Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

MSZP: A Fidesz-KDNP a nemzetiségi szószólókkal nyújtatott be javaslatot a képviselői juttatások bővítésére

2015. június 08. 16:11

Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP a nemzetiségi szószólókkal nyújtatott be törvénymódosítást, hogy felpuhítsák a képviselői összeférhetetlenségi szabályokat és bővítsék a képviselői juttatásokat. A nemzetiségek képviselői többek között az üzemanyagkártya felhasználási körének szélesítésére tettek javaslatot.

2015. június 08. 16:11

Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP a nemzetiségi szószólókkal nyújtatott be törvénymódosítást, hogy felpuhítsák a képviselői összeférhetetlenségi szabályokat és bővítsék a képviselői juttatásokat. Harangozó Tamás, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a most benyújtott törvényjavaslat – a decemberben már elbukotthoz hasonlóan – lehetővé tenné, hogy az országgyűlési képviselők is tagjai legyenek a térségi fejlesztési tanácsoknak.

Az összeférhetetlenség eltörlésével „fideszes országgyűlési képviselők, fideszes végrehajtó emberek” kerülhetnének zsíros pozíciókba – mondta, hozzátéve: a tanácsok osztják szét az uniós fejlesztési pénzeket. 

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke közölte: a javaslat szerint a képviselők üzemanyagkártyájukat több mindenre is használhatnák, bármikor lakást bérelhetnek, valamint a frakciók a működésükhöz rendelkezésükre álló keretet ciklusokon átnyúlóan is felhasználhatnák. Harangozó Tamás szerint a javaslat törvény- és házszabályellenes, mert a nemzetiségek bizottsága csak a nemzetiségeket érintő kérdésekben adhatnak be előterjesztéseket az Országgyűlésnek.

Mint mondta, tudni szeretnénk, hogy valóban „sunyi és pofátlan koalíciót” készül kötni a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az LMP ez ügyben. Szerinte ugyanis semmi értelme nem lett volna úgy benyújtani a törvényjavaslatot, hogy ha nincs mögötte ellenzéki támogatás, mivel kétharmados törvényről van szó. Hangsúlyozta, az MSZP nem vesz részt ebben „a pofátlan koalícióban”. Harangozó Tamás azt is firtatta, mit kap ezért cserébe a Jobbik és az LMP. Felszólította Rogán Antal, a Fidesz, Vona Gábor, a Jobbik és Schiffer András, az LMP frakcióvezetőjét, hogy nyilatkozzon, támogatják-e a törvényjavaslatot.

A szocialista politikus azt várja, nyilatkozzanak „a feltehetően és láthatóan bábuként mozgatott kisebbségi szószólók”, hogy a benyújtott javaslatot egyeztették-e a saját nemzetiségi önkormányzatukkal, vagy magánakcióról van szó.

Harangozó Tamás úgy fogalmazott, ha az emberek nélkülöznek, akkor a parlamenti képviselők nem szavazhatnak meg magunknak könnyebb életet. 

A nemzetiségi szószólókból álló magyarországi nemzetiségek bizottsága kedden nyújtotta be az országgyűlési törvényt módosító javaslatát, miszerint a független képviselőkkel azonos működési és ellátási juttatásokat kapnának a nemzetiségi szószólók is. A javaslat azt is tartalmazza, hogy a képviselő az üzemanyagkártyával felhasználható keretösszeg erejéig jogosult a belföldi közforgalmú közösségi közlekedési eszköz igénybevételére jogosító helyi és helyközi bérlet, valamint helyközi menetjegy - számlával igazolt - költségeinek megtérítésére.

Decemberben az igazságügyi bizottság kezdeményezett ez ügyben törvénymódosítást, akkor az autópálya-matricát is fizethették volna a képviselők az üzemanyagkártyájukkal. Az akkori javaslatot a Fidesz-frakció javaslatára levették a parlament napirendjéről. 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
micream
2015. június 08. 16:20
kinek kellett volna benyújtania, talán Lázárnak? Nem csupán exkluzív és pazar hotelszobára tellett Lázár János kancellária miniszter két évvel ezelőtti olaszországi látogatásakor, de két kézzel kellett szórnia a pénzt, hogy alig alig több mint 24 óra alatt sikerüljön elkölteni 458 ezer forint, ami magyar havi átlagfizetésnek közel duplája. Zürichi útján is csak kicsivel volt visszafogottabb, akkor 290 ezer forint ment el két nap alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!