A munkaerő-igényes ágazatokat kell fejleszteni a mezőgazdaságban

2015. február 13. 18:57

A munkaerő-igényes ágazatokat kell támogatni annak érdekében, hogy tovább javuljon a vidéki életminőség, és növekedjen a munkahelyek száma – jelentette ki az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Ez összhangban áll a kormány céljaival.

2015. február 13. 18:57

A kormány vidékfejlesztési tevékenységének célja, hogy tovább javítsa a vidéki életminőséget és növelje a munkahelyek számát – mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Veszprémben, a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetsége éves küldöttgyűlésén. Kis Miklós Zsolt kifejtette: ennek érdekében a valóban munkaerő-igényes ágazatokat kell támogatni elsősorban. Példaként említette az állattenyésztést, a zöldség- és gyümölcstermesztést és az erdőgazdálkodást.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a társminisztériumok és a kamara összefogásával kézikönyv készült a gazdálkodóknak. A minisztériumok és a kamara honlapján is elérhető dokumentum segítséget nyújt majd a gazdáknak, hogy eligazodjanak a tevékenységüket érintő jogszabályi változások között.

Kis Miklós Zsolt a gazdálkodók életét segítő változások közt említette, hogy a Miniszterelnökség új eljárásrendet dolgozott ki a vidékfejlesztési források elosztására, amely az összes többi operatív programmal összhangban van, egyszerűbb, átláthatóbb, és nem a szankciókat helyezi előtérbe. Az államtitkár megerősítette: „a 2007-13 évben rendelkezésre álló agrárfejlesztési támogatásokat száz százalékban fel fogjuk tudni használni”. 

A küldöttgyűlésen Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a város és a vidék közös sorson osztozik, a cél az, hogy a vidéki életminőség jobb legyen, és a város számára a vidék minőségi élelmiszert tudjon előállítani. Hangsúlyozta, hogy az új európai uniós fejlesztési időszakban szoros együttműködésre van szükség helyi, megyei és országos szinten. 

A Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke, Győrffy Balázs bejelentette: jövő hét elején a kamara honlapján elérhető lesz egy olyan program, amelynek segítségével a gazdák választ kaphatnak az ekáer-rendszert érintő kérdéseikre. Egy kérdőívre válaszolva megtudhatják, hogy tevékenységükhöz szükséges-e ekáer-szám (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer) kiváltása, és ha igen, az aktuális jogszabályok szerint frissített program segítséget nyújt az igénylésben is.

Némedi Lajos, a rendezvénynek helyt adó Veszprém alpolgármestere a város és a környékbeli gazdák jó kapcsolatát hangsúlyozta. Emlékeztetett a több mint hatezer fős látogatottságú, hagyományteremtő céllal tavaly indított Bakony-Balaton Expóra, és azt is elmondta, hogy a veszprémi piacon külön részt nyitottak kifejezetten az őstermelők számára.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lázár Páván
2015. február 14. 07:25
A legnagyobb "magyar" Camorra tag részedése az eu-s támogatásokból Uzsorás csányi 3.96 MILLIÁRD Ft fideszstróman nyerges 3.73 MILLIÁRD Az állítólag ellenség zsdsz-es zsidó , leisztinger 2.67 MILLIÁRD Miközben 100 Ezer tanyasi összesen kap 1 MILLIÁRDOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! http://k.blog.hu/2012/05/18/agrartamogatasok_2011_penzeso_csanyi_nyerges_es_leisztinger_erdekeltsegeinek BANKÁR OLIGARCHA ZSIDESZ KÚRMÁNY!!!!!!!!!!!!!!!!44
Lázár Páván
2015. február 14. 07:21
Míg Magyarországon az egy termelő egységre jutó támogatások átlagos szintje (2011-ben 878 ezer forint) nem számít kiugróan alacsonynak a többi tagállamhoz, különösen az újonnan csatlakozó országokhoz viszonyítva, annak elosztása rendkívül egyenlőtlen. A támogatásban részesülő gazdaságok 86 százaléka az átlagos értéknél kisebb támogatásban részesül, a gazdaságok felső 10 százaléka teszi zsebre a támogatások 76 százalékát. A következő tíz százalék már csak a teljes támogatás tizedét kapja, hogy végül a legalsó tized csupán a 0,3 százalékig részesüljön a területalapú támogatásokból. Még szembetűnőbb a különbség, ha figyelembe vesszük, hogy a legfelső 1 százalék a területalapú támogatások 40,5 százaléka felett rendelkezik. Grafikonokkal http://k.blog.hu/2012/05/18/agrartamogatasok_2011_penzeso_csanyi_nyerges_es_leisztinger_erdekeltsegeinek
Lázár Páván
2015. február 14. 07:20
A magyar mezőgazdasági politika az unióshoz hasonlóan hosszú ideje kétarcúsággal küzd, ahogy ezt az állandósult parlamenti viták, valamint Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium januárban lemondott államtitkárának nyilatkozatai is mutatják. Noha kimondott cél a középbirtokok támogatása és a mezőgazdaságból élők életszínvonalának javítása, a gyakorlatban a magyar és az EU-s mezőgazdasági politika is kifejezetten a nagybirtokokat támogatja és a nagybirtokos mezőgazdaságot ösztönzi. A földbérletekkel kapcsolatos botrányok mellett jó példa erre az agrártámogatások rendszere is. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által tavaly szétosztott agrártámogatások legfőbb nyertesei többek közt Nyerges Zsolt, Csányi Sándor vagy Leisztinger Tamás érdekeltségeit találjuk, és általában véve is elmondható, hogy az összes kifizetett támogatás nagy része csak keveseket gyarapít.
Lázár Páván
2015. február 14. 07:20
"Kis Miklós Zsolt a gazdálkodók életét segítő változások közt említette, hogy a Miniszterelnökség új eljárásrendet dolgozott ki a vidékfejlesztési források elosztására, " Ennél is újabbakat? Agrártámogatások 2011: Pénzeső Csányi, Nyerges és Leisztinger érdekeltségeinek tangentopoli // 2012.05.18. Az EU-s agrartámogatási rendszernek köszönhetően az elmúlt évek valódi pénzesőt jelentettek néhány magyar nagytőkés számára. Csányi, Nyerges és Leisztinger érdekeltségei sok milliárd forinttal gazdagodtak, miközben a kis- és középbirtokos gazdákhoz az uniós pénzeknek csupán a töredéke jutott el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!