Kitüntette a hős Gripen-pilótát a honvédelmi miniszter

2015. június 11. 18:20

Hazáért érdemjellel tüntette ki Kádár Sándor őrnagyot, a szerdán egy Gripennel kényszerleszállást végrehajtó pilótát Hende Csaba honvédelmi miniszter. Ez a honvédelmi miniszter által adományozható legmagasabb elismerés, melyet azzal érdemelt ki a pilóta, hogy hősiesen, az életét sem féltve megmentette a magyar légierő egyik vadászgépét.

2015. június 11. 18:20

Hende Csaba honvédelmi miniszter Hazáért érdemjellel tüntette ki Kádár Sándor őrnagyot, aki szerda reggel a kecskeméti repülőtéren a Magyar Honvédség elromlott Gripenjével kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált. A miniszter csütörtökön a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) látogatta meg a balesetben megsérült pilótát. Hende Csaba úgy fogalmazott: a pilóta hősiességével érdemelte ki a kitüntetést, mert az életét sem féltve megmentette a magyar légierő egyik vadászgépét.

A 39 éves pilótát jelenleg 8 napon túl gyógyuló sérüléssel kezelik a budapesti kórházban. Kádár Sándornak eltört az egyik csigolyája, egy másik pedig megrepedt. A Honvédelmi Minisztérium csütörtöki közleményében azt írták: a pilóta sérülése jelenleg nem igényel műtéti beavatkozást, felépülése, rehabilitációja előreláthatólag fél évet vesz igénybe. Hozzátették: a Hazáért érdemjel a honvédelmi miniszter által adományozható legmagasabb elismerés, amely a szolgálat vagy a honvédelem érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenység, bátor helytállás, hősies magatartás elismerésére adományozható.

A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépének pilótája szerda délelőtt Kecskeméten kiképzési repülésre szállt fel. A pilóta nem sokkal később „deklarált vészhelyzetet” jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, amely így „félállásban” maradt. A pilóta és a földi személyzet svéd szakemberek bevonásával minden körülményt és tapasztalatot mérlegelt, és még a levegőben megkísérelték elhárítani a műszaki hibát. Mivel ez több mint egy órán át sem sikerült, a pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd úgynevezett hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán. Mivel a manőver során a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. Az előzetes vizsgálatok szerint a vadászgép javítható.

A honvéd vezérkar helyettes főnöke, Orosz Zoltán altábornagy szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: Kádár Sándor őrnagy már sok órát repült, tapasztalt pilóta.

Csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Magyar Repülő Szövetség repülőbiztonsági szakértője közölte: a Gripen pilótája helyesen döntött, amikor kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált. Siklósi Zoltán volt vadászpilóta kiemelte: a kényszerleszállás végső szakaszában a pilóta már életveszélyben volt, nagyon rövid idő alatt kellett cselekednie.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. június 13. 00:12
Na most mát tényleg eltakarodhatnának a k anyjukba. Mi volt a díj? egy éjszaka Selmeci G.-vel?
Ultima Ratio
2015. június 12. 11:53
Azért nem semmi, hogy annyira nincs miért plecsnit adni, hogy már egy katapultálásért is kapnak.
Várkert bazár
2015. június 12. 05:58
Dénia 2015. június 11. 22:02 @liberálkemotox Naaaa! Ez csúnya volt. De közlöm, hogy nem vagyok se liberális, se zsidó, Hazudsz, ahogy a cigány gazdád!!!!!!!!! Előkeressem azt a pár hónapos kommented ahol visszautasítod hogy valaki megvédjen és közlöd hogy részben zsidó vagy? Vagy bevallod magadtól?
kuwiq
2015. június 12. 05:56
Azért az érdekelne, hogy miért sérült meg ilyen súlyosan a pilóta? Az a katapult se volt elég gyors, vagy mi, ütést a gépből való távozás közben kaphatott a géptől, ami elvileg kizárt, egyébként a videót látva az ernyő kinyílt és simán földet ért utána, azzal a résszel nem volt baj. Egyébként elismerésem, nem volt semmi, futómű nélkül így letenni a szerkezetet! Tényleg minden lehetőt megtett, hogy megmentse a tachnikát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!