Visszafizeti az állam a megadóztatott „pofátlan végkielégítéseket”

2014. július 09. 18:19

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság és az Alkotmánybíróság határozatait követően a kormány úgy döntött, hogy visszafizeti a 98 százalékos különadóval sújtott „pofátlan végkielégítéseket”, ebből csak a kifizetéskor hatályos adókat és járulékokat vonják majd le.

2014. július 09. 18:19

A jövedelemszerzéskor hatályos személyi jövedelemadóval és az egészségügyi hozzájárulás összegével csökken a 98 százalékos különadó visszafizetendő összege a kormány döntése értelmében – mondta Kurucz Éva kormányszóvivő, aki ugyanakkor megjegyezte: a baloldali kormányok súlyos válságba sodorták Magyarországot, ennek ellenére hatalmas összegű és indokolatlan végkielégítéseket osztottak az akkori vezetők számára. Mindez joggal sértette a magyar emberek igazságérzetét – tette hozzá –, az Országgyűlés ezért 2010-ben a kormány javaslatára döntött a 98 százalékos különadó bevezetéséről.

Kifejtette: a strasbourgi bíróság és az Alkotmánybíróság döntése alapján ugyanakkor a kérelmező a korábban megállapított 98 százalékos különadó összegét visszakapná. Ebben az esetben a 2 millió forint fölötti, különadóval érintett jövedelemrész után semmilyen adót és járulékot nem kellene fizetni.  Ez indokolatlan pozitív diszkriminációt jelentene az igazságtalan végkielégítéseket felvevők számára – nyilatkozta Kurucz Éva.

Ennek elkerülése érdekében a kormány úgy döntött, hogy a 98 százalékos különadó visszafizetendő összegét a jövedelemszerzéskor hatályos személyi jövedelemadóval és az egészségügyi hozzájárulás összegével csökkenti – jelentette be a kormányszóvivő. A kormány álláspontja szerint a korábbi kormányok idején megállapított aránytalan és indokolatlan végkielégítések után olyan terheket kell fizetni, amelyek érvényesítik az igazságosság szempontjait – emelte ki.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. július 10. 09:00
Nem jo. Vegkielegites nem jar akkor, ha fegyelmi vetseg miatt bocsatanak el, sulyos, neked felrohato hiba miatt bocsatanak el. A 2010-es valasztasi vereseg, es az azt megelozo katasztrofalis teljesitmenyuk pedig tekintheto ezen kategorianak. Efele kene elindulni, es ennek megfeleloen megvonni a vegkielegiteseket (nem pedig megadoztatni).
balbako_
2014. július 10. 08:31
Már megérte az EU-ba belépni-nekik!
Apáczai
2014. július 10. 08:16
"A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság és az Alkotmánybíróság határozatait követően " - beigazolódik, hogy mivel varjú a varjúnak nem vájja ki a szemét...
basatu
2014. július 10. 06:40
Saller és koki ezeknek a tahóknak,ismét!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!