Elítélték a Belügyminisztérium volt helyettes államtitkárát

2015. március 05. 08:48

Első fokon két év, négy év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt Eiselt Györgyöt, a Belügyminisztérium volt helyettes államtitkárát. Az ítélet nem jogerős.

2015. március 05. 08:48

Folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt két év, négy év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte első fokon, nem jogerősen a Fővárosi Törvényszék Eiselt Györgyöt, a Belügyminisztérium volt helyettes államtitkárát - számolt be csütörtöki számában a Népszabadság, a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet is.

A Népszabadság azt írta: a Nemzeti Közlekedési Hatóság korábbi stratégiai és módszertani igazgatójával szemben még hétfőn született ítéletében 14,4 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. A Magyar Hírlap ismertetése szerint a volt politikust megvesztegető másodrendű vádlott folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt egy év két hónap, három év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A Magyar Nemzet cikkében arra is kitért, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség súlyosbításért fellebbezett és végrehajtandó szabadságvesztést kért a két vádlottra. 

A Fővárosi Bíróság honlapján közzétett közlemény rögzíti: az ítélet szerint a másodrendű vádlott által képviselt részvénytársaság „E. György és családtagjai számára 2006 és 2009 között 2 darab nagy értékű gépjármű ingyenes használatát biztosított”. Az elsőrendű vádlott ekkor hivatalos személy volt, 2009. májusától pedig vezető beosztású hivatalos személynek minősült, és részt vett a részvénytársaság által közbeszerzésben megnyert munkák tesztelésben és azok átvételében. A gépkocsihasználat ellenértéke a négy év alatt 14,4 millió forint lett volna – írták. 

Bár a rendelkezésre álló adatok szerint E. György I. rendű vádlott a gépkocsihasználat ellentételezéseként hivatali kötelezettségét nem szegte meg, illetve azzal nem is élt vissza, a bíróság ítélete szerint a gépjárművek használatával sérült a hivatali személyek befolyástól mentes működésébe vetett bizalom” – tartalmazza a bíróság közleménye.

Eiselt György helyettes államtitkári megbízatása 2011 augusztusában szűnt meg, miután – bár tagadta bűnösségét – felajánlotta lemondását.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2015. március 05. 14:47
Most valóban nem a Fideszt akarom rugdosni, de: soha ne lesz itt rend addig, amíg a korrupt hivatalnokok és főleg a magas beosztásban lévők felfüggesztett ejnye-bejnyével megússzák az egészet. Mert ha az egyik oldalról kiemelt fizetés, juttatás és védelem jár, akkor az az ezzel való visszaélésnek is sokkal súlyosabb megítélés alá kell esnie.
Gombóc XVI. Artúr
2015. március 05. 10:34
Egyes fejletlen országokban ilyenkor lemond a fönök is, de minum hamut szór a fejére, hogy mit csinált a beosztottja. Persze ez itt Magyarország és Don Pintér a miniszter...
Quet
2015. március 05. 09:33
És hány ilyen van.. a volt recepciós csaj pasija sofőrként dolgozott a minisztériumban, állandóan a szolgálati terepjáróval gizdáskodott meg a fegyverével hencegett. Igazán szánalmas és röhejes alak volt.
kukagyerek
2015. március 05. 09:01
Azt mondták neki főbüntetésként, hogy ejnye-bejnye, mellékbüntetésként meg azt, hogy irgum-burgum!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!