Mától terroristákból nem lehet menekült – az eljárás is rövidül

2015. augusztus 01. 09:10

A korábbi kétlépcsős menekültügyi eljárás helyett mostantól egy lépésben vizsgálják a kérelmeket. Kizáró ok lett a terrorcselekmény, a terrorizmus finanszírozása, illetve az ezekre való felbujtás.

2015. augusztus 01. 09:10

2015. augusztus 1-től hatályosak az új menekültügyi szabályok, a jelenleg kétfokozatú – előzetes és részletes vizsgálati – szakra bontott menekültügyi eljárás a két szakasz összevonásával egyszerűsödik, ezzel az eljárási idő lerövidül. A menekültkénti elismerést kizáró okok kiegészülnek a terrorcselekménnyel, a terrorizmus finanszírozásával, illetve az ezekre való felbujtással, s nem lehet menekültként elismerni azt a külföldit sem, akinek magyarországi tartózkodása a nemzetbiztonságot sérti vagy veszélyezteti.

Életbe lép az államhatárról szóló törvény módosítása is, amire a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár miatt volt szükség. E szerint a magyar államot schengeni külső határokon a határvonaltól számított 10 méteres sávon belül közérdekű használati jog illeti meg.

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. augusztus 05. 00:29
Az utolsó nálunk nagy becsben őrzött terrorista Carlos volt, a rendszerváltás után szívesen fogadtunk zsidókat is. Ezek között a menekültek - mi vagy ki elől menekülnek a jó ég tudja - között is biztos akad pár rossz ember, csak még várnak egy kicsit. Egyelőre nem Magyarország a célpont. De lehet, még csak támadni sem kell itt semmit, elég ha elözönlik a városok egy-egy pontját és félelemben tartják az embereket. Ez eddig máris sikerült.
Peter8811
2015. augusztus 03. 12:14
"Mától terroristákból nem lehet menekült" Holnaptól meg menekültekből nem lehet terrorista!:)
antioxi
2015. augusztus 02. 14:45
Kommentár nélkül: Minap a Nyugati pu. előtti lépcsőn beszélgettem a "menekültek" egyikével, aki jól beszélt angolul. Kérdés: - honnét jött: Afghasistanból. - melyik megyéből/városból: nem válaszolt - van-e passport-ja: nincs - hová akar utazni: Németországba - milyen képzettsége van: gépész (mechanic) - hogyan utazott Magyarországra: szervezett utazás volt - miért jött el Afghanistanból: a szervezők azt mondták, hogy az EU mindenkit befogad, állás, lakást, stb. biztosit. - mennyit fizetett a szervezőknek: 3.500 usd
Csomorkany
2015. augusztus 02. 08:00
Ha valaki terrorcselekményt követett el, azt nem börtönbe kellene esetleg csukni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!