Az internetadóról vitáznak ma a parlamentben

2014. október 28. 07:02

Az Országgyűlés ma kezdi tárgyalni a kormány jövő évi adóváltoztatási javaslatait, amelyekkel a kabinet fenntartaná a családi adórendszert, a vállalati különadók sorába pedig bevezetné az internetadót. Kedd este újabb tüntetés jöhet az internetadó ellen, miközben hat tüntető még mindig őrizetben van.

2014. október 28. 07:02

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd elsőként a tavaly elfogadott büntetés-végrehajtási kódex korrekciójáról kezdhetnek vitát a képviselők. Ezt követi az új adótörvények tárgyalása. A kabinet javaslata bevezeti az ifjú házasok által igénybe vehető adókedvezményt, mérsékli a cafetéria-juttatások kedvezményét, 2016-tól pedig négy év alatt duplájára növeli a kétgyermekes családok által igénybe vehető szja-kedvezményt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter eredeti javaslata alapján fennmaradnak és az internetadóval egészülnek ki a különadók, a szolgáltatóknak minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot kell fizetniük. Az elképzelést az ellenzéki pártok mellett számos civil szervezet élesen bírálta.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn benyújtotta azt a módosító indítványt, amelyben javasolják, hogy az adatforgalomra kivetett távközlési adó felső korlátja – hasonlóan a telefonadóhoz – magánszemélyeknél havi 700 forint, üzleti előfizetőknél pedig havi 5 ezer forint legyen. A javaslat kimondja, hogy az adó alanya a szolgáltató, nem pedig az előfizető.

A jövő évi adóváltozások része még, hogy a jelenlegi 200-ról 50 literre csökkenhet a magánfőzéssel előállítható pálinka mennyisége. Az ülésnap végén az Állami Számvevőszék tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló kerül napirendre.

Újabb tüntetést szerveznek az internetadó ellen

Vasárnap az internetadó elleni tüntetés szervezői bejelentették, hogy ha a kormány nem vonja vissza teljes egészében a javaslatot, akkor újabb tüntetést tartanak a József nádor téren. Az esemény Facebook-oldala itt érhető el. A vasárnapi tüntetésen 10-20 ezer ember jelent meg a téren, majd vonult végig az Andrássy úton a Hősök teréig, ahol a tüntetés hivatalos lezárása után elavult technológiai eszközökkel dobálták meg a Fidesz Lendvay utcai székházát. A VS.hu riportja szerint még a fideszes képviselők között is volt olyan, aki elment volna a tüntetésre, álnéven be is jelölte Facebookon, de végül nem merte megkockáztatni.

Rogán Antal a tüntetésben őrizetbe vettekről elmondta: „nem futballhuligánokat, hanem politikai aktivistákat vett őrizetbe a rendőrség a Fidesz székházánál vasárnap történtek miatt”. Tüntetésen részt vevő kollégánk szerint az egyik őrizetbe vett tüntető pont azért mászott fel a székház erkélyére, hogy onnan próbálja megállítani az épületet dobáló tömeget.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. október 28. 14:05
Teljesen fölösleges! A pökhendi, kétharmadnak hazudott fidesz egyik fülén be, a másikon meg ki! Keményebb megoldásokra lesz szükség, mint a fidesz-székház "kiigazítására". Sokkal keményebbekre!!!
gudmen
2014. október 28. 13:22
Puzsér Róbert épp most · A pofám leszakad attól, ahogy a kormány és a csahos kutyái netadó kapcsán kurjongatni kezdenek, miszerint: "Az a hétszáz forint fáj annyira?! Azt nem bírjátok kifizetni?" Szó sem volt itt semmiféle plafonról meg hétszáz forintról, csak egy gátlástalan és soha, senkivel nem egyeztetett lehúzásról. Ez nem az a jól megszervezett, kellő cinizmussal elővezetett rablás volt, amellyel a nemzeti együttműködők mondjuk trafikokat osztogatnak egymásnak. Ez egy hirtelen ötlettől vezérelt, kocsmai bebaszás ihlette rablás. Kerítésen átmászós, csirke nyakát kitekerős, bebaszva "Sajnáljátok azt a szaros hétszáz forintos csirkét?" - óbégatós köztörvényes bűncselekmény. A pofátlan banda úgy tesz, mintha mi értettünk volna félre valamit. Úgy jelentik be a hétszáz forintos plafont, hogy mindjárt nekünk kelljen magyarázkodnunk, ha sokalljuk azt a hétszáz forintot, amiről addig szó se volt, és ami kurvára nem jár. Ebben az országban úgy vetnek ki adókat, ahogy a kelet-magyarországi zsákfalvakban a tyúkokra mennek. Hirtelen ötlettől vezérelve, csapatostul, mert éhesek. Csakhogy azok az emberek tényleg éhesek. Ezek viszont tébolyult szociopaták, akiknek semmi nem elég. Ha mi lennénk Kuvait, állítom, hogy két hét alatt tűnne el minden csepp olaj a föld alól. Mert a magyar politikus nem ismeri azt a szót, hogy "elég", a kedvenc szava pedig az, hogy "még". Szaros hétszáz forint. Miközben nemrég még az asztalt verték a háromszáz forintos vizitdíj miatt. Szaros hétszáz forint. Ha úgy akarja a Parlament. De jövőre lehet több is. Mondjuk szaros hétezer. Az is belefér. Mert az ő hatalmuk tartópillére a nyugdíjas. Amíg a nyugdíj emelkedik és a rendőröket megfizetik, azt tesznek velünk jobbágyokkal, amit csak akarnak.
Vén Csataló
2014. október 28. 11:39
Nem kell internetadó.
oskar
2014. október 28. 11:31
Azt mondja Rogán, hogy az állam több száz milliárd Ft ad internet fejlesztésre. Ezért vissza is vár a szolgáltató cégektől. Ne adjon! Vagy hozzon létre egy nonprofit szolgáltató céget és vele fejlessze a piacilag nyereséget nem hozó területeket. A többit meg hagyja a versenyre!!! Kötelezze a választási lehetőséget!!! Vagy segítse, hogy kialakuljon a verseny. Nálam pl. csak mobil és UPC lehet. Tehát csak UPC!!! Vagyis nincs verseny. Vagy adóztasson többet ott ahol nincs legalább kettő szolgáltató. Annyi megoldás lehet még az adón kívül!!! Nem az internetadóra, mert áthárítják mint a telefont, a bank tranzakciós adót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!