Ezek az emberek segítségre szorulnak

2015. július 20. 09:50

A Fidesz egyértelműen átvette, ha tetszik lenyúlta a Jobbik évek óta hangoztatott érveit. Interjú.

2015. július 20. 09:50
Pardavi Márta

- Készek nemzetközi bíróságokhoz fordulni az új menekültügyi szabályok miatt, a Fidesz viszont arra kérte a kormányt, hogy minden fórumon védje meg ezeket a törvényeket. Mit kifogásol a Helsinki Bizottság?

- Egyebek mellett azt, hogy a menedékkérelmekről 15 napon belül fognak dönteni, ha a külföldi Szerbia felől érkezik. Ez teljesen ellehetetleníti az érdemi vizsgálatot, hiszen két hét alatt nem lehet tolmácsot találni, orvosi szakvéleményeket beszerezni és információkat gyűjteni a körülményekről. Akit elutasítanak, három napon belül fordulhat a bírósághoz jogorvoslatért, aminek viszont augusztus elsejétől több esetben nem lesz halasztó hatálya, így a kérelmezőt még a bírósági eljárás alatt kitoloncolhatják az országból. Ez akár azt is jelentheti, hogy mire mégis megkapná a védelmet, már megölik. Mostanáig itt várhatta meg a bíróság döntését. Minden ilyen intézkedéssel az embercsempészek járnak jól, a menekültek pedig rosszul. Nekik több pénzbe, szenvedésbe kerül majd az, hogy ne kerüljenek a magyar hatóságok látóterébe, hanem lehetőség szerint észrevétlenül eljuthassanak álmaik országába. Biztos vagyok abban, hogy az augusztusban hatályba lépő szigorítások miatt növekszik most napról napra a menedékkérők száma. A szakmai érveket ebben a dologban abszolút felülírta a politika, ennek a következményeit viszont a szakmai szervezeteknek kell elviselni.

- Az új szabályok sértik az uniós jogot?

- Sok tekintetben nincsenek összhangban azzal. Az ellentmondásoknak a tisztázására az Európai Unió Bírósága a kompetens fórum, ide csak magyar bíróságok tudnak fordulni jogértelmezést kérve. Az is egyértelmű, hogy az új szabályozás több tekintetben sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltakat, például a hatékony jogorvoslat hiánya miatt. Mi magunk azon leszünk, hogy Strasbourgban is képviseljünk menedékkérőket. Ezek persze hosszadalmas eljárások, de biztos vagyok abban, hogy hamarabb is lesznek uniós jelzések. Az Európai Bizottság szoros figyelemmel kíséri ezt az új magyar szabályozást. Meg fogják vizsgálni, hogy ez összhangban áll-e az EU-s joggal és kérdéseket tehetnek fel a kormánynak. Ez a játszma szerintem a múlt heti parlamenti aktussal nem ért véget. A törvénymódosításokkal kapcsolatban például az ombudsman is megfogalmazott kritikát, és adott esetben az Alkotmánybírósághoz is fordulhat.

- Ha életbe lép az új rendszer, mi lesz az emberi jogi szervezetek feladata?

- Nekünk továbbra is jogi segítséget kell adni az ideérkezőknek. Tájékoztatnunk kell a hazai és a nemzetközi közvéleményt arról, mi történik Magyarországon, és hogy ez európai szempontból rossz példa. Tudom, hogy nagyon sok uniós tagállam kíváncsian követi a magyar változásokat.

- Nyilván azt is, hogyan korbácsol indulatokat a kormány.

- Vélhetően. Ami ezen a téren történik, az kezd egyre riasztóbbá válni. Bizonyos körökben célt ér az idegenellenes propaganda, ami tulajdonképpen belpolitikai célokat szolgál és nincs köze ahhoz, hogy ténylegesen hány menedékkérő jön Magyarországra, mi történik az Európai Unióban. A Fidesz egyértelműen átvette, ha tetszik lenyúlta a Jobbik évek óta hangoztatott érveit. Így, ha a Jobbik ebben a kérdésben önálló arculatot akar kialakítani, valószínűleg még szélsőségesebben fog kommunikálni.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2015. július 20. 13:25
aha..ja. Hát csak tájékoztassatok. Jó szórakozást. A kerítés akkor is kell, a módosítások pedig helyénvalóak.
drkovax
2015. július 20. 13:04
http://www.origo.hu/itthon/20150720-baptistak-a-menekultek-tobbsege-nem-ker-segitseget-migrans-hatarzar-bevandorlo.html Az utazók többsége, mintegy 80-90 százaléka 18-35 év közötti, pénzzel és kommunikációs eszközökkel felszerelt fiatal, aki nem kér és nem fogad el segítséget a Baptista Szeretetszolgálat szerint. (Egyébként a cikket az origo mostanra már alaposan eldugta.)
malakka
2015. július 20. 12:14
"Tájékoztatnunk kell a hazai és a nemzetközi közvéleményt arról, mi történik Magyarországon" Padravi úrasszony! Ne fáradjanak feleslegesen, a hazai és nemzetközi közvélemény sokkal jobban tudja mi történik Magyarországon, mint magácska. Hiszen alig lendültek túl az álproblémán, máris ott tartanak, hogy nem tudják eldönteni, hogy a beözönlő, ezer kilométereket legyalogló(!!!) tömeg jól képzett informatikusokból, fogorvosokból, dadusokból áll-e, vagy olyan nincstelenekből, akik egy fogkefének is örülnek, és le kell fordítani(!) nekik a térképet. Tessék elolvasni a német politikus kijelentését, aki azt mondta, hogy a németek azt érzik problémásnak, hogy miközben azt hallják, hogy szegény szerencsétlenek az életükért menekülnek háború sújtotta országokból, azt tapasztalják, hogy minden második Koszovóból vagy Szerbiából érkezik. Bezony. Maguk azok, akiknek fogalmuk sincs mi folyik itt. És akkor még jóindulatú voltam. Maguk azok, akik a kis gennyes széplelkük kielégítésének okán minden kommunikációs trükköt bedobnak, hogy a beözönlő csürhét szánni való szerencsétleneknek állítsák be, nagyvonalúan eltekintve attól, hogy a számuk másodlagossá teszi a milyenségüket, legalábbis majdnem.
smarton
2015. július 20. 11:28
Na. Ez is zs. https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSwXSLWYU1jA7rjBvKZvZbTvj7y8eNbimQdFOzzxxFLsLobTwLq Hogy nem ciki már ez nekik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!