Orbán: Miközben megvédjük Magyarországot, megvédjük az Európai Uniót is

2015. július 03. 08:46

Orbán Viktor szerint, ha rossz politikát folytatunk, azzal többszörösére gerjeszthető lenne a jelenlegi népvándorlás. A kormányfő úgy véli a határzárral nemcsak Magyarországot, hanem az EU-t is megvédjük.

2015. július 03. 08:46

Orbán Viktor miniszterelnök szerint rossz politikával a jelenlegi népvándorlás a többszörösére gerjeszthető, ezért ő – mondta pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában – határozott határvédő politikát képvisel.

A határzárral kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: ezzel „miközben megvédjük Magyarországot, megvédjük az Európai Uniót is”, ami a magyar történelemben nem példa nélküli.

A szerdai szerb-magyar kormányülésről tájékoztatva elmondta, noha Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök sem örült a szerb-magyar határra tervezett kerítésnek, „amit értsünk is meg”, a bevándorlás is olyan kérdés, amelyben a szerbeknek és a magyaroknak érdemes közös álláspont kialakítására törekedni.

Nemzetközi szervezetek, például az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) aggályaira Orbán Viktor úgy reagált: ezek a nemzetközi szervezetek félnek a jövőtől. Nem lesz könnyű a következő néhány év a népvándorlások miatt, de „látjuk a feladatokat, van időrendünk, akcióterveink vannak”, ezeket végre kell hajtani, nem pedig félni a jövőtől – közölte.

Kitért a múlt heti EU-csúcstalálkozóra, ahol az a döntés is született bevándorlásügyben, hogy Magyarország - Bulgária mellett - külön elbírálás alá esik. Magyarországnak ki kellett állnia saját érdekeiért, mert „a mi helyzetünk mindenki másétól különböző”: „mi nem vagyunk frontország (...), mégis Magyarország nehezebb helyzetben van, mint ők, mert a görögök nem fogják meg a saját határaiknál a gazdasági bevándorlókat, és ezek rázúdulnak Magyarországra” – fejtette ki a miniszterelnök.

A magyar kormány azt az álláspontot képviselte Brüsszelben, hogy a bevándorlók szétosztására vonatkozó szabályok, a kvóták Magyarországra nem érvényesek, „ragaszkodunk az önkéntes, saját jogon meghozott döntéshez, és nem vállalunk egyébként ezekből a terhekből, mert ezekből rajtunk már több van, mint másokon” – közölte.

Azt, hogy kit engedek be a házamba, az országomba, a kormányfő a legelemibb önvédelmi kérdésnek tartja, amit csak a magyarok dönthetnek el.

Beszélt arról is, hogy akik a menekülteket és a megélhetési bevándorlókat nem választják szét, egyszerűen csak idegeneket látnak bennük, és akik szerint az idegen nem veszélyes, hanem szép, és az a jó, ha minél sokszínűbb emberek alkotnak egy társadalmat, azok szerint Magyarország egy jó folyamatot akaszt meg. Hozzátette, általában a nemzetet, a családot kevésbé fontosnak gondoló baloldal szenved leginkább „abban a betegségben, hogy illúziói vannak a bevándorlással kapcsolatban”.

Kifejtette továbbá azt az álláspontját, amely szerint Afrikával ellentétben Európa teljesítmény nélkül is garantálja az ember életben maradását. Ezért ha az Afrikában élők azt a hírt kapják – folytatta –, hogy beengedik őket Európába, és gondoskodnak róluk, akkor nekiindulnak, „és nem százezren”, ennek ugyanis beláthatatlanok „a matematikai dimenziói”, hiszen sok százmillióan élnek Afrikában.

A helyzet rossz kezelése, a rossz európai válasz miatt „ma az a képzet él Afrikában”, hogy Európa elfogadja az ő ideérkezésüket. Ezért világosan meg kell mondani nekik: „nincs esély, vissza fogunk küldeni, ez a kontinens nem lesz a te hazád, van neked saját hazád, ez a mi hazánk, mi építettük fel, szívesen működünk veled együtt, vannak törvényeink, tartsd be, ha ide akarsz jönni, még ennek is megvannak a szabályai, de az lehetetlen, hogy te törvénysértő módon átrohanj a kerítéseinken, a határainkon” – fejtette ki álláspontját a miniszterelnök, ezzel magyarázva határozott határvédő politikáját.

