LMP: Nem a TTIP-re és a ciánra

2015. február 04. 21:26

Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP két társelnöke szerdán Brüsszelben jelen volt a tervezett EU-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás elleni demonstráción, részt vett az Európai Zöld Párt pártvezetői tanácskozásán, valamint uniós tisztségviselőknél igyekezett lobbizni a ciános aranybányászati technológia teljes európai betiltása érdekében.

2015. február 04. 21:26

Szakmai programjuk után magyar újságíróknak nyilatkozva a két LMP-vezető megerősítette: semmilyen módon nem tudják elfogadni az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodást.

A ciános technológiáról kifejtették, hogy léteznek más technológiák is arany kinyerésére, amelyek kétségkívül költségesebbek, ám a ciános eljárás vállalhatatlan veszélyeket rejt magában, és ezt a magyarok keserűen meg is tapasztalták. A verespataki aranybánya-beruházás ellenében próbálunk szövetségeseket keresni, mondta Schiffer András. Beszámolt arról, hogy találkoztak Tőkés László, valamint Winkler Gyula és Sógor Csaba EP-képviselővel - utóbbi kettő az RMDSZ politikusa -, valamint Navracsics Tibor magyar EU-biztossal. Az LMP társelnöke emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament már korábban állást foglalt a ciántechnológia alkalmazása ellen.

Most az EU javaslattevő-végrehajtó testületénél, az Európai Bizottságnál van a labda, hogy Európa egész területén tiltsák meg a ciántechnológiás aranybányászatot. Addig a magyar Alföld, a Kárpát-medence vízgyűjtő területe nem lehet biztonságban, amíg a ciántechnológiát meg nem tiltják, tette hozzá. Schiffer András beszámolt arról is, hogy a nap folyamán a Föld Barátai és más civil szervezetek megmozdulást szerveztek az uniós intézmények közelében a TTIP ellen, és ezen részt vett mind ő, mind Szél Bernadett, valamint Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője. Az MTI kérdésére válaszolva Schiffer András úgy vélekedett, hogy az európai zöldek egységesek a TTIP elutasításában.

„Nem tudok olyan elemet, amiben, ha úgymond áttörést sikerül elérni, akkor érdemes lenne megkötni ezt a megállapodást. Ez a megállapodás a velejéig romlott, (...) szolgaságot jelent elsősorban Kelet- és Dél-Európa országainak. Azt jelenti, hogy a helyi gazdaság Magyarországon és más kelet- és dél-európai országokban gyakorlatilag a megsemmisülés szélére fog jutni. Azt jelenti, hogy a helyi gazdaságokban megtermelt mezőgazdasági termékeknek a piaca végleg odalesz. Ez az egyezmény azt jelenti, hogy magánbíróságok előtt lehet a nemzeti kormányokat felelősségre vonni azért, hogy ha olyat hajtanak végre, amire őket egyébként az emberek felhatalmazták. Ezt az egyezményt, úgy, ahogy van, el kell vetni” - fogalmazta meg Schiffer András.

Mint hozzátette, Brüsszelben találkoztak a görögországi választásokat a minap megnyert Sziriza radikális baloldali szövetség egyik politikusával - Dimitriosz Papadimulisz EP-képviselővel -, akivel egyetértésre jutottak abban: itt lenne az ideje annak, hogy Kelet-és Dél-Európa között erős szövetség jöjjön létre az EU-n belül is.

A Sziriza sikerét Schiffer András annak bizonyítékaként értékelte, hogy lehet szembemenni azokkal a neoliberális dogmákkal, amelyek megnyomorították a periféria országait az elmúlt években. A TTIP-egyezmény megkötése elleni érvként Schiffer felhozta azt is, hogy az Egyesült Államokban sokkal gyengébb élelmiszerbiztonsági szabályok érvényesülnek, mint az Európai Unióban. Az LMP társelnöke szerint ugyanakkor „maga a filozófia, tehát a szabadkereskedelem, mint olyan, egy perverzitás, mert ha továbbra is ezen a logikán halad tovább a világ, az azt jelenti, hogy rövid időn belül az alapvető javainkat, alapvető erőforrásainkat fel fogjuk élni”.

Szél Bernadett szerint nagyon fontos, hogy a TTIP-pel kapcsolatban a magyar kormány egyértelműen kommunikáljon. Szintén kitért arra, hogy az európai zöldpárti vezetők tanácskozásán megvitatták a párizsi klímacsúcs témáját. Az LMP szerint élen kell járni Magyarországon is a károsanyag-kibocsátás visszaszorításában. Elfogadhatatlan lenne, ha a magyar kormány azt értékelné sikerként, hogy nem szigorodott a jelenlegi vállalás, jelentette ki az LMP társelnöke.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Greffiti
2015. február 05. 13:36
A TTTP amerika atombombája Európa ellen. Minden eszközzel ellen kell állni! Szervezzetek aláírás gyűjtést, ebben népszavazást kell tartani. Amerika minden szemétje ideömlene, a magyar élelmiszer pedig ellehetetlenülne. Minden lehető létező módon tiltakozni kell, mert úgy látom a kormány ebben nem eltökélt.
Necoure Yamakee
2015. február 05. 08:31
Az egyetlen vállalható arc a baloldalon Schiffer, sok sikert kívánok neki,hátha 18-ban megkapja a zöld tárcát a Fidesz kormányban.
balbako_
2015. február 05. 07:44
jő!
Szúnyog
2015. február 04. 23:51
Kár, hogy Schifferéknek csak a balszélső zöldek között jut hely.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!