatt sokan inkább egy év után legalizálják jövedelmüket.

Az adóamnesztia 2015-ös népszerűségének ugyanakkor az is oka lehetett, hogy hogy egyre nagyobb a nemzetközi nyomás az adóparadicsomokon, legfőképp Svájcon.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2016. január 27. 17:40
"adóamnesztia a gyakorlatban alacsonyabb adókulcsot jelent," Aki viszont nem vitte ki a pénzét, annak a kormány legyen szíves visszautalni azokat az összegeket, melyeket a magasabb adókulcsok miatt levont.
realista
2016. január 27. 16:50
Ennek megint az az üzenete, hogy adót csalni csak nagyban szabad, a kisembert meg néhány ezer forint, vagy egyszerű mulasztás miatt is ronggyá büntetik. Az is egy szempont, hogy a politikai "elit" megint saját magát menti, mert nyilván ők azok, akik nagy pénzeket tartanak külföldön.
kjkj945
2016. január 27. 14:32
"" 242 milliárd dollárt vittek ki offshore"" És ez???
liberálzöld.
2016. január 27. 13:45
Valahogy legalizálni kell azt a pénzt! "Magyarország három pontot, és ezzel három helyet rontott a Transparency International 2015-ös világszintű Korrupció Érzékelési Indexén. A közép- kelet-európai régióban már csak Romániában és Bulgáriában érzékelik alacsonyabbnak a korrupciót, mint Magyarországon. A szervezet magyarországi vezetője szerint rendszerszintűvé vált a korrupció intézményesített formája."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!