Orbán: Mára újraéledt az egyházi iskolarendszer

2015. november 03. 12:20

Ha nem fordítunk pénzt a gyermekeinkre, akkor kiknek akarjuk megvédeni ezt az országot? – kérdezte a miniszterelnök a kunszentmiklósi gimnázium avatási ünnepségén, miután Churchillt idézte.

2015. november 03. 12:20

Több évtized kényszerszünet után mára újraéledt az egyházi iskolarendszer - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Kunszentmiklóson, a református templomban, a megújult Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános iskola átadó ünnepségen.

A kormányfő Winston Churchillt idézte annak megvilágítására, miért költ a kormány iskolafelújításra, miközben a migrációs válsággal kell küzdenie.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. november 04. 12:47
http://www.balrad.com/2015/11/04/vad-porgesbe-kezd-a-pava/
trendo
2015. november 04. 08:58
1948-ban a kommunista állam, Ortutay Gyula vezényletével államosította az oktatási rendszert. Hatalmi szóval és pont olyan durva, agresszív módon, ahogy most Orbánék csinálják. "Magnak" meghagytak néhány intézményt egyházi kézben (ha jól emlékszem, pl. 16 gimnáziumot) Ezekből viszonylag könnyű volt elitiskolát fejleszteni, mert a kevés férőhelyet pillanatok alatt fel lehetett tölteni válogatott jelentkezőkkel. Ez a tanárokra is vonatkozott, hiszen a püspöki kar pl. megtiltotta, hogy a korábban egyházi iskolában tanítók állami intézménybe átlépjenek.(vica versa, az állami iskolák sem kapaszkodtak egy paptanárért) A megmaradt tanári gárda elkötelezett és motívált volt, igyekezett nívós oktatást nyújtani. Amint ennek híre terjedt, megnőtt a jelentkezők száma, valóban sok "káder" is oda íratta be a gyereket, aminek persze megvolt az "ára". Olyan szülők kölykeit vették fel, akik "hivatalból" tudtak az iskolának segíteni (vö. befolyással való üzérkedés tv-i tényállás) Az egyházak javára lehet írni, hogy minden eszközzel igyekeztek fenntartani intézményeiket, sokszor erőn felül. Persze, jócskán igénybe vették ehhez a hitközségek, a szülők pénztárcáját is. Így nem csoda, hogy a "menő" sulik 10-es listáján mindig szerepelt legalább 1-2 egyházi gimnázium.Néhány évtized elteltével persze, a jó eredmények "legendássá" váltak, némi túlzással.
Quet
2015. november 03. 20:35
Nem baj. Én is ismertem sok amerikai diákot, nem kitaláltam, és ez az én tapasztalatom. Írhatsz itt össze akármit, a sport nagy becsben van tartva arrafelé, a diákok körében.
Quet
2015. november 03. 20:03
Melyik is volt az a pesti egyházi gimi, ahol a Fidesznek toboroztak önkénteseket a gimisek közül, aztán elfelejtették kifizetni őket? Tök kínos sztori!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!