Orbán Viktort kérdezték a görög válságról is, amelyről szólva azt hangsúlyozta: ha 2010-ben nem jött volna létre példátlan összefogás Magyarországon, és nincs kétharmados parlamenti többsége a kormánynak – amely így nehéz döntéseket tudott meghozni –, akkor ma ugyanott lennénk, mint Görögország. A magyarok azonban létrehoztak egy „teljes, szinte feltétel nélküli összefogást” – mondta, hozzátéve, hogy Görögországban azonban nem az egység volt a válasz a bajból való kilábalásra.

Jelezte ugyanakkor, hogy mélyen együttérez a görögökkel, és szurkol nekik. „A görögök is tehettek volna többet, és akiknek az lett volna a dolguk, hogy segítsenek rajtuk, is lehettek volna kevésbé mohók” – fogalmazott a miniszterelnök.

Azzal kapcsolatban, hogy a parlament már az év közepén elfogadta a 2016-os költségvetést, Orbán Viktor úgy reagált: példátlan esemény, hogy az ország eljutott a kiszámíthatóságnak arra a szintjére, hogy az év közepén elfogadott büdzséje van. A költségvetésről szólva kiemelte a személyi jövedelemadó csökkentését és a teljes foglalkoztatottság eléréséhez szükséges intézkedéseket. Nincs vesztese a költségvetésnek, mindenki léphet egyet előre – jellemezte a büdzsét.

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rako
2015. július 03. 16:33
Hazaszeretet / Nemzetköziség (nagyrákói és kelemenfalvi Rakovszky Iván (1885-1960)) 1. Nem hiszek én soha abban, Ha akármily nagy szavakban, S akármilyen egyre-gyakran Valaki azt hirdeti: Az egész emberiséget Szereti; épen ezért meg A haza mindegy neki. (más változatok az utólsó két sorra: Szereti, mint egy egészet És a hon mindegy neki! Szereti, s ahon evégett Egészen mindegy neki!) 2. Mert, ha kivel együtt élünk, Kivel egy nyelvet beszélünk, És egy Úristentől félünk, Szivünk át nem öleli: Ugy a szeretettel baj van, Gyökere nincs dus talajban, Gyümölcsét nem érleli. (Magját nem érlelheti.) 3 Aki tud szívből szeretni, Együtt sirni és nevetni, Áldozattal számot, vetni, Nem távolban keresgél: Kell,hogy elsőbb azt szeresse, Aki ott van őmellette, S azt a földet, melyen él... 4. Gyűlölködő, irigy jellem, Melyben nincs testvéri szellem, Akinek a szomszéd...ellen, Hazátlanul meglehet: De szent érzést, amely átfog Egy egész embervilágot, Ilyen sziv nem rejteget! 5. Nehéz utat kell befutni!- Világtestvérséghez jutni, Mindenkit szeretni tudni, Csak ilyen áron lehet: Ne is, áhítson rája, Akinek az iskolája Nem volt a Honszeretet! 6. Ezért sosem hittem néked, Aki folyton azt beszéled, Szeretsz minden távol népet S a hazát nem szereted: Mert aki még ezt sem tudja, Annak, ugyan miből futja, Hogy szeressen egyebet?
Rako
2015. július 03. 16:32
A migráció a "délibáb iparnan" ahibája. AZok mutatják a szppan-operákban és filmekben, hogy itt hej de jó az élet, tejjel-mézzel folyó Kánaán Európa, ahol nem kell dolgozni sem. Ezt sajnos sokan beveszik (mint az európaiak az Holywoodban alkotott amerikai menyországról szóló vágyálmakat,mire persze sokan útrakelnek, mert ők is ezt szeretnék: fényűző lakást nagy autót, stb. De aztán mikor megtapasztalják a valóságot, akkor elkezdenek lázadozni és bosszút akarnak állni a befogadóikon.
küllő
2015. július 03. 14:36
A püffedt pávatáncos megint megmentőnek hiszi, (hazudja) magát. Kezeltetni kéne a fóbiáit végre. Egyre szánalmasabb, és röhejesebb ez a szerencsétlen.
csuka
2015. július 03. 13:12
"Ennyire azért nem biztos, hogy egybe esik egy ország miniszterelnökének és az ország lakossága többségének az érdeke." --- Igazad van. Kizárt, hogy egybe essen a maffia és az ország lakossága többségének az érdeke. CSAK A FIDESZ MAFFIA !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!