Folytatják a magyar Gripen roncsainak átvizsgálását

2015. május 21. 09:09

Szakértők folytatják a cáslavi katonai repülőtéren kedden balesetet szenvedett magyar Gripen átvizsgálását és helyszínelést. Azt, hogy mikor zárul le az egész ügy, nehéz megmondani – közölte Magdaléna Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkari főnökségének szóvivője.

2015. május 21. 09:09

A magyar és a cseh szakértők csütörtökön folytatják a cáslavi katonai repülőtéren kedden balesetet szenvedett magyar vadászgép átvizsgálását, illetve a helyszínelést – közölte Magdaléna Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkari főnökségének szóvivője az MTI érdeklődésére csütörtökön.

„Csütörtökön várhatóan egész nap még a helyszínen lesznek a szakértők, majd laboratóriumi vizsgálatok következnek. Hogy mikor zárul le az egész ügy kivizsgálása, azt most nehéz megmondani” – nyilatkozott Dvoráková. A Lion Effort 2015 elnevezésű hadgyakorlat, amelyet a baleset után azonnal megszakítottak, szerda délután óta folytatódik. A cáslavi repülőtér rendben üzemel. 

A magyar légierő JAS-39 Gripen típusú vadászgépe kedden délután eddig ismeretlen okokból túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak. A baleset oka ismeretlen. Cseh vélemények szerint két ok jöhet számításba: vagy a pilóták hibáztak leszálláskor, illetve fékezéskor, vagy pedig valamilyen műszaki probléma lépett fel.

A cseh vizsgálóbizottság tagjait a hadsereg felügyeleti és ellenőrző szekciójának szakértői, míg a magyart a Magyar Honvédség, valamint a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szakértői alkotják. „Csak a repülési tevékenység befejezése után várható döntés a magyar vadászgép roncsainak az elszállításáról” – jegyezte meg a szóvivő.

A magyar vadászgép néhány száz méterre a leszállópályától, a vetéstől zöldellő szántóföldön áll jobb oldalára dőlve. A gép elején és hátul, a farokrészen is nagyon súlyos sérülések láthatóak, a gép orra és a pilótakabin is letörött.

„A vadászgép megjavíthatatlan állapotban van” – mondta Tomás Maruscák, a cáslavi repülőtér szóvivője az MTI-nek szerdán délelőtt. Szerinte ezt a véleményt fogalmazták meg nem hivatalosan azok a szakértők, akik kedden közelről is megnézték az összetört magyar vadászgépet. A gép megrongálódásához szerinte nagymértékben az is hozzájárult, hogy az a leszálláskor áttörte a pálya végén álló bonyolult antennarendszert.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2015. május 21. 12:25
Még jó, hogy csak bérelte a Magyar Légierő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!